İçeriğe atla

Bandista

Bandista
Genel bilgiler
Başladığı yerTürkiye İstanbul, Türkiye
TarzlarDjango, Reggae, Ska, Dub[1]
Etkin yıllar2006-günümüz
Resmî sitehttps://bandista.org/

Bandista, 2006'da İstanbul'da kurulan; Django, Reggae, Ska, Dub, Bratsch, Afro-Beat ve Anadolu müziğini harmanlayan protest müzik grubu.[1] Kuruluşunun ardından albümlerini internette telif feragatlı (copyleft) olarak yayınlamış ve kısa sürede adını duyurmuştur.

Tarihçe

Bandista, 2006'da İstanbul'da kuruldu.[1] Bandista, müziği kolektif bir çaba olarak tanımladığı için grup üyelerinin ismini vermemektedir, ama grup üyelerinin yedi kişi olduğu bilinmektedir.[2] 2008'de Rock-A (lternatif) festivalinde ilk hamlesini yaptı.[3][4] 2009'da Paşanın Başucu Şarkıları ve De Te Fabula Narratur albümlerini yayınladı. 2010'da Dikkat Askersiz Bölge ve Şu Anda! Şimdi! albümlerini yayınladı. 2011'de Daima adlı albümünü yayınladı. Bütün albümlerini kendi web sitesinden telif feragatlı lisansı ile ücretsiz yayınlamıştır. Her albümünün indirme bağlantısında armağandır. çoğaltınız! dağıtınız! yazmaktadır.

Tarzı

Bandista'nın müziği Django, Reggae, Ska, Dub, Bratsch, Afro-Beat ve Anadolu müziği türlerinin harmanlanmasıdır.[1] Protest müzik yapar. Kendi ürettiği eserlerin yanı sıra bilinen devrimci marş ve şarkıları da kendi tarzıyla yeniden yorumlamıştır. Bandista kendi performanslarını her Bandista performansı öfke ve coşkuyla harmanlanmış durumcu bir deneydir şeklinde tanımlamıştır.[1]

Bandista'ya dair

Bandista, kolektif çalışma bilinci dahilinde üye isimleri kullanmayan bir gruptur.

Diskografi

De Te Fabula Narratur (2009)

  1. Haydi barikata
  2. Özgürlüğe manuş
  3. İlle de rumba
  4. Her şeyin şarkısı
  5. Maya
  6. Aim
  7. Kara çocuk raksı (intro)
  8. Kara çocuk raksı
  9. Hiçbir şeyin şarkısı

Paşanın Başucu Şarkıları (2009)

  1. Benim annem cumartesi
  2. Pardon afedersiniz genelkurmay
  3. Yan babilon

Şu Anda! Şimdi! (2010)

  1. Birinci rollama
  2. Kızıl flama

Dikkat Askersiz Bölge (2010)

  1. Gavur imam isyanı
  2. Hiçbir yerin şarkısı
  3. Beton millet sakarya!

Daima! (2011)

  1. İnkârın şarkısı
  2. Hoşçakal
  3. Mesele/a
  4. Aşk şarkısı
  5. Selam size
  6. Kara, kızıl ve şair
  7. Rasta semahı
  8. Her yerin şarkısı

Sokak Meydan Gece (2012)

  1. İsyan
  2. Olur/Olmaz

Sınırsız Ulussuz Sürgünsüz (2012)

  1. Haymatlos
  2. Hiç kimsenin şarkısı
  3. Kim yerli kim göçmen

Ayrıca 2012'de Bandista Sevinç Eratalay ile birlikte "İleri Demokrasi" adlı, albümlerde yer almayan parçayı yayınlamıştır.

Ki Buradayız Hala (2014)

  1. Bakıyoruz Dünyaya
  2. İşsiz Marşı
  3. Sokağa Övgü
  4. Yarın Olmaz
  5. Bi vakit Şarkı
  6. Kerwane Nefti
  7. Unadikum
  8. Maknovşçina
  9. Bir Daha Asla
  10. Antikapitalista

Gün Bizim Devir (2015)

  1. Gün Bizim Devir

Buhal (2018)

  1. Sorun Yok
  2. Nenni
  3. Mahsus Mahal
  4. Güzel Günler
  5. Mahkûmsunuz
  6. Siltane
  7. Es Rüzgar

LA (2022)

  1. Her Günün Şarkısı
  2. Filistin Oleyi
  3. Himno Zapatista
  4. Biber Oleyi

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. 
  2. ^ "Bandista'dan "Anlatılan Senin Hikayendir"". 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. 
  3. ^ "Bandista: Gülümseyen Bir Eylem Bandosu". 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athena (müzik grubu)</span> Türk müzik grubu

Athena, Türk ska ve punk rock grubu. Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşler grubun kurucu üyeleridir. Türkiye'de ska ve punk türünde müzik yapan ilk topluluklardan birisi oldu. Holigan albümünün aynı isimli şarkısı futbol maçlarının değişmez sloganı oldu. Bu şarkı, Türkiye millî basketbol takımı için yapılan 12 Dev Adam şarkısı ise basketbol takımının bir nevi marşı oldu. Birçok rock müzik dinleyicisine göre Türkiye'nin en iyi rock gruplarındandır. 195 puanla Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde Türkiye adına elde edilen en yüksek puanı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Duman (müzik grubu)</span> Türk rock grubu

Duman, 1999'da İstanbul'da kurulan, günümüzde Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil, Ari Barokas ve Doğaç Titiz'den (davul) oluşan Türk Rock grubu. Duman, Kaan Tangöze'nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye'ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla tanınır. Şimdiye dek altı stüdyo, bir single, üç konser, bir toplama ve üç de video albümü yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sean Paul</span>

Sean Paul Ryan Francis Henriques, Jamaikalı DJ, dancehall ve reggae şarkıcısıdır.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Chiefs</span>

Kaiser Chiefs İngiltere'nin Leeds kentinde kurulmuş Indie Rock grubudur. 2000 yılında Parva ismiyle kurulmuş 22 isimli bir albüm çıkarmış ve daha sonra 2003 yılında Kaiser Chiefs ismini almıştır.

New jack swing, Amerika Birleşik Devletleri'nde günümüz rap müziğin türünün atası olarak 1980'lerin sonlarında beliren bir soul türüdür. Bu tür müziklerde genellikle T-808 türü vurmalılar ve metalik çalgılar kullanılır. Bu tarzda hazırlanan en çok satış elde etmiş albüm ise, Michael Jackson'ın 1991 çıkışlı Dangerous albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bella Ciao</span> II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği bir şarkı.

Bella ciao, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bir İtalyan protest halk şarkısıdır. Kuzey İtalya'daki pirinç tarlalarında çalışan mevsimlik kadın işçiler tarafından zorlu koşulları eleştirmek amacıyla söylenmeye başlanmıştır.

<i>No Doubt</i> (albüm)

No Doubt, Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt'ın 17 Mart 1992 tarihinde Interscope Records'tan çıkardığı kendi adını taşıyan albümüdür. Albüm, esasen kayıt şirketinden bağımsız olarak kaydedildi fakat grubun, Interscope ile kontrat yapması sonucu, albüm tekrar kaydedildi. Dito Godwin tarafından prodüksiyonu yapıldı ve Los Angeles'ta bir kayıt stüdyosunda kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">The Beat</span>

The Beat, 1978'de kurulan İngiliz ska grubu.

<span class="mw-page-title-main">Jan Delay</span>

Jan Delay Alman şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör. Hip-hop, Reggae, Soul ve Funk tarzı müzikler yapmaktadır. Solo sanatçı olarak ünlenmeden önce Alman hiphop grubu Beginner ile tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Folk rock</span>

Folk rock, halk müziği ve rock müziği birleştiren bir müzik türüdür. Genel olarak folk rock terimi 1960'ların ortasında Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir türü tanımlamak için ortaya atılmıştır. Türün öncülüğünü Los Angeleslı müzik grubu The Byrds yapmıştır. Grup, geleneksel halk müziği ile Dylanvari şarkıları rock enstrümanları ile çalmış, bu noktada ise The Beatles ve diğer İngiliz gruplarından büyük ölçüde etkilenmiştir. "Folk rock" terimi ise ilk kez ABD basını tarafından The Byrds'ün müziğini tanımlamak için 1965 Haziran'ında ortaya atılmıştır. The Byrds'ün "Mr. Tambourine Man" cover'ı ve bu cover'ın ticari başarısı ise folk rock'ın 1960'ların ortasında büyük bir başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Dylan'ın kendisi de türe büyük bir ilham kaynağı olmuştu; özellikle elektro gitarla kaydın da yapıldığı Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited ve Blonde on Blonde albümleri türün gelişiminde önemli bir role sahipti. Dylan'ın 25 Temmuz 1965 tarihinde Newport Folk Festival'inde elektronik altyapılı bir müzik grubuyla konser verişi ise aynı zamanda folk rock için önemli bir atılımdı.

<span class="mw-page-title-main">Hyuna</span> Güney Koreli Şarkıcı

Kim Hyun-ah, Güney Koreli şarkıcı, söz yazarı, rapçi ve modeldir. Eski 4Minute üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">El Sueño de Morfeo</span>

El Sueño de Morfeo, üç üyeden oluşan İspanyol müzik grubu. Grubun üyeleri Raquel del Rosario, David Feito ve Juan Luis Suárez'dir. 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı temsil etmiş ve 8 puanla yirmibeşinci olmuşlardır.

Ahmet Akkaya, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer diskografisi</span> Diskografi

Sagopa Kajmer diskografisi; 10 stüdyo albümü, 3 derleme albüm, 2 ortak albüm, 2 toplama albüm, 1 müzik grubu albümü, 6 enstrümantal albüm, 10 EP albüm ve 23 tekli albümden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Crush (şarkıcı)</span>

Shin Hyo-seob, bilinen adıyla Crush, Amobea Culture altındaki Güney Koreli şarkıcı ve rapçi. 2012 yıllarında Red Dress şarkısı ile tanınmış ve Crush On You adlı ilk stüdyo albümünü yayınlamıştır.

Rocksteady, 1966 civarında Jamaika'da ortaya çıkan bir müzik türüdür. Bir halefi ska ve habercisi Reggae, rocksteady gibi uyum grupları dahil Reggae kurulmasına yardımcı sanatçıların birçoğu tarafından gerçekleştirilen yaklaşık iki yıldır Jamaika müziğin baskın tarzı oldu. Başlıca temsilcileri; The Techniques, Paragons, Heptones ve The Gaylads ; Alton Ellis, Delroy Wilson, Bob Andy, Ken Boothe ve Phyllis Dillon gibi duygusal şarkıcılar; Jackie Mittoo, Lynn Taitt ve Tommy McCook gibi müzisyenler. Rocksteady terimi, yeni sesle eşleşen Alton Ellis şarkısı Rocksteady'de bahsedilen popüler bir dans tarzından geliyor. Bazı rocksteady şarkılar, ska'da olduğu gibi Jamaika dışında popüler hale geldi ve reggae müziğinin bugün sahip olduğu uluslararası temeli korumaya yardımcı oldu. İsmine rağmen, rocksteady doğrudan rock ile ilgili değildir.

<span class="mw-page-title-main">Dubioza kolektiv</span>

Dubioza kolektiv, hip hop, dub, ska, reggae, rock, punk, elektronik müzik ve Balkan müziği unsurlarını içeren crossover tarzlarıyla avangard dub rock yapmaları ile bilinen, birçok dilde sosyal ve politik konuları ele alan şarkı sözleriyle tanınmış olan Bosnalı gruptur. 2015 yılında, Dubioza kolektiv en popüler Bosnalı müzik grubu olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alborosie</span> İtalyan müzisyen

Alberto D'Ascola, daha çok sahne adı olan Alborosie olarak tanınan, İtalyan-Jamaikalı bir reggae sanatçısıdır. "İtalyan Reggae Büyükelçisi" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman diskografisi</span>

Türk rock müziği sanatçısı Teoman’ın diskografisidir. Teoman kariyerinde toplamda 12 stüdyo albümü, 5 film müziği EP albümü, 6 derleme albüm, 7 remix albümü ve 10 konser albümü/DVD'si yayınlamıştır. Cover parçalarıyla da dikkat çeken Teoman, albüm ve single olarak kariyerinde 35 şarkıyı cover olarak seslendirmiştir.