İçeriğe atla

Balvana Harabeleri

Koordinatlar: 41°14′35″K 42°43′13″D / 41.24306°K 42.72028°D / 41.24306; 42.72028
Balvana Harabeleri
Harita
Genel bilgiler
DurumKalıntılar
TürTanımlanmamış yapı kalıntıları
KonumYamaçyolu, Hanak
Koordinatlar41°14′35″K 42°43′13″D / 41.24306°K 42.72028°D / 41.24306; 42.72028
Teknik ayrıntılar
MalzemeTaş, çamur

Balvana Harabeleri (Gürcüce: ბალვანას ნასოფლარი), tarihsel Eruşeti bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı ve eski adı Vardosani olan Yamaçyolu sınırları içinde geniş bir alana yayılan eski bir yerleşimin kalıntılarıdır.[1]

Tarihçe

Balvana (ბალვანა), Gürcüce bir yer adı olup kirazlı anlamına gelir. Şavşat ilçesine bağlı Kirazlı köyünün eski adı da Balvana'dır. Balvana Harabeleri'nin bulunduğu yer, tarihsel Eruşeti bölgesinin sınırları içinde, eskiden Küçük Vardosani (Vardosani-i Küçük) denilen yerleşimde yer alır. Eruşeti, Orta Çağ'da Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biriydi. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi 16. yüzyılın ikinci yarısında Gürcülerden ele geçirmiştir. 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterinde "Lalvana" (لالوانۀ) adıyla kaydedilmiş olan yerleşimin Balvana olması ihtimali bulunmaktadır. Nitekim Lalvana köyü ile Küçük Vardosani köyü Ardahan-i Büzürg livasının Meşe nahiyesine bağlıydı. Lalvana köyünün bir Gürcü yerleşimi olduğu Osmanlı Devleti'ne ispenç vergisi vermekle yükümlü hane reislerinin Gürcü adları taşımasından anlaşılmaktadır.[2][3]

Kalıntılar

Balvana kalıntıları Yamaçyolu köyünün 2 kilometre güneyinde yer alır. Söz konusu kalıntıları bir kilometreden daha geniş bir alana yayılır. Bu alanla onlarca yapı kalıntısı bulunmaktadır. Bazı yapıların duvarları, paralel biçimde dizilmiş düz taşların arası çamur ve moloz taşlarla doldurularak oluşturulmuştur. Bu eski yerleşimin orta bölümünde duvarlarla çevrili büyükçe bir alan bulunmaktadır. Bu alanın savunma amaçlı bir yer olduğu tahmin edilmektedir. Terk edilmiş bir yerleşime ait olan bu kalıntıları yöre halkı "Balvana" olarak adlandırmaktadır.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sürügüden, Göle</span> Ardahan köyü

Sürügüden, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Burmadere</span> Damal ilçesinin köyü

Burmadere, Ardahan ilinin Damal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Arıkonak, Hanak</span>

Arıkonak, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İncedere, Hanak</span> Hanakta bir köy

İncedere, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzyolu, Hanak</span>

Oğuzyolu, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı Eruşeti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yamaçyolu, Hanak</span> Hanak ilçesinde bulunan bir köy

Yamaçyolu, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yolağzı, Posof</span> Ardahanda bir köy

Yolağzı, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dedegül, Ardahan</span> Ardahan İlindeki bir köy

Dedegül, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bağdaşen, Ardahan</span>

Bağdaşen, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çatalköprü, Ardahan</span>

Çatalköprü, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kartalpınar, Ardahan</span> Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy

Kartalpınar, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yokuşdibi, Ardahan</span>

Yokuşdibi, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tepeler</span>

Tepeler, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir tahrir defteri

Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan, Osmanlı Devleti tarafından 1595 yılında, hazine gelirlerini tespit etmek amacıyla, Gürcistan’dan ele geçirilmiş toprakların tahririyle oluşturulmuş mufassal defterdir. Tahrir defteri, Osmanlıların ele geçirdiği Samtshe-Saatabago topraklarının 16. yüzyılın son çeyreğindeki toplumsal ve ekonomik, siyasal tarih ve tarihsel coğrafya konularında araştırma yapanlar için eşsiz bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

Tagureti Kilisesi, Tavgeti Kilisesi olarak da bilinir, Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı Bağdaşen köyünün sınırları içinde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir.

Cocorta Kilisesi, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı Kayabeyi köyünün sınırları içinde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir. Eski bir yerleşim olan Cocorta köyünün kilisesiydi.

Orbuha Kalesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Serinkuyu köyünün sınırları içinde ilk çağlardan kalma megalit bir yapıdır. Kale olduğunu tahmin edilen yapı, ortadan kalkmış olan Orbuha köyünde bulunmaktadır.

Vardosani Kalesi, tarihsel Eruşeti bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı ve eski adı Vardosani olan Yamaçyolu köyünün doğusunda megalit yapı kalıntısıdır. Bu yapının yakınında bir kaya üzerinde Gürcüce yazılar tespit edilmiştir.

Mglivani Kilisesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Çayağzı köyünün sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kilisedir. Ortadan kalkmış olan Mglivani köyünün kilisesiydi. Mglinavi Kilisesi olarak da bilinir.