İçeriğe atla

Balıklar Kümesi

Koordinat:Sky map 01sa 22d 54s; +33º 16' 07″
Balıklar Kümesi
Gözlem verisi (Dönem J2000)
TakımyıldızBalıklar
Sağ açıklık (α)01sa 02d 38s[1]
Dik açıklık (δ)+30° 18′ 06″[1]
En parlak üyeNGC 410
Özellikler
Kırmızıya kayma (z)18000 ∙ 10-6[1]
Dikey hız ()5396 km/sn[1]

Balıklar Kümesi (ayrıca Balıklar Grubu olarak da bilinir) Balıklar takımyıldızı yönünde bulunan ve gökada zinciri oluşturan bir gökada kümesi. Kahraman-Balıklar Süperkümesi'nin bir parçasıdır ve NGC 383 Grubu ile NGC 507 Grubu'nu kapsamaktadır. Kümenin en parlak üyesi eliptik gökada NGC 410'dur.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "NED results for object PISCES CLUSTER". NASA/IPAC EXTRAGALACTIC DATABASE. Erişim tarihi: 24 Nisan 2011. 
  2. ^ "NAME PISCES CLUSTER -- Cluster of Galaxies". SIMBAD. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saç Kümesi</span>

Saç Kümesi, 1.000'in üzerinde tanımlanmış gökada içeren büyük bir gökada kümesidir. Aslan kümesi ile birlikte Saç Süperkümesi'ni oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman-Balıklar Süperkümesi</span>

Kahraman-Balıklar Süperkümesi evrenin bilinen en büyük yapıları arasında yer alır. Yaklaşık 300 milyon ışık yılı uzunluğunda, yoğun bir gökada duvarıdır. Kahraman-Balıklar Süperkümesi yalnızca gökteki en belirgin süperküme olmakla kalmaz, aynı zamanda gökteki en belirgin boşluğun da yanında durur. Boğa boşluğu, sınırları her iki kenarında yer alan gökada duvarlarıyla belirlenmiş büyük, dairesel bir boşluktur. Boşluğun çapı yaklaşık 100 milyon ışık yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ocak kümesi</span>

Uzaklığı yaklaşık olarak 62.0+5.9-5.5 MIy, olan Ocak Kümesi, 100 milyon ışık yılı içinde, Başak kümesi'nden çok daha küçük ikinci en zengin gökada kümesidir. Irmak kümesi ile birlikte, güney yarımkürede yer alan çok ünlü bir kümedir. Birbirlerine yakın görünseler de aralarında 20 milyon ışıkyılı mesafe vardır. Bu iki kümenin etrafına saçılmış birçok başka gökada grupları da vardır ve bu gruplar toplu olarak sık sık "Ocak Süperkümesi" veya "Güney Süperkümesi" olarak adlandırılırlar. Kümenin merkezinde NGC 1399 bulunur, gökyüzünde iki derecelik bir alana yayılmış gökadalardan oluşan yoğun bir çekirdeği vardır ve bu da kümeyi amatör gök bilimci için popüler bir hedef haline getirmektedir. Bu küme, ayrıca iki çok büyük gökada içermektedir. Bunlar NGC 1316 ve NGC 1365'tir. Bu gökadalar, Ocak Kümesi'ndeki diğer tüm gökadalardan daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Irmak kümesi</span> Galaksi topluluğu

Irmak Kümesi, uzaklığı yaklaşık olarak 68,49 MIy (21 Mpc)olan ve güney yarımkürede yer alan çok ünlü bir gökada kümesidir. Ocak kümesi ile birlikte bu iki kümenin etrafına saçılmış birçok başka gökada grupları vardır ve bu gruplar toplu olarak sık sık "Ocak Üstkümesi" veya "Güney Üstkümesi" olarak adlandırılırlar. Bu küme, Ocak Kümesi'ne kıyasla, biraz gökadaların daha geniş bir alana yayılmış olmasından, biraz da kümenin daha uzak ve bu nedenle de Ocak Kümesi'nden daha sönük olmasından dolayı, daha az şaşırtıcıdır. Irmak Kümesi kabaca iki parçaya ayrılmıştır. Bunlar, NGC 1407 çevresindeki kuzey alt grubu ve NGC 1395 çevresindeki güney alt grubudur. Kümenin bilinen diğer adı Ocak II Kümesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erboğa kümesi</span>

Erboğa Süperkümesi veya Erboğa A/M83 Grubu ile karıştırmayınız.

<span class="mw-page-title-main">Başak II Grupları</span> gökada kümeleri dizisi

Başak II Grupları, Başak kümesi'nin güney kenarında bulunan gökadalar grubundan güneye doğru inen ince uzun bir gökada grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman kümesi</span>

Kahraman Kümesi Kahraman takımyıldızı bölgesinde bulunan gökada kümesi.

<span class="mw-page-title-main">Pompa kümesi</span>

Pompa Kümesi Suyılanı-Erboğa Süperkümesi içinde yaklaşık olarak 174,49 MIy (53,5 Mpc)uzaklıkta bulunan bir gökada kümesidir. Başak kümesi ve Ocak kümesi'nden sonra Yerel Grubumuza en yakın üçüncü kümedir.

<span class="mw-page-title-main">Su Yılanı Kümesi</span>

Suyılanı Kümesi, Suyılanı takımyıldızında yaklaşık olarak 193,1 Mly (59,2 Mpc) uzaklıkta bulunan ve 158 parlak gökadadan oluşan bir gökada kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aslan II Grupları</span> gökada kümeleri dizisi

Aslan II Grupları, Başak kümesi'nin sağ tarafında 30 milyon ışık yıllık bir alana yayılmış gökadalar grubudur. Grup, Başak Süperkümesi'nde önemli bir gökada kümesidir. Aslan II Grupları, kendisi de bu bölgede bulunan ve bize daha yakın olan Aslan I Grubu'nun arkasında yer alır.

NGC 5364 Grubu, Başak III Grupları içerisindeki ve Başak kümesi'nin bir parçası olan gökada grubu.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1049</span> Ocak takımyıldızı yönünde yıldız kümesi

NGC 1049, Ocak takımyıldızı yönünde Yerel Grup yakınındaki Cüce Ocak gökadası içerisinde bulunan bir küresel yıldız kümesi. 530,000 ışık yılı uzaklıktaki küme, orta boy teleskoplarla yeterli bir şekilde gözlenebilir fakat ana gökada neredeyse hiç gözlenemez. Bu küresel küme John Herschel tarafından 1834-1838 yılları arasında keşfedilmiştir, ancak ana gökada 1938 yılında Harlow Shapley'in keşfine kadar bilinmemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1427A</span>

NGC 1427A, Irmak takımyıldızı yönünde bulunan bir düzensiz gökada. Uzaklık modülü, küresel yıldız kümesi aydınlatma işlevi metodu ile uzaklık 31.01 ± 0.21 yaklaşık olarak 52 milyon ışık yılı hesaplanmaktadır. Ocak kümesi'indeki en parlak düzensiz gökadadır ve kümenin merkezi NGC 1399'un önplanında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Messier 98</span> galaksi

Messier 98, Berenis'in Saçı takımyıldızı yönünde yaklaşık 60 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir ara sarmal gökada. Pierre Méchain tarafından 15 Mart 1781 tarihinde keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 88</span> galaksi

Messier 88 Berenis'in Saçı takımyıldızı yönünde yaklaşık 47 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir sarmal gökada. Charles Messier tarafından 18 Mart 1781 tarihinde keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 49</span> galaksi

Messier 49 (ayrıca M 49 veya NGC 4472 olarak da bilinir) Başak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 58,7 MIy (18 Mpc)uzaklıkta bulunan bir eliptik gökadadır. Charles Messier tarafından 19 Şubat 1771 tarihinde keşfedildi. Halton Arp tarafından görüntülenmiş ve Arp 134 olarak "Yakınlarında parçalar olan gökadalar" kategorisi altında Tuhaf Gökadalar Atlası'na dahil edilmiştir. Haziran 1969'da gökada içerisinde bugüne kadar teyit edilmiş tek süpernova SN 1969Q gözlenmiştir. Gökadanın çekirdeği, kütlesi 5,65 × 108 M olan bir süper kütleli kara delik bulunduğunu gösteren X-ışınları yayar.

<span class="mw-page-title-main">NGC 3255</span>

NGC 3255, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Karina takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 4.713 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1835 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 507 Grubu</span>

NGC 507 Grubu, Balıklar takımyıldızı'nda yaklaşık olarak 241,35 MIy (74 Mpc)uzaklıkta bulunan zengin bir gökada grubudur. NGC 383 Grubu ile birlikte Balıklar Kümesi'ni oluşturur. Gökyüzünde Beta Andromedae ile Messier 33'ün arasında yer alır. 22 üyesi olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abell 262</span>

Abell 262, Andromeda takımyıldızı yönünde ve Üçgen takımyıldızı sınırında yaklaşık olarak 206,45 MIy (63,3 Mpc)uzaklıkta bulunan bir gökada kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tip-cD galaksi</span> Biçimsel galaksi sınıflaması

Tip-cD gökada D tipi eliptik dev galaksinin bir alt türü olan morfolojik bir gökada sınıflandırmasıdır. Yıldızlardan oluşan büyük bir hale ile karakterize edilirler. En dikkat çeken cD tipi gökadalar, genellikle bireysel olarak veya çiftler halinde ortaya çıkar ve 1 milyon ışık yılını bulan yarıçaplarıyla muazzam boyutlara ulaştıkları zengin gökada kümelerinin merkezinde bulunabilirler. Ayrıca süper dev eliptikler veya merkezi baskın gökadalar olarak da bilinirler.