İçeriğe atla

Balzan

Balzan
Ħal Balzan

Casal Balzano
Balzan Cemaati Kilisesi
Balzan bayrağı
Bayrak
Balzan arması
Arma
Slogan:
Hortibus undique septa
Malta üzerinde Balzan
Balzan
Balzan
Balzan'ın Malta'daki konumu
ÜlkeMalta Malta
AdaMalta
Kuruluşu1419-1420[1]
İdare
 • Belediye başkanıDr. Ian Spiteri (PL)
Yüzölçümü
 • Toplam0.6 km²
Nüfus
 (Ocak 2019)
 • Toplam4.689
 • Yoğunlukoto/km²
Posta kodu
BZN
Alan kodu356
Resmî site
Resmî site

Balzan (Maltaca: Ħal Balzan) Attard ve Lija ile birlikte sözde üç kasabadan biri olan Malta'nın Orta Bölgesinde bir belediyedir. Kasaba başlangıçta bir grup küçük ev ve çiftlikten oluşuyordu, ancak sonunda büyüdü ve 17. yüzyılda bir cemaat haline geldi. Kasaba 2019'da 4.768 kişilik nüfusa sahipti.[2]

Etimoloji

Malta'da, birçok kasaba adı, Attard ve Lija'da olduğu gibi, belirli aile isimleriyle aynıdır. Bu nedenle, kasabanın adını, soyadı Balzan olan bir aileden aldığına inanılıyor. Balsan (Balzan), kelimenin tam anlamıyla vergi tahsildarı veya katkı toplayıcı anlamına gelir. Vergi tahsildarı, o sırada Birkirkara'nın bir bölümünü oluşturan aynı mahalleden olmalıydı.[3]

Kültür

Kilise, Giuseppe Calleja, Emvin Cremona ve Paul Camilleri Cauchi gibi ünlü Maltalı ressamların çeşitli sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.[4] Temmuz ayının 2'nci haftasında kutlanan köy bayramında kullanılan heykel, Salvatore Dimech tarafından ahşapa oyulmuş ve Meryem Ana ve Başmelek Cebrail'i göstermektedir.[5] Cemaat ayrıca Aziz Valentine bayramını da kutlar.

Attard ve Lija'da olduğu gibi, Balzan bir lokasyondur ve orta ve üst orta sınıflar arasında popülerdir. Nüfus, büyük ölçüde villaların ve bahçelerin yerini alan apartman blokları şeklinde meydana gelen büyük ölçekli kalkınma nedeniyle artmıştır. Ancak bu yerleşim, tarihi merkezde değil, esas olarak kasabanın eteklerinde kuruludur. Balzan'ın çoğunluğu bir kentsel koruma alanıdır.

Mimari

  • Müjde Kilisesi, Balzan: Bu kilise Balzan'ın kasabasının merkezinde duruyor ve tarihi 17. yüzyıla kadar gidiyor. 1655 yılında inşa edildi, ancak kısa süre sonra köyün artan nüfusu için yeterli alan olmadığı hissedildi. Yeni kilisenin ilk taşı 1669'da atıldı ve yeni yapı 1695'te kutsandı.[6]

Yerler

  • Müjde Kilisesi (Pjazza Bertu Fenech / Triq il-Kbira)
  • İyi Çoban Manastırı (Triq l-Idmejda)
  • Stella Maris Koleji (Triq il-Kbira)
  • St. Francis Manastırı (Triq San Frangisk)
  • Üç Kilise (Triq it-Tliet Knejjes)[7]
  • Malta Darülaceze Hareketi (Vjal il-Buon Pastur)[8]
  • Fra Giuseppe Zammit Yazlığı

Kaynakça

  1. ^ "History of Balzan". Balzan Local Council. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2015. 
  2. ^ "Malta: Division (Statistical Districts and Localities) - Population Statistics, Charts and Map". www.citypopulation.de. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  3. ^ Abela, Giovanni Francesco (1647). Della Descrizione di Malta Isola nel Mare Siciliano con le sue Antichità, ed Altre Notizie (İtalyanca). Paolo Bonacota. s. 89. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Churches". localgovernment.gov.mt (Maltaca). 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  5. ^ "The Mosta Archives". The Mosta Archives (Maltaca). 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  6. ^ "Churches & Chapels of Malta - Balzan". sites.google.com (İngilizce). Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. []
  7. ^ "Festa Marija Annunzjata 2007" (PDF). um.edu.mt. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  8. ^ "Hospice Malta | care | compassion | dignity" (İngilizce). 23 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malta</span> Avrupada bir ada ülkesi

Malta veya resmî adıyla Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino'dur. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yedi Kilise</span> Anadoluda bulunan ve Yuhannanın Vahyi 1:4te bahsedilen kiliseler

Yedi Kilise, Erken Hristiyanlık döneminin yedi büyük kilisesidir ve Türkiye sınırları içerisindedir. Yuhanna tarafından yazılan İncil'in Vahiy bölümünde adı geçen bu kiliseler, "Yedi Altın Kandillik" olarak da betimlenir. Vahiy kitabında bahsedilen yedi kilise, Hristiyanlıkta simgesel bir öneme de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aversa</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Caserta iline bağlı ilçe (komün)

Aversa, gūney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Caserta iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 15 km kuzeyinde bulunan bir kent ve bir komün. Şehir İtalya'daki önemli tarım ovalarının birinin (Terra Lavoro ortasında bulunur. Şehrin önemli tarım ürünleri "Aversa şarabı" olarak ismi korunmalı kaliteli şarap ve manda sütünden yapılmış "mozzarella" peyniridir. Aversa "Seconda üniversità değli studi di Napoli mimarı ve mühendislik fakültesi yerleşkelerinin bulunduğu bir kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeydal</span> Suriye, Humus’ta bir şehir

Zaydal, ya da diğer adıyla Zaidal, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Humus İlçesi'ne bağlı, Humus Şehri'nin oluşturduğu, Humus Nahiyesi'ne (Bucak) bağlı bir kasaba. Humus Şehri'nin hemen doğusunda bulunan kasaba, 2,6 kilometre güneyindeki Feyruze gibi, zaman zaman, Humus'un banliyölerinden biri olarak da kabul edilir ve tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hemel Hempstead</span>

Hemel Hempstead, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde ve Hertfordshire Kontluğu içinde Dacorom Borough'ya bağlı gayet sınırlı yetkilerle mahalle/köy yerel idaresi statüsünü taşıyan kentsel bir yerleşkedir. Hemel Hempstead 8. yüzyılda bir köysel yerleşke olarak kurulmuştur. Norman istilasından sonra asiller elinde malikâne arazisi olmuş ve sonunda bir manastır malikâne arazisi içinde kalmıştır. 1539'da manastırlar lağvedilmiştir ve malikâne hakkı bir özel aile eline geçmiştir. 1539'da İngiltere Kralı VIII. Henry döneminde yerleşkeye bir krallık çarşı kurma beratı verilip "çarşı kasabası " yapılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşik Krallık'ta uygulanan reformlar altında hazırlanan "1948 Yeni Kasabalar Kanunu " ile bu küçük kasabada yeni bir "kent" kurulmuştur. Bu yeni kentin nüfusu 2001 Nüfus Sayımına göre 81.143'dür ama 21. yüzyıl başında bağlı olduğu Hertfordshire Kontluk Konseyi tahminlerine göre nüfusu 90.000'i aşmıştır. Bu nispeten yüksek nüfusuna karşıt Hemel Hempstead yerel idaresi İngiltere yerel idare sistemi hiyerarşisi içinde en altta seviyede olup, "Dacorum Borough"'ya bağlı bir "köy/mahalle (parish)" şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cakismani Manastırı</span>

Cakismani Manastırı, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesine bağlı Vale kasabasının 20 km güneybatısında konumlanmış bir orta çağ kilise manastırıdır. Bölgeye en yakın yerleşim 9 km uzaklıktadır. 2010 yılında rahipler tarafından yeniden canlandırılmıştır. "Cakismani" adı, Gürcücede "Caki'nin mahallesi" anlamına gelen "Cakisubani" (ჯაყისუბანი) kelimesinin bozulmasıyla ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şemokmedi Manastırı</span>

Şemokmedi manastırı Gürcistan'ın güneybatısında kalan bölge Guria'nın Şemokendi kasabasında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırdır. 15. yüzyılda kurulan Şemokmedi manastırı, piskoposun malikanesi ve Gurieli hanedanlığının mezarlığı olarak işlev görüyordu. Kilise hazinelerinin tutulması için güven bir yerdi ve yüzyıllar boyunca diğer Gürcü manastırlarından çok çeşitli nesneler buraya getirilip saklanmıştır. 19. yüzyıldaki soygundan kurtulan koleksiyonun bölümleri şu anda Gürcistan'daki müzelerde sergileniyor.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi, Valletta</span>

İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi ; Valletta, Malta'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise, Malta İtalyan parişinin bölge kilisesi olarak hizmet vermektedir. Bu nedenle daha yaygın olarak İtalya'daki Azize Katerina Kilisesi veya Maltaca Santa Katerina tal-Italja olarak bilinir.

Milliyetçi Parti, Malta'da Hristiyan demokratik, muhafazakâr bir siyasî partidir.

<span class="mw-page-title-main">Cospicua</span>

Cospicua bilinen diğer adlarıyla Città Cospicua veya Civitas Cottonera, Malta'nın Güneydoğu Bölgesi'nde bir liman kentidir. Birgu ve Senglea ile birlikte, başkent Valletta'nın doğusundaki Valletta Limanı içinde yer alan Üç Şehir'den biridir. Mart 2014 itibarıyla 5.395 kişilik nüfusuyla üç şehrin en yoğun olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">St. Julian's</span>

St. Julian's Malta'nın Orta Bölgesinde bir şehirdir. 2020 itibarıyla, kayıtlı sakin sayısı 13.792 idi. Ülkenin başkenti Valletta'nın kuzeyinde, sahil boyunca yer almaktadır. Özellikle Paceville olarak bilinen bölgede toplanmış oteller, restoranlar ve gece kulüpleri gibi turizm odaklı işletmelerle tanınır.

1813-1814 Malta veba salgını, Malta ve Gozo adalarındaki son büyük veba salgınıydı. Mart 1813 ile Ocak 1814 arasında Malta'da ve 1814 Şubat ile Mayıs arasında Gozo'da meydana geldi ve 1814 Eylül'ünde salgının resmen bittiği ilan edildi. Yaklaşık 4500 ölümle sonuçlandı, bu da adaların nüfusunun yaklaşık %5'iydi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Malá Strana)</span> Pragın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok mimarisiyle yapılmış bir kilise

Aziz Nikolaos Kilisesi Prag'ın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok tarzda yapılmış bir kilisedir. 1704-1755 yılları arasında, daha önce 13. yüzyıldan kalma ve yine Aziz Nikolaos'a adanmış olan Gotik tarzdaki bir kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Prag Barok mimarisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pažaislis Manastırı</span>

Pažaislis Manastırı ve Kilisesi Litvanya'daki en büyük manastır kompleksi ve ülkedeki Barok mimarisinin en ünlü örneğidir. Kilise, eski Litvanya Büyük Dükalığı'nın mermer süslemeli Barok kilisesidir. Petrašiūnai bölgesinde, Kaunas Yat Kulübü yakınlarındaki Kaunas Rezervuarında bir yarımadada yer alır. Kültürel bir anıt ve Katolik hac yeri ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Adrian Delia</span>

Adrian Delia,, Maltalı siyasetçi ve avukat. Eylül 2017'den Ekim 2020'ye kadar Milliyetçi Partinin liderliğini yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hanwell</span> Londra’da bir kasaba

Hanwell, Londra’nın Ealing ilçesinde bulunan yedi büyük kasabadan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Attard</span>

Attard, Malta'nın yerel konseylerinden biridir. Konsey, Malta Adası'nın ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 6,6 km² olan konseyin nüfusu Ocak 2019 tarihi itibarı ile 11.377'dir.