İçeriğe atla

Bandung

Bandung
Kota Bandung
Bandung bayrağı
Bayrak
Bandung arması
Arma
Bandung Haritası.
Bandung Haritası.
Endonezya üzerinde Bandung
Bandung
Bandung
Yüzölçümü
 • Toplam16767 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam2.393.633
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+07.00 (Endonezya Zamanı)
Resmî site
Web Sitesi

Bandung, Endonezya'nın Batı Cava bölgesinin başkentidir. 2007 istatistiklerine göre 7.4 milyon nüfusuyla Endonezya'nın üçüncü büyük şehridir. Denizden 768 metre yükseklikte olan şehir, diğer Endonezya şehirlerine kıyasla yıl boyunca daha serin bir iklime sahiptir. Nehir yatağı üzerine kurulu olan şehir ayrıca yanardağlarla çevrilidir. Coğrafi yapısının şehre doğal bir güvenlik sistemi sağlamasından dolayı geçmiş yıllarda burada sömürge kurmuş olan Hollandalılar ülkenin başkentini Cakarta'dan Bandung'a taşıma planları yapmışlardır.

Onsekizinci yüzyılda Hollandalı sömürge güçler şehri çeviren dağlarda çay tarlaları açtılar. Daha sonra bu tarlaları kurdukları yollarla şehre bağladılar. Bölgede yaşayan Avrupalıların isteği üzerine, 1906 yılında, ilk belediyesi kurulan Bandung, düzenli bir yerleşim birimi haline geldi. Lüks oteller, lokantalar, kafeler ve Avrupai butiklerin açılmasıyla birlikte şehir; "Paris van Java" (Cava'nın Paris'i) olarak anılmaya başlandı.

Endonezya'nın 1945 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından şehir hızlı bir şekilde gelişip kentleşmeye başladı. Her ne kadar Bandung, içme suyu problemi, yoğun trafiği, selleri ve başka problemleriyle yüz yüze olsa da şehir hala pek çok insanın ilgisini çeken yerleden birisidir. Cakarta'ya karayoluyla 3 saat mesafede bulunmasından dolayı Cakarta'da yaşayanlar haftasonları bu şehre gidip tatillerini burada geçirirler.

18-24 Nisan 1955'te toplanan ve o dönem yeni bağımsızlığını kazanan Asya-Afrika devletlerini bir araya getiren Bağlantısızlar Hareketinin bir parçası olan Bandung Konferansı da burada yapılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bandung Konferansı</span>

Endonezya'nın Bandung kentinde 18-24 Nisan 1955'te toplanan ve o dönem yeni bağımsızlığını kazanan Asya-Afrika devletlerini bir araya getiren konferanstır. Bağlantısızlar Hareketinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sukarno</span> Endonezyanın ilk devlet başkanı

Sukarno, Endonezya bağımsızlık hareketinin önderi, hatip, devrimci, milliyetçi ve ve 1945-1967 arasında Endonezya'nın ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cava</span>

Cava Adası, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın da üzerinde bulunduğu bir adadır. Bir zamanlar güçlü Hindu-Budist imparatorluklarının, İslam emirliklerinin ve Hollanda kolonisinin merkezi olan Cava adası, şimdi Endonezya'nın politik ve ekonomik hayatına yön veren yerleşim birimlerindendir. 2010 sayımlarına göre 136 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık adası konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaborone</span> Botsvananın başkenti

Gaborone, Botsvana'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, ülkenin güneydoğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti sınırına 15 kilometre uzakta Notwane Nehri kıyılarında yer almakta olup Kgali ve Oodi Tepeleri olarak adlandırılan dağların arasında düz bir vadide kuruludur. şehrin nüfusu 2011 yılı itibari ile 231,626'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yezd (şehir)</span>

Yezd, İran'ın orta kısmında, Yezd Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Surabaya</span> Endonezya şehri

Surabaya, Endonezya'nın en büyük ikinci şehri ve Doğu Cava bölgesinin başkentidir. Cava'nın doğusunda, Mas Nehri'nin ağzında ve Madura Boğazı'nın kıyısında bulunur. 2007 yılında yapılan tahminlere göre şehir nüfusu yaklaşık 3 milyon idi.

<span class="mw-page-title-main">Thiès</span>

Thiès Senegal'in üçüncü en büyük şehridir, 2005 sayımlarına göre nüfusu 240,150'dir. Thiès Dakar'ın 602 km doğusunda ve Bamako and St Louis şehirlerine bağlanan demiryolu kavşağıda bu şehirde bulunmaktadır. Thiès bir sanayi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Yogyakarta</span>

Yogyakarta Endonezya'nın Orta Cava bölgesinde bir şehridir. Şehir ayrıca Cava kültürünün ve buna bağlı olarak batik, bale, tiyatro ve kukla gösterilerinin de merkezidir. Ayrica bünyesinde barındırdığı sayıca çok fazla eğitim kurumundan dolayı "üniversite şehri" olarak da bilinir. 1945-1949 yılları arasında gerçekleşen Endonezya Ulusal Devrimi'nin de başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bali</span> Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan Endonezyaya bağlı bir ada

Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bekasi</span>

Bekasi, Endonezya'nın Cava adasında bir şehirdir. Batı Cava ilinde bulunan şehir, Cakarta'nın hemen doğusunda, Cabodetabek metropolitan bölgesinin içinde yer alır. 210.49 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2005 yılında 1,993,478 olan nüfusu, 2010 yılı itibarıyla 2,378.211'e çıkmıştır ve bu özelliğiyle ülkenin dördüncü en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cava</span>

Batı Cava, Endonezya'nın Cava adasının batı kesiminde, eyalet başkenti Bandung olan bir eyalettir. Banten ile birlikte bu eyalet, Endonezya'daki en büyük ikinci etnik grup olan Sundanlıların anayurdudur.

Cirebon kenti Batı Cava Eyaleti, Endonezya şehirlerinden biridir.

Endonezya, 28 il ve 5 özel statülü bölgeden oluşan toplam 33 en üst düzey idari birime ayrılmıştır. İdari birimler Cava, Batı Papua, Kalimantan, Küçük Sunda Adaları, Maluku Adaları, Sulawesi, Sumatra olmak üzere yedi coğrafi bölgeye göre ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bandar Lampung</span>

Bandar Lampung, Endonezya'nın Lampung ilinin merkezi olan şehirdir. 1983 yılına kadar kentin iki ana bölümünün adları olan Tanjungkarang-Telukbetung olarak bilinmekteydi. Yüzölçümü 812.7 km² olan şehrin nüfusu 923.970'tir. Şehre Radin Inten II Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makassar</span> Endonezyanın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehir

Makassar, Endonezya'nın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehirdir. Ayrıca Sulawesi Adasının en büyük şehridir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan şehirlerinden sonraki 5. büyük şehridir. Bu şehir Endonezya'nın Sulawesi adasının güneybatı kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semarang</span>

Semarang, Endonezya'nın Orta Cava ilinin başkenti ve en büyük şehridir. Bu şehir Cava Adasının kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin alanı 373.78 km²'dir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 1,555,984'dir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan'dan sonraki 4. en büyük şehridir.

Cezayir-Endonezya ilişkileri, Cezayir ve Endonezya'nın ikili ilişkilerini ifade eder. İki ulus arasındaki ilişki çoğunlukla Endonezya ve Cezayir de bir zamanlar sömürgeciliğin altına giren Müslüman çoğunlukta ülkeler olduğu için ortak dini ve sömürgecilik karşıtı dayanışma üzerine kuruludur. Cezayir, 1962'de Endonezya'nın ülkelerini bağımsızlık kazanmaları konusunda desteklemedeki rolü büyüktür. Her iki ülke de işbirliğini genişletme ve ilişkileri güçlendirme konusunda anlaştılar. Cezayir Cakarta da büyükelçiliğin yanı sıra Singapur ve Brunei ülkelerine de akreditedir. Endonezya Cezayir'de bir büyükelçilikte temsil edilmekted,r. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi, 77 Grubu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu</span> Endonezyadaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu ilk (YHD) projesinin ülkenin en büyük şehirleri olan Jakarta ile Batı Java'nın başkenti Bandung'u birbirine bağlaması ve yaklaşık 142,3 kilometre mesafe kat etmesi beklendi. Endonezya'da uzun yıllardır yüksek hızlı tren (YHD) için planlar ve çalışmalar yapılıyor. Ancak 2008 yılına kadar ciddi bir şekilde düşünülmedi. Sonunda Jakarta-Bandung YHD inşaatına başlamaya yönelik yeni plan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve dünya liderlerinin Bandung Konferansı sırasında ziyaret etmesinden sonra Endonezya hükûmeti tarafından Temmuz 2015'te açıklandı. YHD'nun Doğu Cava'daki Surabaya'ya olası bir uzantısı için planlardan da bahsedildi. Cakarta-Bandung yüksek hızlı demiryolu hattı, 7 Eylül 2023'te açıldı ve 2 Ekim 2023'te ticari faaliyete başladı.