İçeriğe atla

Bandırma Doğalgaz Termik Santrali

Bandırma Doğalgaz Termik Santrali
Harita

Bandırma Doğalgaz Termik Santrali, Bandırma'de bulunan bir termik santraldir.[1][2][3][4][5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Bandırma I NGCCPP | Enerjisa Üretim". Bandırma I NGCCPP (İngilizce). 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ "Synergy - Bandirma II Combined Cycle Power Plant". syncons.eu. 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  3. ^ "Bandırma II NGCCPP | Enerjisa Üretim". Bandırma II NGCCPP (İngilizce). 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  4. ^ Carmen (3 Aralık 2021). "Bandirma Combined Cycle Power Plant, Turkey". Power Technology (İngilizce). 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  5. ^ "Bandırma Doğalgaz Termik Santrali". Enerji Atlası. 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kara Ali Acar Spor Salonu, Bandırma Basketbol Kulübü'nün spor salonudur. Bandırma'da bulunan salon 3.000 kişi kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">COSAG</span>

COSAG, askerî gemilerde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değil, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Üretim Anonim Şirketi</span>

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik üretimi</span>

Elektrik üretimi, elektrik ve diğer kaynaklardan birincil enerji üretme sürecidir. Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820'lerde ve 1830'ların başında keşfedildi. Onun temel yöntemi bugün hâlâ kullanılmaktadır: Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız. Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar. Fosil yakıtlı santrallar ısı üretimi için doğal gaz, kömür ve petrol yakarlar. Nükleer santrallar da uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu dönme, jeneratörün elektrik üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, enerjisi diğer bir deyişle basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) denilen bölümde soğutulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar kullanılmak üzere santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynaklarından uzak bölgelerde ise santralın hemen yanında bulunan ve uzaktan bakıldığı zaman geniş dev bacalara benzeyen soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yatağan Termik Santrali</span> termik santral

Yatağan Termik Santrali, Muğla ili Yatağan ilçesinde bulunan termik santraldir. 4.500 GWH yıllık enerji üretimi kapasitesinin yanında 630 MWe kurulu güce sahip olan santral 20.11.1982 tarihinde ilk defa faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi, Türkiye'de kömürden elektrik enerjisi üreten bütün tesisleri listelemektedir. Türkiye'de 2020'den bu yana elektrik üreten bütün kömür yakıtlı termik santraller aşağıda listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maritsa Iztok Bloku</span>

Maritsa İztok Bloku Bulgaristan'ın güney merkezinde, Stara Zagora eyaletinde bir enerji kompleksidir. Üç linyit ateşlemeli termik enerji santralinden oluşur. Kompleks, birkaç mayın, zenginleştirme tesisi, bir briket tesisi ve kendi demiryolu sistemini içeren büyük bir linyit kömür havzasında bulunmaktadır. Maritsa İztok'taki termal enerji ve madencilik kompleksinin gelişimi 1952'de başladı ama linyit yatakları 19. yüzyılın ortalarından beri biliniyor. Maritsa Iztok madenleri ve enerji santralleri birbirine bağımlıdır çünkü kömür için tek pazar enerji santralleridir. Enerji santralleri ise madenler dışında hiçbir kömür tedarikçisi yoktur.

Afşin Elbistan C Termik Santrali 1800 MW Kahramanmaraş taki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)tan önerilen kömür yakan termik santralidir. ₺17 milyar yatırımlı termik santrali açıldığı takdirde ÇED raporunu göre yıllık 61 Mt dan fazla CO2 salması tahmin ediliyor, Türkiye’nin toplam sera gaz emisyonları %10 dan fazla artış gösterecek. Açılırsa Afşin Elbistan C yakın sahadan linyit alacak.

Emba Hunutlu Termik Elektrik Santrali, Adana kenarında 1320 MW kurulu güce sahip termik santrali.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya Nükleer Santrali</span> Ukraynada nükleer santral

Zaporijya Nükleer Santrali, güneydoğu Ukrayna'daki, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biridir. 2022 yılından bu yana Rusya'nın kontrolündedir. Sovyetler Birliği tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kahovka Baraj Gölü'nün güney kıyısındaki Enerhodar şehrinin yakınında inşa edilmiştir. Ukrayna'nın diğer üç nükleer santralini işleten Energoatom tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Enerhodar</span> Ukraynada bir şehir

Enerhodar, Ukraynaca: Енергодáр), Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın kuzeybatı kesiminde bir şehir ve belediyedir. Dinyeper nehrinin sol kıyısında, Nikopol ve Chervonohryhorivka'dan Kakhovka Baraj Gölü'nün karşı tarafındadır. 52,887 bir nüfusa sahiptir.52,887.

İzdemir Termik Santrali, Türkiye'nin İzmir ilinin Aliağa ilçesinde bulunan ve kömür yakıtlı bir termik santraldir. 4 Nisan 2014'te faaliyete geçmiştir.

Habaş/Aliağa-DGKÇ Santrali, İzmir'de bulunan, 1.043 MW kurulu güce sahip bir termik santraldir.

Kardemir Termik Santrali Türkiye'de kömür yakıtlı bir termik santraldir.

Kırıkkale Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Kırıkkale'de bulunan, 950 MW kurulu güce sahip bir termik santraldir.

Kırklareli Doğalgaz Termik Santrali, Kırklareli'de bulunan bir termik santraldir.

Kentsa Doğalgaz Termik Santrali, Kocaeli'de bulunan bir termik santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Jōetsu Termik Santrali</span>

Jōetsu Termik Santrali, Japonya'nın Niigata şehrindeki Jōetsu'da bulunan ve JERA tarafından işletilen bir LNG yakıtlı termik santraldir. Tesisi, Japon Denizi kıyısındaki arazide yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tobishima</span> Japonyada köy

Tobishima, Japonya'nın Aichi prefektörlüğünde bulunan bir köydür. Köy, Ise Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Chūkyō metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 22,42 km² olan köyün nüfusu 1 Ekim 2019 tarihi itibarı ile 4.609'dur.