
Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

Omurgalılar, hayvanlar aleminin kordalılar şubesine ait bir alt şubedir.

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.

Sivas çöreği, Sivas yöresinde üretilen, Türkiye genelinde çok tanınmayan özel çörek çeşidi. Sivas çöreği sokak lezzetidir.

Ayçöreği ya da Ay çöreği, genellikle içine tarçın, ceviz, fındık, kakao ve kuru üzüm konularak yapılan, hilâl şeklindeki bir çörek çeşididir. Hilâl şeklinde olmayıp aynı malzemelerin kullanılmasıyla yapılan dörtgen şeklindeki pastiç de çoğu zaman pastanelerde ayçöreği adıyla satılmaktadır.

Tahinli çörek, Türkiye ve bazı komşu ülkelerde üretilen çörek türü. Ana iç maddesi tahinden oluşmaktadır.

Kulîce (کلیچه), Kiliçe çöreği bir çeşit simit veya çörektir. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda kulîce(کلیچه) ,(simîd)(سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.
Van çöreği, bir çeşit çörektir. İç harcında ceviz bulunur. Kahvaltılarda tüketilir.

Bu liste hazırlanan yemekler listesidir.

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.
Filipin mutfağı yerel yemekler ile Çin, Endonezya, Malezya ve İspanyol yemeklerinin bir karışımıdır. Popüler yemekler arasında adobo, pancit, umpia, sinigang ve halo-halo vardır. Filipinler'de yoğun tatlar ve zengin yemekler yaygındır. Bolca patis veya balık sosu, soya sosu ve şeker kamışı sirkesi kullanımı yiyeceklere tat vermektedir. Pirinç, bu mutfakta temel bir üründür. Tavuk eti ve domuz eti de çok kullanılan ürünlerdendir.
Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.
Kül çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Yağlı çörek, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Bayram çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Tokat çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Tokat çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafî işaret almıştır.
Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Kaymaklı çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Nevşehir Kaymaklı Çöreği 10.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Burmalı çörek buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir.