
Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan bir şelaledir.

Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.

Vietnam (Vietnamca: Việt Nam (

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

Vietnamca, Vietnam Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî dilidir. Vietnam'da yaşayan insanların % 86'sının ve denizaşırı ülkelerde yaşayan azınlık durumunda yaklaşık 3.000.000 kişinin anadilidir. Yakın tarihe kadar Çin yazı sistemini kullanmakta olan Vietnamcanın sözcük dağarcığı büyük ölçüde Çinceden etkilenmiştir. Vietnamcanın bugünkü yazı sistemi Latin abecesinin uyarlanmış biçimine dayanır. Sözcüklerde anlam ayrılığı ton ile yapıldığından bu tonları gösteren 5 farklı ayırıcı im bulunur.

Atnalı Şelalesi Tazmanya, Avustralya'daki Mount Field Milli Parkı'nda bulunan Russell Şelalesi'nden 100 m yukarıda bulunur. Şelale ülkeye çok sayıda turist çekmektedir.

Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Şelalenin küçük bir elektrik santrali de bulunmaktadır.

Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konalemera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.

Elakala Şelaleleri Batı Virginia'nın Blackwater Kanyonu bölgesinde yer alan 4 adet şelale dizinidir. İlk şelale serisinin yüksekliği 35 fit (11 m) ve park yollarına kolayca erişilebilmektedir. Bu parkta bulunan en popüler ikinci şelaledir. İkinci şelale ise 15 fit (4,6 m) ile bu parkın en küçük şelalesidir. Serinin üçüncü şelalesi ise 40 fit (12 m) ile en yüksek şelaledir ve tepesine ulaşmak oldukça zordur. Serinin dördüncü ve son şelalesi erişimi ve bulunduğu bölgenin yapısıyla çok tehlikeli olup deneyimsiz yürüyüşçüler için uygun değildir.

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.

Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.
Uçarsu Şelalesi veya Simba Şelalesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 30 km uzaklıkta olan şelale, 90 metre yükseklikten akmaktadır. Rakımı 1218 metre olan şelalenin suları Sera Deresi'ne akmaktadır.

Güney Şelalesi, Denizli ilinin, Güney ilçesinin, Cindere Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Güney merkezden 4 km uzaklıkta akan Büyük Menderes nehrinin yakınındadır. Şelale, 13 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen Kaya ve toprak kayması sonucu yıkılmıştır. Denizli'ye 70 km uzaklıkta bulunan Güney şelalesi, birinci derece sit alanı olarak tescillenmiştir. Güney merkezden 3 km uzakta bulunan Cindere dağının yamaçlarından oluşan sulardan meydana gelir. Menderes'e 20 metre yukarıdan dökülen şelalenin suyu kireçli olduğu bilinir. Kireçli suyun oluşturduğu yataklar kalker basamaklar meydana getirmiştir. Şelale'nin yıkılmadan önce sarkıt dikitleri gözlemlenen damlataş mağarası bulunuyordu. Bu mağarada ayrıca, yüzülebilecek seviyede bir de göl yer alıyordu.

Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı, Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Honi Belediyesi'nde yer alan bir tabiat anıtıdır. Tabiat anıtı deniz seviyesinden 843 metre yükseklikte, Okatse (Satsikvilo) nehir geçidindeki Kinçha köyünün yakınınlarında konumlanmıştır. Kinçha Şelalesi'nin kalker yamaçlarında üç basamağı vardır: 25 m yükseklikteki üst basamak, 70 metre yükseklikteki ana şelale ve küçük derelerden beslenen 20 metre yükseklikteki üçüncü şelale. Ana şelale düz bir arazide devasa su çukurları oluşturmuştur. Kinçha Şelalesi ve yakındaki Lomina Şelalesi'ne patikalardan yürüyerek ulaşmak mümkündür, ancak tipik turistik geziler düzenlenmemektedir.

Huangguoshu Şelalesi, Çin'in Guizhou eyaletinde bulunan bir şelaledir. Şelale, Anshun kenti sınırları içerisinde yer almakta olup Çin ve Doğu Asya'nın en büyük şelalerinden biridir. Ana şelaleler yaklaşık 67 metre yüksekliğe sahiptir.
Gindeş Şelalesi, Rize'nin Hemşin ilçesine 25 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir şelaledir. 28 Ekim 2021 tarihinde Tabiat Anıtı olarak tescillenen şelale, 32 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Kantarlı köyünde bulunmaktadır.