İçeriğe atla

Bandırma Plajı

Bandırma Plajı Samsunun Canik ilçesinde bulunan Karadenize sınır bir plajdır.[1]

Bandırma plajı; su kayağı, plajları, kafeleri ile Doğupark bölgesinin seçkin alanlarındandır. İsmini çok yakınında bulunan bandırma gemisinden almaktadır ve plaj ile gemi arasındaki kısım ise yüzmek isteyenler için yüzme alanı olarak ayrılmış durumda.[2] Bu plajda Karadeniz'in ilk su kayak tesisi samsun SUKAY bulunmakta. SUKAY aynı zamanda Türkiye'deki deniz üzerine yapılan ilk su kayağı tesisidir

Sukay

Samsun'un Canik ilçesinde bulunan bir su kayağı merkezidir.[3]

2010 yılında yapılmış fakat resmi açılış tarihi 1 temmuz 2011'dir. Bu tesis Samsun Büyükşehir Belediyesine aittir, içinde plajı, kamp alanları, su kayağı eğitim parkurları, karavan ve araç park alanları, kafeleri, voleybol sahaları ve benzeri birçok aktivite yapılabilmesi için alanlar bulundurmakta. Tesis 12 ay açıktır ve 24 saat güvenlik bulunmaktadır.[4] Su kayağının parkurunun birçok özelliği vardır, 5 direkli ve 656 metre uzunluğunda kablo üzerine 7 adet taşıyıcı konularak tutunma ipi ile kayakçıları 20 ile 60 km/h arasında çeken bir sistem vardır. Sudan kabloya yüksekliği 11 metredir ve bilgisayara bağlı elektrikli bir motor ile çalışmaktadır. Hava basıncı ve mekanik mekanizma işlevleri ile birbirine entegre çalışan sistem çevre dostu ve ekonomiktir.[5]

Kaynakça

  1. ^ https://www.samsunrehberim.com/bandirma-plaji-su-kayagi []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çarşamba, Samsun</span> Samsunun ilçesi

Çarşamba, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun'un 4. büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer alır. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle çevrilidir. İlçe merkezi Samsun'a 36 km uzaklıktadır. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs, Samsun</span> Samsunun ilçesi

19 Mayıs veya Ondokuzmayıs veya ilçe merkezinin adlarıyla Engiz veya eski resmî adıyla Ballıca, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçe, Samsun – Sinop karayolu üzerinde yer alıp Samsun'un 37 km batısında, Bafra’nın ise 17 km doğusunda bulunmaktadır. İlçenin batısında Bafra, doğusunda Atakum ve Karadeniz, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde ise Atakum ve Bafra yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Su kayağı</span> Su yüzeyinde yapılan bir su sporu

Su kayağı, suyun üzerinde yapılan bir su sporudur. Bu spor ilk defa Ralph Samuelson tarafından 1922 yılında Pepin Gölü'de Lake City, Minnesota'da gerçekleştirilmiştir. Su kayağı dalgasız deniz, nehir, göl gibi çevre koşullarının uygun olduğu birçok ülkede popüler bir spor dalı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bektaş Yaylası</span>

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bazlamaç, Terme</span> Termede bulunan bir mahalle

Bazlamaç, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Maşukiye, Kartepe</span> Kartepe, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Maşukiye, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinin bir mahallesi.

<span class="mw-page-title-main">Mert Irmağı</span> Samsun ilindeki bir akarsu

Mert Irmağı, Samsun ilindeki akarsudur. Canik Dağları'nın yükseklerinden doğar, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akar, Samsun merkezin doğusundan Karadeniz'e dökülür. Uzunluğu 67,8 km, yükselti farkı 1300 m, ortalama akım 5,28 m3/sn'dir.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

<span class="mw-page-title-main">KabloTV</span>

KabloTV, Türkiye'de Kablo TV teknolojisini kullanarak yayın yapan, Türksat bünyesinde bir televizyon platformu.

<span class="mw-page-title-main">Canik Dağları</span>

Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.

<span class="mw-page-title-main">İlkadım</span> Samsunun ilçesi

İlkadım, Samsun ilinin Karadeniz sahilinde, denizden yüksekliği 5 metre, yüzölçümü ise 152.28 km² olan merkez ilçesidir. Aynı zamanda 336.501 kişilik toplam nüfusuyla, Karadeniz Bölgesi'nin en kalabalık ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Canik</span> Samsunun ilçesi

Canik, Samsun'un Devgeriş Deresi'yle Mert Irmağı arasında Karadeniz'den içeri doğru uzanmış bir yerleşim yeridir. Cumhuriyet tarihinde 2009 yılına kadar belde olan Canik, 2009 yılında ilçe olmuştur. 2020 yılı sayımına göre ise ilçenin nüfusu 101.253'tür.

Samsun'da spor, Türkiye'nin Samsun ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Akdağ, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan dağ. 2062 metrelik yüksekliği ile Samsun'un en yüksek noktasını bulunduran Akdağ ilin kış turizm merkezi durumundadır. 1675 metrelik kayak pisti ve 1300 metrelik telesiyeje sahip Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezinin bulunduğu dağ yapısından yamaç paraşütü, dağcılık ve yayla turizmi alanlarında yararlanılmaktadır. Ayrıca burada doğan bir su kaynağı bulunmakta olup şişelenmekte ve Ladik Akdağ Doğal Kaynak Suyu markasıyla satılmaktadır.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü içerisindeki Canik Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Karadeniz'e doğru akarak iki büyük delta oluşturan Kızılırmak ve Yeşilırmak nedeniyle Samsun kıyıları geniş bir koy niteliğini almıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki iki burun çıkıntısında da daha küçük boyutlu ikinci bir koy oluşmuş durumdadır. %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır.

Başçiftlik Kayak Tesisi, Tokat Başçiftlik'e 8 kilometre mesafede bulunan bir kayak merkezidir.

Batıpark, Samsunun ilkadım ilçesinde bulunmaktadır

Yedikuyular Kayak Merkezi (Türkçe) Türkiye'de Kahramanmaraş ili yakınındaki kayak merkezidir. 2.300 m (7.500 ft) Dulkadiroğlu ilçesindedir. Kayak tesislerinin yüksekliği 1833-2044 m'dir. Pistlerin eğimleri %10 ile %40 arasında değişmektedir.