İçeriğe atla

Banat Batırova

Banat Hairullovna Batırova
Banat Batırova
DoğumBanat Hairullovna Batırova
16 Aralık 1904(1904-12-16)
Ufa
Ölüm19 Temmuz 1970 (65 yaşında)
Ufa
MilliyetBaşkurt
VatandaşlıkBaşkurdistan ÖSSC, Sovyetler Birliği
MeslekMilletvekili, çiftçi
Ödüller • Sosyalist Emek Kahramanı (1966)
 • Lenin Nişanı

Banat Hairullovna Batırova (16 Aralık 1904; Ufa - 19 Temmuz 1970, Ufa), Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Sosyalist Emek Kahramanı unvanını kazanan ilk kadın,[1] Başkurdistan Yüksek Sovyeti 2., 3. ve 4. dönem milletvekili.[2][3]

Hayatı

Banat Batırova 16 Aralık 1904 tarihinde (bazı kaynaklar doğum tarihini 1902 olarak verir[4]) Ufa'da geniş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının erken yaşta ölümü üzerine Batırova 6 yaşında çalışmaya başladı ve annesine yardım etti. 1921 yılında evlendi ve Utyaganovo'ya taşındı.[1]

1932'de kolhoz çiftliğine bağlı pancar üreticileri zincirinin bir üyesi oldu. Büyük Vatanseverlik Savaşı başladıktan sonra erkeklerin direniş saflarına katılmasının ardından kolektif çiftlik çalışmalarında kadınlar büyük oranda çalışır hale geldi. 1943'te Batırova eşini savaşta kaybetti, ancak çalışmaya devam ettiler. 1946’da Batyrova 500’ü aşkın hektar başına şeker pancarı tohumları toplamayı başardı. Pancar hasat rekoru nedeniyle 1948 yılında kendisine Sosyalist Emek Kahramanı unvanını verildi. Ayrıca aynı yıl Lenin Nişanı takdim edildi.

1960 yılında emekli oldu, ancak 19 Temmuz 1970'teki ölümüne kadar kendi köyünde ve kolhoz hayatında çalışmaya devam etti. Banat Batırova Başkurdistan Yüksek Sovyet'inde 2., 3. ve 4. dönem (1947-1959) milletvekilliği yaptı.

Mirası

Batyrova adı kendi köyünde bir caddeye verildi. Heykeltıraş Tamara Pavlovna Nechaeva, "Başkurdistan kolkhoznitsa pancar yetiştiricisi" adıyla Batırova'nın heykelini yaptı.[5]

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ a b "Трудолюбие, победившее сомнение". 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  2. ^ Герои труда/ Справочник о Героях Социалистического Труда и кавалерах ордена Трудовой Славы трех степеней из Башкортостана./ сост. Р. А. Валишин [и др.]. - Уфа : Китап, 2011. - 432 с. : ил. ISBN 978-5-295-05228-6
  3. ^ Башкирская энциклопедия. Гл. ред. М.А. Ильгамов т. 1. А-Б. 2005. - 624 с.; ISBN 5-88185-053-X. науч.. изд. Башкирская энциклопедия, г. Уфа.
  4. ^ Батырова Банат Хайрулловна[]
  5. ^ Первой из башкирских женщин стала Героем Труда[]

İlgili Araştırma Makaleleri

1904 (MCMIV) cuma günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Celil Kiyekbayev</span>

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev, Sovyet Başkurt bilim insanı, Türkolog, filolog, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki bilim ve yükseköğrenim organizatörü, profesör, yazar. Sovyet Yazarlar Birliği üyesi olan Kiyekbayev, Başkurt dilbiliminin ve Ural-Altay dilleri konusunda eğitim veren Başkurt Okulu'nun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

Emek Kahramanı Madalyası 1928-1938 yıllarında SSCB'de, üretim, bilimsel etkinlik, devlet ya da kamu hizmeti alanında özel haklara sahip olan kişilere verildi. 27 Aralık 1938'de Sosyalist Emek Kahramanı Madalyası unvanının kurulmasından sonra, artık kabul edilmedi. 2013 yılının Nisan ayında Vladimir Putin bu ödülü Rusya Federasyonu Emek Kahramanı adı altında yeniden uygulamaya koydu.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Başkurdistan Bölge Komitesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içindeki en yüksek yönetim pozisyonudur. Komite 18 Kasım 1919 - Ağustos 1991 arasında faaliyet sürdürdü. Birinci sekreter, genellikle Politbüro veya parti genel sekreteri tarafından fiilen atanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Dirgen Ayaklanması</span>

Dirgen ayaklanması veya Kara Kartal İsyanı, günümüzde Tataristan'ın doğusu ve Başkurdistan'ın batısında kalan bölgede savaş komünizmi politikasına karşı Yeşil Ordu grupları tarafından gerçekleşen ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

Şamama Memmed kızı Aleskerova Azeri kökenli Sovyet jinekologdu. Kariyerine II. Dünya Savaşı sırasında başlayan Aleskerova, daha sonra ülkede popüler bir hekim olmuştur. Lenin Nişanı, Sosyalist Emek Kahramanı ve "Orak ve Çekiç" Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Aleskerova, 9. toplantı Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti Milletvekili olmuştur.

Yabiga Kuşayeva, kadın hareketi bir aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt ayaklanmaları (VII-VIII. yüzyıllar)</span>

Başkurt ayaklanmaları, 17-18. yüzyıllarındaki bir dizi ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Yugoslavya ilişkileri</span>

Sovyet-Yugoslav ilişkileri, SSCB ile Yugoslavya arasında 25 Haziran 1940'ta kurulan ikili ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler çok belirsiz bir şekilde gelişti - 1940'a kadar açıkça düşmandılar, 1948'de ilişkiler yeniden tırmandı ve 1949'da bozuldu. 1953-1955'te ikili ilişkiler restore edildi, ancak Yugoslavya'nın çöküşüne kadar çok kısıtlı kaldı. YSFC, SSCB tarafından sosyalist bir devlet olarak tanındı ve CMEA'nın çalışmalarına katıldı. Ancak Yugoslavya, Varşova Paktı'na katılmadı ve bazı durumlarda Sovyet dış politikasını desteklemedi. 1960-1980'lerde iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemliydi ve 1985'e kadar büyüdü. SSCB ayrıca Yugoslav kültürel ürünlerinin önemli bir tüketicisi haline geldi: 1960'lar-1980'lerde Sovyetler Birliği'nde Yugoslav yazarların kitaplarının çevirileri yayınlandı ve Yugoslav filmleri gösterildi.

Aleksandr Davidoviç Nadiradze, Sovyetler Birliği'nin havacılık ve savunma teknolojisinde önemli çalışmalarda bulunmuş Gürcü kökenli Sovyet silah mühendisidir. Taşınabilir kıtalararası balistik füzelerin "babası" olarak kabul edilmektedir. Çeşitli füzeler, bombalar, mermiler ve RT-21 Temp 2S (SS-16), RSD-10 Pioneer (SS-20) ve RT-2PM Topol (SS) gibi KABF'ler geliştirdi. RT-2PM2 Topol-M ve RS-24 gibi daha modern silahlar da büyük ölçüde Nadiradze'nin çalışmalarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhamed Hasanoviç Kahailişi</span>

Muhamed Hasanoviç Kahailişi, Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde çalışmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ödülünün sahibi olan Kahailişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin 3. Toplantı milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeliha Harunovna Memişişi</span>

Zeliha Harunovna Memişişi, Batum'daki Ordzhonikidze kolektif çiftliğinde başkanlık yapmış çiftçi ve siyasetçi. Sosyalist Emek Kahramanı (1949) ve Lenin Nişanı sahibi olan Memişişi, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi 3. Toplantı Milletvekilidir.