İçeriğe atla

Bandiagara Kayalıkları

Bandiagara Kayalıkları (Dogonların Toprakları)
UNESCO Dünya Mirası
Banimoto'daki Bandiagara Kayalıkları
Konum Mali
KriterKarma: v, vii
Referans516
Tescil1989 (13. oturum)
BölgeAfrika

Bandiagara Kayalıkları, Mali'nin Dogon ülkesindeki bir uçurumdur. Kumtaşı uçurum güneyindeki kumul araziden yaklaşık 500 metre yüksekliktedir. Yaklaşık 150 kilometre uzunluğundadır.

Bölge, Dogon halkı tarafından yerleşim görmektedir. Dogonlardan önce kayalıklarda, Tellem ve Toloy halkları yaşamaktaydı. Bölgede, Tellemlerden birçok yapı görülebilmektedir. Bandiagara Kayalıkları, 1989'da UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Bandiagara Kayalıkları, güneyden kuzeydoğudaki Grandamia masifine kadar 200 km'den fazla uzanan bir kumtaşı zinciridir. Masifin sonu, Mali'nin 1165 metre ile en yüksek zirvesi olan Hombori Tondo ile bitmektedir. Arkeolojik, etnolojik ve jeolojik özelliklerinden dolayı, tüm bölge Batı Afrika'nın en önemli noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mali</span> Batı Afrikada bulunan denize kıyısı olmayan bir ülke

Mali, resmi adıyla Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1.240.000 km²'lik yüz ölçümüyle Afrika'nın sekizinci büyük ülkesidir. Nüfusu 19,1 milyondur ve bu nüfusun %65'ini 25 yaş altındakiler oluşturmaktadır. Başkenti Bamako'dur. Mali sekiz bölgeye ayrılmıştır, kuzey sınırları Sahra'nın derinliklerine kadar uzanır. Ülkenin güney bölümü Nijer ve Sénégal nehirlerinin geçtiği Sudan Savanı'ndadır ve nüfusun çoğunluğu bu bölümde yaşar. Mali ekonomisi tarım ve madencilik temellidir. Altın ülkenin önde gelen doğal kaynaklarındandır ve Mali Afrika'nın en büyük üçüncü altın üreticisidir. Tuz da ihraç ürünlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Idaho</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Idaho (

<span class="mw-page-title-main">Banat</span>

Banat, günümüzde Macaristan, Romanya ve Sırbistan sınırları içinde kalan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Dogonlar</span>

Dogonlar, Mali'nin orta plato bölgesinde, Batı Afrika'da, Nijer kıvrımının güneyinde, Bandiagara şehrinin yakınında ve Burkina Faso'da yaşayan etnik bir grup. Nüfusları 400.000 ile 800.000 arasındadır. Nijer-Kongo dil ailesinin bağımsız bir kolu olduğu düşünülen Dogon dillerini konuşurlar, yani diğer dillerle yakından ilişkili değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Chieti (il)</span> İtalyada bir il

Chieti ili, güney İtalya'da Abruzzo bölgesinin ili olup merkezi Chieti şehridir. İlin alanı 2.588,35 km² olup bu ile bağlı olan 104 komün bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Arches Ulusal Parkı</span>

Arches Ulusal Parkı ABD'nin Utah Eyaleti'nde bulunan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Güney Urallar</span>

Güneyli Ural veya Başkurt Ural – Ural Dağları'nın en geniş kısmı, Ural Nehri ve Karaizel Nehri arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Hoher Dachstein</span>

Hoher Dachstein Güçlü bir karstik Avusturya dağı ve Kuzey Kireçtaşı Alpleri'ndeki ikinci en yüksek dağ. Orta Avusturya'nın Yukarı Avusturya ve Styria sınırında yer alır ve bu eyaletlerin her birinin en yüksek noktasıdır. Bazı kısımları Salzburg eyaletinde yer almaktadır ve bu yüzden dağın Drei-Länder-Berg olarak anılmasına neden olmaktadır. Dachstein kütlesi, yaklaşık 20 × 30 km'lik bir alanı kaplar ve bunların en yüksekleri güney ve güneybatı bölgelerinde bulunan 2.500 m'nin üzerinde düzinelerce zirveye ulaşır. Kuzeyden görülen Dachstein masifi, kayalık zirvelerin ötesinde yükseldiği buzullar tarafından kontrol edilir. Aksine, güneyde, dağ vadi tabanına neredeyse dikey olarak düşer.

<span class="mw-page-title-main">Mukkawar Adası Deniz Ulusal Parkı</span>

Mukawwar, Kızıldeniz'de, Sudan'daki Dungonab Koyu'nun güneyinde bulunan bir adadır ve 20 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Uzunluğu 12 km ve genişliği 3.3 km olan ada, anakaradan yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Ada çoğunlukla bitki örtüsünün olmadığı kumtaşı ile kaplıdır. Sadece güney ucunda mangrovlar vardır. Adanın en yüksek noktası 94 metredir. Adanın kuzeyinde bir mercan resifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Putorana Platosu</span>

Putorana Platosu ya da Putorana Dağları, Taymır Yarımadası'nın güneyinde, Orta Sibirya Platosu'nun kuzeybatı kenarında dağlık masif bir bazalt platodur. Alanı 250000 kilometrekaredir. Bölgedeki en yüksek dağ, deniz seviyesinden 1.701 metre yüksekliğe sahip olan olan Kamen Dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hohlenstein-Stadel</span>

Hohlenstein-Stadel, Almanya'daki Svabya Alpleri'ndeki Lonetal'in güney kenarındaki Hohlenstein kayalıklarında bulunan bir mağaradır. Kazılar 19. yy'ın ikinci yarısından sonra başlamış olsa da mağaranın önemi 1969 yılına kadar anlaşılamadı. En önemli bulgu, bugüne kadar bulunmuş olan en eski simgesel sanat eserlerinden biri olan Löwenmensch adlı küçük bir fildişi heykeldir.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bastak Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bastak Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Amur Nehri havzasında bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Koruma alanının toprakları Bureya Masifi'nin güneydoğu mahmuzlarını ve Sredneamurskaya ovalarının kuzey eteklerini kapsamaktadır. Koruma alanı Birobidzhansky Bölgesi'ndeki Birobican şehrinin yaklaşık 10 km kuzeyinde yer almaktadır ve Yahudi Özerk Oblastı'ndaki tek ulusal koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yamaç geri çekilmesi</span>

Kayalık geri çekilme, bir yamaç kaymasının konumunun zamanla değiştiği jeolojik bir süreçtir. Tipik olarak uçurum zayıflatılır, kayalar düşer ve bir yamaç eğimi oluşturur, talus kimyasal veya mekanik olarak aşındırılır ve daha sonra su veya rüzgar erozyonu yoluyla uzaklaştırılır ve baltalama süreci devam eder. Kayalıklar, kurak yerlerde bile nispeten kısa jeolojik zaman aralıklarında bu şekilde onlarca kilometre geri çekilebilir.

Vosges Dağları Fransa'nın doğusunda yer alan sıradağlar.Almanya ile Fransa arasında yer alan Vosgesler, Ren Nehri vadisinin batısı boyunca uzanan Haut-Rhin, Bas-Rhin ve Vosges illerinin sınırlarında bulunuyor. Dağın Tepeleri yılın büyük bölümü karla kaplıdır. Dağın en yüksek noktası 1424 metre ile Grand Ballon.

<span class="mw-page-title-main">Mali i Gramës Dağı</span>

Mali i Gramës, Korab sıradağlarının Arnavutluk kesiminde bir dağdır. Mali i Gramës, 2.345 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde, aynı zamanda 'Gramë' adını da paylaşan Korab Dağı'ndaki en büyük göl de dahil olmak üzere birçok göl vardır. Uzun bir sırtla dağın ana kısmına bağlandığı Korab Dağı'nın yaklaşık bir buçuk kilometre batısında buluyor. Gramë zirvenin kendisine değil, aynı zamanda yaklaşık sekiz kilometre uzunluğundaki Korab sıra dağlarının tüm güneybatı mahmuzuna atıfta bulunur. Kuzeyde, Gramë deresi derin bir kanyondan bir yüksek bir düzlüğe akar. Bunun doğusunda Gramë Gölü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya coğrafyası</span>

Çekya, Orta Avrupa'da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batıda Almanya, güneyde Avusturya, doğuda Slovakya ve kuzeyde Polonya ile komşu olan ülkenin coğrafyasını çoğunlukla alçak tepeler oluştururken sınırlar boyunca dağlarla çevrili platolar da görülmektedir. Ovaların iki bölgesi Elbe ve Morava nehirlerini boyunca uzanır. Ülkenin yaklaşık üçte biri ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cliffs of Moher</span>

The Cliffs of Moher, İrlanda, Clare Kontluğu'ndaki Burren bölgesinin güneybatı ucunda yer alan deniz kayalıklarıdır. Yaklaşık 14 kilometre boyunca uzanır. Güney uçlarında, Hag's Head'de Atlantik Okyanusu'nun 120 metre (390 ft) üzerinde yükselirler. En yakın yerleşim yerleri, 6 km güneyde Liscannor ve 7 km kuzeyde Doolin köyleridir.