İçeriğe atla

Bana Uyar

"Bana Uyar"
Petek Dinçöz single
Yayımlanma25 Aralık 2009 (2009-12-25)
TarzPop, Fantezi
Süre8:09
ŞirketDMC
Petek Dinçöz single kronolojisi
"Kördüğüm"
(2006)
"Bana Uyar"
(2009)
"İşte Böyle Morarırsın"
(2010)

"Bana Uyar", Petek Dinçöz'ün 4. single'ıdır.

Şarkı listesi

1. Bana Uyar

Söz & Müzik: Sezen Aksu

2. Tırlattım

Söz: Deniz Erten Müzik: Özgür Buldum

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müzik albümü</span> kaydedilmiş müzik albümü

Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<i>Adı Bende Saklı</i>

Adı Bende Saklı, Sezen Aksu'nun 20 Aralık 1998 çıkışlı on beşinci stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Pop rock, rock müziğin daha hafif, daha yumuşak ve ticari pop müziği andıran bir türevidir. 1950'lerde rock and roll'a bir alternatif olarak doğan pop rock'ın ilk örnekleri rock and roll tarzından, ritimlerinden ve düzenlemelerinden esinlenmiş olmasına rağmen profesyonel söz yazımına ve kayıt ekipmanına daha fazla önem verir. Pop rock karşıtları bu türü genellikle rock müzik kadar özgünlük taşımayan, düz ve ticari bir ürün olarak görür.

Sezen Cumhur Önal Türk şarkı sözü yazarı, radyo ve TV programcısı ve sunucusudur.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

<span class="mw-page-title-main">Besteci</span> nota veya sözlü gelenek yoluyla müzik yapan kişi

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Dizdar</span> Türk şarkıcı

Zeynep Dizdar,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından film sektöründe çalışan insanlara verilir. Ödül, bir film için en iyi özgün şarkıyı yapmış şarkı yazarlarına sunulur. Şarkıyı seslendiren kişinin şarkının yapımında adı geçmiyorsa, Akademi Ödülü'nde de geçmez.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı</span> sesler için müzikal kompozisyon

Şarkı, insan sesinin müzik aletleri yardımıyla oluşturduğu beste. Genellikle şiirsel ve uyaklı bir yapıya sahip olan şarkı sözleri, dini metin ya da nesir olarak da yazılabilmektedir.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı sanat ve müzik okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı yazarı</span> bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi

Şarkı yazarı, bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi. Popüler bir hit üretme kaygısının artması üzerine birçok kişi şarkıların sözlerini yazıp bestesini de kendi yapmaya başladı. Popüler kültürde şarkıları bir grup üyesi ya da bir personel yazabilir. Bazı şarkı yazarları ise müzik şirketleri tarafından kiralanır.

<span class="mw-page-title-main">Sarışın (şarkı)</span>

"Sarışın", Sezen Aksu'nun Sezen Aksu'88 albümünün ilk teklisidir. Klibi 22 Şubat 1988 tarihinde yayınlanmıştır. Sözleri Aysel Gürel'e müziği Ara Dinkjian'a düzenlemesi Onno Tunç'a ait şarkıdır. Night Ark grubu Homecoming olarak seslendirdi. Eleftheria Arvanitaki ve Antique Dinata Dinata olarak seslendirdi. Yunanca sözlerini Lina Nikolakopoulou yazmıştır. Demis Roussos Fransızca olarak söylemiştir.

Zeynettin Maraş, Türk bestecidir.