İçeriğe atla

Bandoneon

Bandoneon

Bandoneon, tahminen 1845 yılında icat edilen ve Almanya kökenli tuşlu ve körüklü koncertinas isimli enstrümanlar ailesinin bir üyesidir. Koncertinas –İngiliz Adaları'nda kullanılanlardan farklı olarak- her iki tarafında 14 tuşu olan küçük kare bir enstrümandır. Tahminen 1856 yılında tuş sayısı 70'ten fazlaya çıkarılmış ve bu enstrümana Krefeld, kuzey Almanya'da bir müzik dükkânı sahibi Heinrich Band anısına ticari isim olarak ‘Bandoneon’ adı verilmiştir.

Bandoneon Almanya'da çeşitli boyutlar sistemlerde geliştirildi. Pek çok modelden biri olan ‘Reinlander’ -Rein bölgesinden- 19.yy'ın sonunda ‘Chemnitzer’ modelinin -Chemnitz şehrinden- Polonyalı ve Çek göçmenler tarafından ABD götürülmesi gibi Arjantin’e ulaştı. Almanya kuzey ve güney Amerika’ya o yıllarda çokça müzik enstrümanı satmıştır, örn. Blues müziğinde kullanılan armonika, Cajun müziğinde kullanılan melodeon kuzeydoğu Brezilya ve Kolombiya’ya her tip akordeon olmak üzere.

Tango ve bandoneon

Bandoneon Buenos Aires’e çok çabuk uyum sağladı ve Tango’nun sembolü oldu. Hiçbir zaman BsAs’de üretilmedi. 1911’den savaş sonrası birkaç yıla kadar çoğu bandoneon Alman Alfred Arnold tarafından yapılmıştır. Bandoneon dünyasında AA (Double A - Dople A) olarak anılan Arjantin bandoneonu 71 tuşlu ve 2 sesli bir enstrümandır. Her tuş körüğün açılma veya kapanma pozisyonuna göre farklı nota çalar (bisonorik[1][2]). Dünyada ve özellikle Arjantinde kabul gören bisonorik sistemdir. Sağ elde tiz sesler ve sol elde de bas seslerin bulunduğu bandoneon, açarken ve kaparken aynı tuşlardan farklı sesler çıkardığı için aslen 4 farklı klavyeye sahiptir. Bu yüzden dünyanın en zor enstrumanları arasında gösterilmektedir.

1925 yılı civarında Paris’te yaşayan akordeonist ve tamircisi İtalyan Charles Peguri her tuşun her iki durumda da aynı sesi verdiği yeni bir klavye tasarladı (unisonorik[2]) ve Fransa’da Tango müziği için yaygın kulanım alanı buldu.

Günümüzde de özellikle Almanya'da olmak üzere yeni bandoneonlar üretilmesine karşın dünyada hala eski bandoneonların kullanılması tercih edilmektedir. Özellikle Alfred Arnold tarafından üretilen eski bandoneonların sesi ve tınısı yeni bandoneonlarda alınamamaktadır.

En sık sorulan sorular arasında "Premier" bandoneonların "Alfred Arnold" bandoneonlardan farkının ne olduğu gelmektedir. İkisi de aslen Alfred Arnold fabrikasında üretilen ve aynı tip bandoneondur. Farklı ülkelere satmak için ticari olarak Premier ismi tercih edilmiştir.

Bandoneon aslen dini törenlerde kullanılmak üzere yapılmış ve kilise orgunun taşınabilir alternatifi olarak düşünülmüştür. Arjantin'e getirildikten sonra adı Tango ile anılmaya başlamıştır. Günümüzde bandoneon sesini klasik müzik, tango, caz, pop ve Elektronik Tango gibi alternatif müziklerde de duymaktayız.

En ünlü Bandoneon virtüözü olarak kabul edilen kişi Arjantin doğumlu Nuevo Tango (Yeni Tango) bestecisi Astor Piazzolla'dır.

Türkiye'deki bandoneon müzisyenleri

  • Orhan Avşar
  • Tolga Salman
  • Burak Şendağ
  • Gustavo Battistessa
  • Tanju Yıldırım

Bünyesinde bandoneon bulunduran Türk orkestraları

Ayrıca bakınız

  • Tango

Mobil Bandoneon Uygulaması

Kaynakça

  1. ^ "bandoneon | the mim, musical instruments museum". 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2017. 
  2. ^ a b "Sfetcu, N. (2014) The Music Sound". 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Tango</span> Uruguay kökenli bir dans ve müzik türü

Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans ve müzik türüdür. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astor Piazzolla</span> Arjantinli besteci (1921-1992)

Astor Pantaleón Piazzolla,, Arjantinli bandoneoncu ve Tango Nuevo'nun kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Borulu org</span>

Borulu org, körükle verilen basınçlı havanın tahta veya metal borulardan geçerken içerideki hava sütunlarının titreşmesi sayesinde ses üreten bir müzik enstrümanıdır. Klavyeli ve pedallı bir enstrümandır. Değişik ses tonları ve notalar piyanoda olduğu gibi tuşlarla denetlenir. En çok bilinen türü kilise orgudur.

Roland E-14 TR-OR, Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın 1999 yılında Türk müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir. Üzerinde Roland E-40 OR adlı modelden alınan Arap müziğine yönelik ses ve ritimlerin yanı sıra, yaklaşık 30 adet te Türk ritimi bulunmaktadır.

Roland EXR-3/5, Roland adlı müzik aleti üreticisi firmanın 2002 yılında çıkardığı, Batı müzisyenlerine yönelik aranjör klavyedir.

Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın 1994 yılında amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir. Türk müzisyenleri için Roland E-16 TR adında bir sürümü çıkmıştır.

Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir. Türk müzisyenleri için Roland E-14 TR-OR adında bir sürümü çıkmıştır.

Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

Roland E-28, Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

Roland E-36, Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavye.

Roland E-38. Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın amatör Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

Roland E-56. Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

Roland E-66, Roland adlı müzik aletleri üreticisi firmanın Batı müzisyenlerine yönelik ürettiği aranjör klavyedir.

<span class="mw-page-title-main">Melodika</span> üflemeli ve tuşlu enstrüman

Melodika, üflemeli ve tuşlu bir müzik enstrümanıdır. Bu enstrüman ağızla üflenir ve tuşlara basılarak ses çıkarılır. Flüte benzer ama tek bir tuşa basınca o nota çıkar. Başlangış notası fa ve bitiş notası do dur. Parmaklar numaralandırılır; başparmak 1. işaret parmağı 2. orta parmak 3. yüzük parmağı 4. serçe parmağı da 5. olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Los Paraguayos</span> Latin müzik topluluğu

Los Paraguayos, 1950'li yıllardan beri müzik yapan ve çoğunlukla Paraguaylı müzisyenlerden oluşmuş uluslararası Latin müziği grubudur. Topluluk başlangıçta üç kişiden oluştuğu için Trio Los Paraguayos olarak da anılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Carillon</span>

Carillon, genellikle bir kilisenin veya belediye binasının çan kulesinde bulunan bir müzik aletidir. Enstrüman, bir melodi üretmek için seri olarak çalınan veya bir akor çalmak için birlikte duyulan en az 23 döküm bronz, fincan şeklindeki çandan oluşur. Geleneksel manuel bir carillon, baton denilen çubuk şekilli tuşlardan oluşan bir klavyeye yumruklarla vurularak ve pedallı bir klavyenin tuşlarına ayakla basılarak çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital piyano</span> Akustik piyanonun ve diğer enstrümanların sesini kopyalamak için örnekler ve sentezleyiciler kullanan müzik aleti

Dijital piyano, hem çalma hissi hem de çıkardığı ses bakımından öncelikle geleneksel akustik piyanoya alternatif olması için tasarlanmış bir tür elektronik klavyeli enstrüman'dır. Dijital piyanolar, bir veya daha çok dahili hoparlör aracılığıyla çalınan, akustik piyanonun kaydedilmiş ses örneklerini kullanır. Ayrıca akustik piyano hissini yeniden yaratan ağırlıklı tuşları, dokunma hassasiyetine göre değişen ses seviyeleri vardır. Bazı dijital piyanolar aynı zamanda dik veya kuyruklu piyanoya benzeyecek şekilde tasarlanır.