İçeriğe atla

Bandiera Rossa

Bandiera Rossa (İtalyanca anlamı "Kırmızı Bayrak"), ayrıca Avanti Popolo olarak da bilinir, İtalyan işçi hareketinin en ünlü şarkılarından biridir. sosyalist ve komünist hareketin simgesi kırmızı bayrağı öven şarkı 1908'de Carlo Tuzzi tarafından yazılmış, müziği iki Lombard halk şarkısından alınmıştır.

İlk yazıldığı zamanki tekstin dışında çeşitli sosyalist ya da komünist partiyle özdeşleşen birçok farklı versiyonu vardır. Son iki satır "Evviva il comunismo e la libertà" Benito Mussolini'nin yükselişinden sonra tekste eklenmiş, orijinal metindeki başlangıç "Compagni avanti alla riscossa" da sonradan "Avanti o popolo, alla riscossa" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca şarkının sonundaki "comunismo" sözü de özellikle son yorumlamalarda "socialismo" olarak değiştirilmiştir.

En fazla dile çevrilmiş İtalyanca şarkılardan biri olan Bandiera Rossa Almanca,[1] Fransızca,[2] İsveççe,[3] Norveççe, Danca,[4] Türkçe,[5] Kürtçe,[5] Fince,[6] İzlandaca ve Rusça gibi birçok dile çevrilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "DDR Lieder - "Bandiera Rossa"". YouTube. 16 Ağustos 2011. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  2. ^ "Bandiera rossa - (Französisch)". YouTube. 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  3. ^ "Bandiera Rossa". YouTube. 30 Ağustos 2008. 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  4. ^ "Søren Sidevind - Avanti Popolo". YouTube. 6 Ocak 2010. 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  5. ^ a b "1 Mayıs ! İşçinin emekçinin bayramı !". YouTube. 30 Nisan 2011. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 
  6. ^ a b "Bandiera rossa - (Italienisch / Deutsch / Finnisch / Russisch)". YouTube. 31 Ocak 2011. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bulgaristan bayrağı, sırayla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl yıldız (sembol)</span> sosyalizm ve komünizmin simgesi

Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı temsil eder. Az bilinen bir yönü de yıldızın beş köşesinin toplumu sosyalizme taşıyacak ve onu koruyacak beş farklı sosyal grubu temsil ettiğidir. Özel bir sırası olmaksızın: gençlik, ordu, sanayi işçileri, tarım işçileri (çiftçiler) ve entelijansiya. Kızıl yıldız tarih boyunca birçok sol ideolojili ve devrimci örgüt, ülke ve siyasi parti tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonal</span> anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marş

Enternasyonal çeşitli anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marştır. İkinci Enternasyonal'in onu resmi marşı olarak kabul ettiği on dokuzuncu yüzyılın sonlarından bu yana sosyalist hareketin bir standardı olmuştur. Ünvanı, 1864'te bir kongre düzenleyen işçi ittifakı olan Birinci Enternasyonal'den geliyor. Bu kongreye katılıp marşın sözlerinin yazan anarşist Eugène Pottier metni daha sonra Marksist Pierre De Geyter tarafından bestelenen orijinal bir melodiye göre düzenlendi. Marş tarihte en çok tercüme edilen marşlardan biridir.

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

1993 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali, 13 Mart'ta yapıldı. En çok puanı toplayanBurak Aydos oldu. Şarkıcı Eurovision'da 10 puanla, 21. oldu. Bu sonuç Türkiye'nin sonraki sene yarışmaya katılma hakkını kayb etmesi ile neticelenmiştir. Şöyle ki, Türkiye yalnızca 4 ülkeden puan almış, artan ülke sayısı ile konulan kural gereği son 5'e kaldığından sonraki sene yarışmaya katılma hakkını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clara Zetkin</span> Alman politikacı (1857–1933)

Clara Zetkin, devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu.

"Kibir ", Hande Yener'in beşinci stüdyo albümü Nasıl Delirdim?'den (2007) bir şarkı. Sezen Aksu tarafından yazılıp bestelenmiştir. Düzenlemesi ise Erol Temizel'e aittir. Klibi, albümünün ilk klibidir ve Kemal Doğulu yönetmenliğinde çekilmiştir. "Kibir", müzik eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler toplamıştır. Yener'in şarkıyı yorumlama tarzı övülmüştür. Adı ilk kez Nisan 2007'de duyulan şarkı, Billboard tarafından hazırlanan Türkçe Top 20 listesinde 1 numaraya ulaştı ve Euro Airplay Top 100 listesinin 79 numarasına kadar yükseldi. 2007 yılından sonra Murat Boz, Sezen Aksu, Nihat Doğan, Gönül Yazar ve Aydilge gibi isimler tarafından yeniden seslendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Murat Boz videografisi</span>

Türk pop şarkıcısı Murat Boz'un videografisi; on dokuz müzik videosu, dört konukluk, üç televizyon programı ve üç reklam filminden oluşmaktadır. Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde doğan Murat Boz, ilköğrenimini burada tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1999'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Bölümü'nü kazandı, 2003 yılında buradan mezun olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı bölümüne başladı. 2001 yılından itibaren beş yıl boyunca Tarkan'ın vokalistliğini yaptı. 2004 yılında Nil Karaibrahimgil'in "Bronzlaşmak" klibinde oynayarak ilk kez televizyonlarda görüldü. 2006 yılında "Aşkı Bulamam Ben" şarkısı ile çıkış yaptı. Şarkının klibinde Süleyman Yüksel ile çalıştı. 2007 yılında ikinci stüdyo albümü Maximum'u yayımladı. Albümdeki "Maximum" ve "Püf" şarkılarına klip çekti; kliplerin ikisinde de Murad Küçük ile çalıştı. Aynı yıl, Hepsi 1 ve Avrupa Yakası dizilerinde konuk oyuncu olarak yer aldı. Bir sonraki yıl Uçurum adını verdiği EP çalışmasını yayımladı. EP'nin ilk ve tek klibini aynı adlı şarkıya çekti ve klipte Tülay İbak ile çalıştı. Aynı sıralarda Tarkan'ın "Start the Fire", Ajda Pekkan'ın "Amazon", Murat Dalkılıç'ın "Kasaba" kliplerinde yer aldı. 2009'un başında ikinci stüdyo albümünün çıkış şarkısı "Para Yok"'u yayımladı. Şarkının klibi için ilk kez Murat Onbul ile çalıştı. Şubat 2009'un sonunda ikinci stüdyo albümü Şans'ı yayımladı. Albümün ikinci klibini "Özledim" şarkısına, üçüncü klibini "Her Şeyi Yak" şarkısına, dördüncü klibini "Sallana Sallana" şarkısına, beşinci klibini "İki Medeni İnsan" şarkısına ve son klibini "Buralardan Giderim" şarkısına çekti. Bu kliplerde; Murad Küçük, Emir Khalilzadeh, Gürcan Keltek ve Burak Ertaş ile çalıştı. Mart 2010'da ikinci single'ı "Hayat Sana Güzel"'i yayımladı. Şarkının klibi için bir kez daha Murad Küçük ile çalıştı. Nisan 2011'de üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'in aynı adlı şarkısını çıkış şarkısı olarak yayımladı. Bir sonraki ayın sonunda, büyük bir aşkın trafik kazası nedeniyle bitmesinin konu alındığı "Hayat Öpücüğü" klibini yayımladı. Albümün üçüncü klibini "Geri Dönüş Olsa" şarkısına çekti ve bir kez daha Tülay İbak ile çalıştı. Albümün dördüncü klibini ise "Kalamam Arkadaş" şarkısına çekti. Klip için ilk kez Korhan Bozkurt ile çalıştı. Albümün son iki klibini "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına çekti; kliplerde Burak Ertaş ile çalıştı. Ekim 2011'de O Ses Türkiye yarışmasında jüri üyesi olarak yer almaya başladı, yarışmanın ilk sezonun kazanan jüri üyesi oldu. Ağustos 2012'de ilk remix albümü olan Dance Mix'i yayımladı. Albümün ilk klibini Nihat Odabaşı yönetmenliğinde "Özledim " şarkısına çekti.

<span class="mw-page-title-main">Subbotnik</span>

Subbotnikler ya da komünist subbotnikler, Rusya'daki Ekim Devrimi'nin ardından ortaya çıkan ücretsiz ve gönüllü çalışma grupları.

Kızıl bayrak şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, Ermenistan SSC tarafından 17 Aralık 1952 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Ortasında tüm yüzeyin 1/4 kısmı kadar yatay mavi şerit olan düz kırmızı bayrağın sol üst köşesinde orak ve çekiç, onların üstündeyse Kızıl yıldız tasvir edilmiştir. Kırmızı, "çalışan kitlelerin devrimci mücadelesini", çekiç ve orak köylülerin ve işçi birliğini temsil eder. Kızıl yıldız ise komünist partinin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, solda Beyaz Ruslarların yöresel simgesini içeren bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembollerinin ve hemen altında beyaz, yeşil ve kızıl renkli şeritlerin yer aldığı Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı. Bayrakta 1/2 kırmızı, 1/5 beyaz, 1/10 yeşil ve 1/5 oranında tekrar kırmızı şeritler yer alır. Bu şeritler cumhuriyetin Pers kültürünü öne çıkarmak için seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tarafından 1 Ağustos 1953 tarihinde kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Komünist Partisi</span>

İtalyan Komünist Partisi ya da İtalyanca kısaltmasıyla söylemek gerekirse PCI (Partito Comunista Italiano), İtalya'da kurulmuş komünist bir siyasi partiydi. 21 Ocak 1921'de İtalyan Sosyalist Partisi'nden ayrılarak Livorno'da İtalya'nın Komünist Partisi (PCdI) adıyla kuruldu. Öncül partiden ayrılık sürecini, komünist liderler Amadeo Bordiga ve Antonio Gramsci yönetti.