Mali, resmi adıyla Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1.240.000 km²'lik yüz ölçümüyle Afrika'nın sekizinci büyük ülkesidir. Nüfusu 19,1 milyondur ve bu nüfusun %65'ini 25 yaş altındakiler oluşturmaktadır. Başkenti Bamako'dur. Mali sekiz bölgeye ayrılmıştır, kuzey sınırları Sahra'nın derinliklerine kadar uzanır. Ülkenin güney bölümü Nijer ve Sénégal nehirlerinin geçtiği Sudan Savanı'ndadır ve nüfusun çoğunluğu bu bölümde yaşar. Mali ekonomisi tarım ve madencilik temellidir. Altın ülkenin önde gelen doğal kaynaklarındandır ve Mali Afrika'nın en büyük üçüncü altın üreticisidir. Tuz da ihraç ürünlerindendir.
Nijer, resmî adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke adını büyük bir Afrika nehri olan Nijer Nehri'nden almıştır. Kuzeybatıda Cezayir, kuzeydoğuda Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya güneybatıda Benin ve Burkina Faso, batıda ise Mali ile komşudur. Nijer yaklaşık 1,27 milyon km²'lik alanıyla Batı Afrika'nın en büyük ülkesidir. Bu alanın %80'i Sahra'dadır. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 22 milyon nüfus ülkenin güney ve batısındaki kırsal bölgelere yoğunlaşmıştır. Başkent ve en büyük şehir Niamey de ülkenin güneybatı köşesindedir.
Senegal, resmî adıyla Senegal Cumhuriyeti, Senegal Nehri'nin güneyinde, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Batıda Atlas Okyanusu 531 km, kuzeyde Moritanya 813 km, doğuda Mali 419 km, güneyde ise Gine 330 km ve Gine-Bissau 338 km sınırı bulunan Senegal'in toplam sınır uzunluğu Atlas Okyanusu dahil 3171 km'dir. Yeşil Burun Adaları Senegal kıyılarının 560 km ötesindedir. Gambiya bu ülkenin 300 km içerisine kadar ilerleyen bir anklav halindedir.
Dakar, Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti.
Brazzaville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem başkenti hem de en büyük şehri konumunda olan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Kongo nehri kıyısında kuruludur.
Kinşasa veya eski ismi ile Léopoldville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük kentidir. 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 15 milyonluk nüfusuyla Afrika kıtasının da en büyük şehridir. Kinşasa aynı zamanda ülkenin on bir bölgesinden biri konumunda olup, Başkent Bölgesi statüsüne sahiptir. Şehir Kongo Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Kongo Nehri kıyısında kuruludur.
Nijer Nehri, 4.000 kilometreyi aşan uzunluğuyla Batı Afrika'daki en büyük nehirdir. Gine, Mali, Nijer ülkelerinden geçerek Benin - Nijerya sınırının bir kısmını oluşturur ve Nijerya topraklarına sokularak bir delta yapar ve Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Gine Körfezi'ne sularını boşaltır. Doğduğu kaynaktan döküldüğü yerin doğrultusu bir hilâli andırır.
Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.
Bissau, Gine-Bissau Cumhuriyeti'nin başkentidir. 2004 yılı tahmini nüfusu 355.000'dir. Şehir Geba Nehri boyunca Atlas Okyanusu kıyısında kurulmuştur.
Sénégal Nehri, Batı Afrika'da Gine topraklarında 750 metre yükseklikte doğan bir akarsudur. Gine'den çıkarak Mali'ye girer, oradan da Senegal ile Moritanya arasındaki sınır çizgisi boyunca akar. Sularını Atlas Okyanusu'na boşaltır. Sénégal Nehri, okyanusa yılda ortalama 8.000.000 metreküp su boşaltır. 483,181 kilometrekarelik bir alanı sular. 1972 yılında Senegal, Moritanya ve Mali'nin katıldığı bir toplantı ile nehrin yönetimi konusunda uzlaşmak amacıyla Organisation pour la mise en valeur du fleuve Sénégal (OMVS) kurulmuştur. 2005 yılında Gine'nin de katılması ile birlik tamamlanmıştır.
Bangui, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Ubangi Nehri kıyısında kuruludur.
Modibo Keïta, Malili siyasetçidir. Keïta, Afrika ülkesi Mali'nin ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Gorée Adası, Senegal'in Dakar şehrinin 19 idari bölgesinden birisidir. Ada 0.182 km² lik yüzölçümüyle Dakar ana limanının yaklaşık 2 km batısında bulunmaktadır.
Thiès Senegal'in üçüncü en büyük şehridir, 2005 sayımlarına göre nüfusu 240,150'dir. Thiès Dakar'ın 602 km doğusunda ve Bamako and St Louis şehirlerine bağlanan demiryolu kavşağıda bu şehirde bulunmaktadır. Thiès bir sanayi kentidir.
Koalack, Senegal'in Koalack Bölgesinin merkezidir. 181,035 nüfuslu bu kasaba Saloum Nehri'nin kuzey kıyısında ve Gambiya sınırındadır. Koalack içinde bulunduğu bölgenin en önemli pazarıdır ve Senegal'in ana yer fıstığı ticareti ve işletme merkezidir.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO/ECOWAS), onbeş Batı Afrika ülkesinin oluşturduğu bölgesel bir gruptur. Lagos Antlaşması'nın imzalanması ile 28 Mayıs 1975 tarihinde kurulan bu kuruluşun misyonu bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmektir.
Burkina Faso bayrağı, Burkina Faso devletine ait ve günümüzde kullanılan hâli ile resmî olarak 4 Ağustos 1984 yılında kabul edilen bayrak.
Yukarı Senegal ve Nijer, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Fransız Batı Afrikası koloni sistemi içerisinde 1904 ile 1920 yılları arasında yer alan bir yönetim bölgesi konumundaydı. Koloni bölgesi Senegambiya ve Nijer koloni bölgesinden oluşturulmuştur. 1911 yılında Nijer'den askeri bölge oluşturulmuş, Yukarı Volta 1919 tek başına bir koloni bölgesi olmuş geri kalan kısım ise 1920 yılında Fransız Sudanı koloni bölgesi olarak adlandırılmıştır.
Fransız Sudanı, Batı Afrika'da bir Fransız sömürgesiydi. Bölge, iki farklı dönemde oluşturulmuştu; 1890 ile 1902 yılları arası ilk dönemi, 1920 ile 1960 yılları arası da ikinci dönemi teşkil eder. Fransız Sudanı, 22 Eylül 1960 tarihinde Mali Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığa kavuştu.
Bu listede Afrika ülkesi Senegal 'de var olan şehirler listelenmiştir. Senegal'in nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık şehri aynı zamanda ülkenin başkenti konumunda olan Dakar'dır. 2007 tahmini nüfus sayım sonuçlarına göre 4.007.229 kişinin yaşadığı başkent bölgesinde ülke nüfusunun %25'ini kapsamaktadır. Aşağıda belirtilen listeye 1988, 2002 resmi sayım sonuçları ile 2007 tahmini sayım sonuçları dahil edilmiş olup, 2007 verilerine göre listeye nüfusu 10.000 ve üzeri olarak açıklanan şehirler dahil edilmiştir. Söz konusu listeye şehirlerin banliyöleri ilave edilmemiştir.