İçeriğe atla

Banana Pi

Banana Pi arka görünüş

Banana Pi, Çin'de üretilmiş tek kart bilgisayardır. Android, Ubuntu ve Debian çalıştırabilir. Raspbian işletim sistemi Debian'ın armhf portu ile derlenmesi koşuluyla çalıştırılmaktadır.[1] Allwinner A20 SoC kullanır ve bu linux-sunxi portu tarafından büyük ölçüde desteklenmektedir.

Banana Pi'ın Raspberry Pi ile bir ilişkisi olmamasına rağmen, benzerlikleri aşikardır.[2] "Linux kullanıcı ve geliştiricileri" "doğrudan bir klon değil, büyük, önemli bir evrimi" olarak tanımlamakta; linux.com ise iyileştirilmiş performansıyla bir klon olarak görmektedir.[3][4] Kart yerleşimi Raspberry Pi kartına çok benzemektedir ancak yaklaşık %10 daha büyük ve bazı konnektör boşlukları değişmektedir. Sonuç olarak tüm Raspberry Pi donanımları uymayacaktır.

Banana Pi üst görünüş

Özellikler

AXP209 güç yönetim birimi sayesinde, Banana Pi 1.6A'ya kadar çıkış akımı verdiğinden, harici bir sabit diski ek güç kaynağına gereksinim duymadan sürebilir.

Banana Pi kartı Cubieboard2'ye benzemektedir.[5]

Nitelikler

Kart üreticisinden nitelikler:[6]

  • SoC: Allwinner A20
    • CPU: ARM Cortex-A7 çift çekirdek
    • GPU: ARM Mali400MP2 çift GPU çekirdeği
    • Video hızlandırma: CedarX
    • Görüntü denetleyici: Allwinner A20 dahili, HDMI 1080p ve CVBS desteklemekte.
  • 1GiB DDR3 DRAM
  • SD yuvası (azami 64GB),
  • 7-pin SATA veri bağlantı noktası (ayrı bir güç konnektörü ile), azami 4 TB sabit disk desteği.
  • 10/100/1000 Ethernet konnektörü (LED göstergeli).
  • 2x USB 2.0 yuvası, 1x USB OTG, 1x CSI kamera konnektörü.
  • 26 genişletilmiş pin - I²C, SPI, UART, CAN bus dahil
  • Kartta yerleşik güç, sıfırlama ve uboot düğmeleri
  • Kartta kullanıcı tanımlı LED
  • Yerleşik IR (kızılötesi) alıcı
  • Yerleşik mikrofon
  • Ø3.5mm ses çıktı jack'i
  • microUSB konnektörüne bağlı 5V kaynak gerektirir. Yerleşik güç konnektörü kullanılan bir SATA sabit sürücü bağlanmak istenirse 2A önerilir.
  • Ölçüler: 9.2 cm × 6 cm; (Banana Pi kartı Raspberry Pi'ninkinden biraz daha büyük)

Banana Pi'de kullanılabilecek işletim sistemleri

Aşağıdaki özelleştirilmiş işletim sistemleri Banana Pi kartlarında kullanılabilir:[6]

  • Banana Pi için Raspbian (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için Scratch (Doğrudan Scratch'e önyükleme) (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için Lubuntu (Linux çekirdek 3.4.86)
  • Banana Pi için openSUSE (openSUSE 13.1; Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için ArchLinux (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Bananian Linux (Debian tabanlı; Linux çekirdek 3.4.104)
  • Banana Pi için Android 4.2.2 & 4.4 (Linux çekirdek 3.4.39+)
  • Banana Pi için Fedora (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için Kano (Linux çekirdek 3.4.09)
  • Banana Pi için nOS (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için Kali Linux (Linux çekirdek 3.4.90)
  • Banana Pi için Ubuntu Mate (Linux çekirdek 20.04)

Ayrıca bakınız

  • Banana Pro (Banana Pi'ın yükseltilmiş yeni sürümü)
  • Banana Pi M64
  • Banana Pi M5
  • Banana Pi R2 Pro
  • Banana Pi R3
  • Banana Pi M6 (Banana Pi'ın en yeni sürümü)

Notlar

  1. ^ "Debian Wiki: armhf Arm Hard Float Port". Debian Wiki. 3 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  4. ^ "linux.com". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  5. ^ CT Dergisi 21 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanca
  6. ^ a b "Kart üreticisinden nitelikler". 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

GitHub kaynak kodları

Performans Testleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">GNU Hurd</span> GNU tarafından geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeği

HURD, Özgür Yazılım Vakfı bünyesinde geliştirilen GNU projesi için çekirdek oluşturma amacıyla başlatılmış bir projedir. HURD, Mach mikro çekirdeği temel alınarak geliştirilmiş GNU/Mach mikroçekirdeği etrafında Unix artalan süreçlerinin (daemon) uyarlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 770</span>

Nokia 770 Nokia'nın ürettiği bir kablosuz Internet gezinti cihazıdır. Ürün e-posta okuyucusu, Internet tarayıcısı, Internet radyosu ve RSS okuyucusu gibi çevrimiçi hizmetlere yönelik programlar yüklü olarak gelir. Cihaz aynı zamanda Nokia 770 Internet Tablet olarak da bilinir.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Raspberry Pi</span>

Raspberry Pi ; Raspberry Pi Vakfı tarafından Birleşik Krallık'ta, gelişmekte olan ülkelerin okullarında basit bilgisayar bilimi öğretilmesi amacıyla geliştirilen bir single-board computer (SBC)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Raspberry Pi OS</span>

Raspberry Pi OS , Raspberry Pi için optimize edilmiş Debian'a dayalı özgür bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">OpenZaurus</span>

OpenZaurus Sharp Zaurus kişisel mobil araç PDA'ları için açık kaynaklı gömülü bir işletim sistemidir. Unix benzeri ailesine aittti. ARM mimarisi için yaratıldı. Monolitik çekirdek olan Linux çekirdeğine sahiptir. Lisansı GNU Genel Kamu Lisansıdır. Komut satırı, X Pencere Sistemi, GPE, OPIE varsayılan arayüzleri vardır. 26 Nisan 2007'de OpenZaurus projesinin bittiği açıklandı. Gelecekteki geliştirme çabaları, gömülü sistemler için Ångström dağıtımına odaklanmaktır.

Armbian, ARM geliştirme kartları için Debian ve Ubuntu tabanlı bir bilgisayar işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A20</span> Samsung Electronics tarafından geliştirilen Android işletim sistemli akıllı telefon

Samsung Galaxy A20, Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Nisan 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Samsung Galaxy J6 ve Samsung Galaxy A6 / A6+ modellerin yerini almıştır. Cihazda; Android 9 Pie işletim sistemi, One UI kullanıcı arayüzü, 32 GB dahili depolama ve 4000 mAh batarya bulunur. Cihaz, yerini Samsung Galaxy A20s'ye ve Samsung Galaxy A21s'ye bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

TwisterOS, Pi Labs tarafından Raspberry Pi için oluşturulan 32-bit bir işletim sistemidir. Başlangıçta single board computer için, birkaç ay sonra x86_64 PC sürümü yayınlandı. Twister Raspberry Pi OS tabanlıdır Lite ve XFCE masaüstü ortamını kullanır. Twister OS ayrıca RK3399 ile ARM CPU'ya sahip SBC'ler için tasarlanmış "Twister OS Armbian" adlı bir sürüme sahiptir ve çoğu tek kartlı bilgisayar için de kullanılabilir. İşletim sisteminin dört sürümü vardır: TwisterOS Full, Twister OS Lite, Twister UI ve Twisters OS Armbian olmak üzere 4 sürümü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Allwinner A1X</span>

Allwinner A1X, Zhuhai, Çin'den Allwinner Technology tarafından tasarlanan tek çekirdekli SoC cihazları ailesidir. Şu anda aile A10, A13, A10s ve A12'den oluşmaktadır. SoC'lar, ARM Cortex- A8'i ana işlemcileri ve Mali 400'ü GPU olarak içerir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A53</span> ARM Holding tarafından tasarlanan ARMv8-A 64 bit komut setini uygulayan mikro mimari

ARM Cortex-A53, ARM Holding'in Cambridge tasarım merkezi tarafından tasarlanan 64 bitlik bir komut seti olan ARMv8'i uygulayan ilk iki merkezi işlem biriminden biridir. Cortex-A53, bazı talimatları çift yayınlayabilen 2 genişlikte bir kod çözme süperskalar işlemcisidir. 30 Ekim 2012 tarihinde duyuruldu ve ARM tarafından daha güçlü Cortex-A57 mikromimarisine tek başına, daha enerji verimli bir alternatif olarak veya daha güçlü bir mikromimarinin yanında bir big.LITTLE yapılandırmasında kullanılmak üzere pazarlanıyor. Diğer ARM fikrî mülkiyet ve işlemci tasarımları gibi lisans sahipleri için bir IP çekirdeği olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Bodhi Linux</span>

Bodhi Linux, Moksha adlı Enlightenment DR17 tabanlı bir çatal kullanan Ubuntu tabanlı hafif bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım felsefesi, kullanıcıların istedikleri yazılımı kurabilmeleri için minimum bir temel sistem sağlamaktır. Buna karşılık, dağıtım yalnızca bir dosya yöneticisi (PCManFM), bir terminal emülatörü (Terminoloji) ve bir web tarayıcısı gibi çoğu kullanıcı için gerekli olan yazılımları içerir. Ek yazılım yüklemek için Bodhi Linux geliştiricileri, programları yüklemek için apturl kullanan tarayıcı tabanlı bir uygulama mağazasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A7</span> ARM Holding tarafından geliştirilmiş, 1 ila 4 çekirdek destekli mikroişlemci çekirdeği

ARM Cortex-A7 MPCore, 2011 yılında duyurulan ARMv7-A mimarisini uygulayan ARM Holding tarafından lisanslanmış bir 32-bit mikroişlemci çekirdeğidir.