
Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Larnaka, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin güneydoğusunda bulunan bir kent. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Bölgesi'nin merkezidir. Nüfusu 140.000 civarındadır.

Taşköy veya Petre, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.

Peristerona, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 32 kilometre batıda, Astromerit'ten 4 kilometre doğuda ve Omorfo'dan 10 kilometre güneydoğudadır. Köy, bir dere kenarına inşa edilmiştir; bu dere Masari'deki barajda Akaça'dan gelen bir diğer dere ile birleşir ve Omorfo üzerinden denize dökülür. Tarihi değer taşıyan Peristerona Camii ve Medresesi, Osmanlı döneminden kalmadır.

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

Vuda ya da Vouda veya Kalo Horio, Kıbrıs'ta Larnaka kazası'nda bir belediye olup Larnaka şehrinin 10 km batısındadır. 1974 önce Kıbrıs Türklerinin çoğunlukta olduğu bir yerleşim idi. 1864 Çerkes Sürgünü sırasında Kafkasya'dan gelen Çerkeslerin yerleştirildiği yerdir.

Lakadamya, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güney kesiminin dışta kalan semtlerinden biridir. 2011 itibarıyla nüfusu 38.345'tir. Tarihsel olarak Aşağı Lakadamya ve Yukarı Lakadamya isimli iki köyden oluşmaktaydı. Yukarı Lakadamya'da sadece Kıbrıslı Rumlar yaşamaktaydı, 1960 nüfusu 929'du. Aşağı Lakadamya karma bir köydü; ancak 1958'deki toplumlararası çatışmalar sırasında köydeki tüm Türkler Kuzey Lefkoşa'ya kaçtı. Burasının 1960 nüfusu da 1.128'di. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sonrası Antupolis bölgesi başta olmak üzere bölgeye kuzeyden göçmen olan Rumların yerleşmesi ve Lefkoşa şehrinin genel olarak büyümesi sonucu bölge şehirleşti ve iki köy birleşti.

Köfünye veya Geçitkale, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasında yer alan bir köydür.

Mansur Kıbrıs'ta Yeşil Hat içerisinde bulunan bir köydür. Mansur Dillirga bölgesinde bulunup, Erenköy'ün doğusunda, Aşağı Pirgo'nun batısında ve Bozdağ ve Mosfili'nin kuzeyinde yer almaktadır. 1960 yılında köy, 127'si Kıbrıslı Türk ve 20'si Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 147 kişilik bir nüfusa sahipti.

Bozdağ veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.

Selçuklu Erenköy yakınlarında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgede bulunan terk edilmiş bir köy. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 66 kişilik bir nüfusa sahipti.

Alaniçi, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Yeniboğaziçi belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Geçitkale'nin 6 km güneyinde, Dörtyol'un 5 km kuzeyinde ve Mağusa'nın 23 km kuzeybatısında; Mesarya Ovası'nda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 860'tır.

Koççat, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geleneksel olarak Türklerin yaşadığı bir köy olan Koççat'a Taksim politikası kapsamında 1958'de "Koçyatağı" adı verildi. Köyün adının diğer bir yerel söylenişi Koçyat şeklindedir.

Matyat, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geleneksel olarak karma bir köy olan Matyat'ın Türk nüfusu, Rumlarla sayıları birbirine eşit olmasına rağmen 1964 yılında yakındaki Koççat köyüne sığınmıştı. Köyün yakınlarında maden ocakları bulunur ve köylüler bu ocaklarda çalışırdı.

Çakistra, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 79'dur. Konum olarak Gambo'dan 2 kilometre güneyde, Lefke'den 30 kilometre güneybatıda ve Poli'den 55 kilometre doğudadır. Gemikonağı'dan köye gelen yol 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sebebiyle kapalı olduğundan köye erişim Linu veya Pedula köyleri üzerinden sağlanır. Cikko Manastırı Çakistra sınırları içerisindedir.

Analyonda Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'nın 20 kilometre güneyindedir, Çeri üzerinden Lefkoşa'ya, Matyat ve Litrodot köyleri üzerinden Larnaka ve Limasol'a erişim sağlanır.

Yeracez, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. 2011 sayımına göre nüfusu 75'tir. Konum olarak Maratasa bölgesinde bulunur; Kalapanayot'un 3 kilometre kuzeybatısında ve Lefke'nin 20 kilometre güneyindedir.

Kalapanayot, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Maratasa Vadisi'nde bulunur; Lefke'den 15 kilometre güneydedir; Yeracez, İkos ve Muttula köylerine bağlantı sağlar ve bu iki köy ile Lefke ve Trodos'a erişim sağlanır. Köyün doğusundan Lefke üzerinden denize dökülen bir nehir akar.

Antroligu, Kıbrıs'ın Baf Kazası'nda bulunan bir köydür. 2011 sayımına göre nüfusu 34'tür. Konum olarak Poli'den 7 kilometre güneybatıdadır. Eski bir Türk köyü olan Antroligu'ya Taksim politikası kapsamında "Gündoğdu" adı verildi.

Gambo, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. 2011 nüfus sayımına göre nüfusu 271'dir. Konum olarak Çakistra'dan 2 kilometre kuzeyde ve Lefke'den 30 kilometre güneybatıda bulunur. Milikur'dan sonra bölgenin en büyük ikinci köyüdür.