İçeriğe atla

Bamyan Havalimanı

Koordinatlar: 34°48′36″K 67°49′14″D / 34.81000°K 67.82056°D / 34.81000; 67.82056
Bamyan Havalimanı
میدان هوایی بامیان
IATA: BIN - ICAO: OABN
Özet
Havalimanı tipiAskeri/Ulusal
Sahibi Afganistan
İşleticiAfghan National Security Forces (ANSF)
ISAF
Hizmet verdiği şehirBamyan
YerBamyan, Afganistan
Rakım (ODS)8.415 ft / 2.565 m
Koordinatlar34°48′36″K 67°49′14″D / 34.81000°K 67.82056°D / 34.81000; 67.82056
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
07/25 2.200 6.562 Asfalt
Kaynaklar: Landings.com,[1] AIP Afghanistan[2]

Bamyan Havalimanı (IATA: BINICAO: OABN) Afganistan'ın Bamyan şehrinde hizmet veren havalimanıdır.

Havalimanı

Nisan 2013'e kadar Forward Operating Base Kiwibase olarak bilinen ve ABD, Yeni Zelanda ve Malezya da dahil olmak üzere koalisyon birliklerine ev sahipliği yapan geniş bir askeri üssün yanı sıra Avrupa'dan polisin (EUPOL) ayrılması ve çeşitli Yardım ajansları ve Yeni Zelanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Yeni Zelanda İl İmar Ekibi (NZPRT) 'nin üssü idi.

Havaalanı, küçük sabit kanatlı uçaklar, kısa mesafeli kalkış ve iniş yapabilen daha büyük uçaklar (C130 Herkül dahil) ve döner kanatlı uçaklar tarafından kullanılabilir. Embassy Air'in de aralarında bulunduğu bir takım sivil havayolları, askerî güçlerin yanı sıra çeşitli yardım ajansları tarafından kullanılıyor. Birleşik döner uçaklar genellikle, uçakları ikmal edebilen bir yakıt çiftliğine sahip bitişikte bulunan Kiwibase sınırları içerisinde bulunurlar.

Bamyan karaya inmek ve kalkmak için çok zorlu bir havaalanıdır. Havaalanı, uçakların delinmesine maruz kaldığı bilinen uzun bir kir ve çakıl şeridinden oluşur. Uçak kuzey-batı köşesinde yüksek uçurumlar nedeniyle rüzgar koşullarına bakılmaksızın genellikle doğudan iner. Deniz seviyesinin yaklaşık 2591 m yüksekliğindedir, yani hava çok incedir.

Kışın sıklıkla karla kapanır ve kışın −20 °C kadar düşük, yaz aylarında ise 40 °C kadar yüksek sıcaklıklara ulaşabilir. Terminal binası yoktur. Yaklaşık 2595 m uzunluğunda ve 23 m genişliğinde ve yaklaşık 2.5 m yüksekliğinde zincir bağlantılı çitleriyle çevrelenmiştir. Bu çitin uzunluğu boyunca, pist kullanılmadığında açık kalacak ve yerel sakinler, Bamyan Şehri'nin güney kesiminden ana Çarşı'ya kadar bir ana cadde olarak pisti serbestçe geçmektedir. Kapılar, uçak yüklü olduğu zaman NZPRT askerleri tarafından asma kilit kullanılarak güven altına alındı. Askerler, daha sonra, uçağın geçileceği rahatsız yerli halkın ve uçağın güvenliğini ciddi derecede ihlal eden çitin ihlal edilmesini önlemek için bir güvenlik devriyi korumakla yükümlüdürler.

Pistte hafif yarım bir viraj var, bu da uçakların pistte kalkış ve iniş sırasında karşılaştığı güçlükleri arttırıyor. Bükülme ayrıca, uçağın bir kanadın güneydeki bir toplama kanalı içine dik bir düşüşün üzerinden geçmesini sağlamak için zincir link çitinin bir bölümünün hava alanının güney tarafında eksik olduğu anlamına gelir. Bu bölüm gevşek ve etkisiz şekilde Razor Wire ile donatılmıştır. Yerel sakinler, kapalı olduğu zaman pisti geçmek için sık sık bu zayıf noktayı kullanıyorlar.

Çinliler halihazırda Bamyan Havaalanı'nın Kuzey Bamyan'daki kömür madenlerine olan bağlantısını ve havalimanının kalkınma potansiyelini araştırıyorlar.

Hava yollarıUçuş noktaları
East Horizon Airlines Kabul[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Airport record for Bamiyan Airport 20 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Landings.com. Retrieved 2013-8-1
  2. ^ "AIP Afghanistan - Important Information". 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017. 
  3. ^ 2014 Timetable, http://flyeasthorizon.com/flight-schedule/ 3 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aletli iniş sistemi</span>

Aletli İniş Sistemi, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Havalimanı</span>

Çanakkale Havalimanı, 1995 yılında hizmete girmiş olup sivil-askeri kategoride olan bir hava meydanıdır. Şehre uzaklığı 5 km olup PCN değeri 105 olan, 2350x45 m ebadında bir adet beton kaplama piste sahiptir. Jet A1 (JP8) yakıt ikmali yapılmaktadır.Yolcuya açık alanlar 144 m² olup 40 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. 2008 yılında açılan yeni terminali ile yolcu kapasitesini arttırmıştır. Haftada 3-4 gün 1 uçak kalkışı ve inişi şeklinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yenişehir Havalimanı</span>

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azami kalkış ağırlığı</span> bir aracın kalkışına izin verilen maksimum ağırlık

Azami kalkış ağırlığı (MTOW) veya azami brüt kalkış ağırlığı (MGTOW) veya azami kalkış kütlesi (MTOM), yapısal veya diğer sınırlamalar nedeniyle pilotun kalkış yapmasına izin verilen en yüksek ağırlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı olmayan ülkeler</span> Vikimedya liste maddesi

Dünya'da, yalnızca beş Avrupa ülkesinin hiç havaalanı yoktur. Bu ülkeler:

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Celalabad Havalimanı</span>

Celalabad Havalimanı Afganistan'daki Celalabad şehrinin 3 mil (4,8 km) güneydoğusundadır. Bu havaalanı şu anda sadece askeri amaçlarla kullanılmaktadır ve bazen Birleşmiş Milletler'in uçakları bu havaalanını kullanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Kuvvetleri tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) ve International Security Assistance Force'un üyeleri de havalimanını kullanırlar.

Şibirgan Havalimanı Afganistan'ın kuzeybatısındaki Jowzjan Bölgesi'ndedir. Uçak, nehre bitişik bir ovada bulunuyor, Şibirgan'ın kuzeydoğusunda, Aqcha'nın batısında ve Andkhoy'un doğusundadır.

Kale-i Nev Havalimanı Afganistan'ın Badghis Bölgesi'ndeki Kale-i Nev şehrinde bulunan küçük bir havalimanıdır. Aynı zamanda Qala Nau Havalimanı adıyla da bilinir. Eskiden şu anda kapanmış olan Pamir Havayolları bu havalimanını kullanan seferler yapıyordu. Bu havalimanını özel kılan hava trafiği olmadığı zaman pistlerin otoyol olarak kullanılmasıdır. Uçak geldiğinde, International Security Assistance Force (ISAF) 'nın İspanyol askerleri karayolunu kapatır ve bir pist haline gelir. Pist, eski bir İspanyol operasyon üssünün (FOB) bulunduğu bölgeye bitişikte bulunmaktadır ve şu anda Afgan hükûmetine terk edilmiş durumdadır. Havaalanı çoğunlukla Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) başta olmak üzere askeri amaçlar için kullanılmaktadır. Qala e Naw Airport, Qala i Naw Havaalanı'nın yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beslan Havalimanı</span> Beslan, Rusyada bir havaliman

Beslan Havalimanı Kuzey Osetya-Alanya, Rusya'da konumlanmış Beslan'ın 5 kilometre (3,1 mi) kuzeydoğusunda ve Vladikavkaz'ın 15 kilometre (9,3 mi) kuzeydoğusundadır. Orta büyüklükteki uçaklara hizmet veren küçük bir havaalanıdır. Beş büyük uçak ve dokuz küçük uçak için park yerleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Voronej Uluslararası Havalimanı</span>

Voronej Uluslararası Havalimanı Rusya'daki Voronej şehrinin 11 km kuzeyinde yer alır. Voronezh, Lipetsk, Tambov, Oryol, Belgorod ve Kursk bölgelerine servis yapar.

<span class="mw-page-title-main">İskados Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

İskados Aleksandros Papadimantis Uluslararası Havalimanı, Yunanistan'ın İskados adasına hizmet veren bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kökes Zayid bin Sultan el-Nehyan Havalimanı</span>

Kökes Havalimanı Zayid bin Sultan el-Nehyan veya bilinen adıyla Kökes Havalimanı, Kökes, Arnavutluk'un yaklaşık 3,5 km güneyinde yer alan bir havalimanıdır. Arnavutluk hükûmeti 2016 yılında havalimanından uluslararası ticari uçuşların yapılmasına izin vermiştir. Havalimanı adını, havalimanı binasını bizzat kuran Birleşik Arap Emirlikleri'nin ana kurucusu olan Zayid bin Sultan el-Neyhan'dan almıştır.

Edward Bodden Havaalanı, Little Cayman Havaalanı olarak da bilinen, Cayman Adaları'ndan biri olan Little Cayman'ın güneybatı tarafında bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı</span> Britanya Virjin Adalarında bulunan havalimanı

Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı veya eski adıyla Beef Adası Havalimanı, Karayipler'de bir Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri konumunda olan Britanya Virjin Adaları'nda hizmet veren ana havalimanıdır. Havaalanı, Britanya Virjin Adaları içindeki hemen hemen tüm adalara açılan kapı görevi görür. Havaalanı aynı zamanda yakınlardaki ABD Virjin Adaları'na giden yolcular için de bir kapıdır. Havaalanı, Tortola Adası'nın açıklarındaki küçük bir ada olan ve Tortola Adası'na Kraliçe II. Elizabeth Köprüsü ile bağlanan Beef Adası'nda yer almaktadır. Birçok yolcu, diğer küçük Britanya Virjin Adaları'na feribotla gitmek için Beef Adası'na uçar.