İçeriğe atla

Baltoro Buzulu

Koordinatlar: 35°44′11″K 76°22′51″D / 35.73639°K 76.38083°D / 35.73639; 76.38083
Baltoro Buzulu
ÜlkePakistan
SıradağKarakurum Dağları
Koordinatlar35°44′11″K 76°22′51″D / 35.73639°K 76.38083°D / 35.73639; 76.38083
Uzunluk62 kilometre
Alan524 kilometrekare

Baltoro Buzulu, Pakistan'nın Gilgit-Baltistan bölgesinde Karakurum dağlarında bulunan bir buzuldur. 63 km uzunluğu ile kutup bölgelerinin dışında kalan en uzun buzullardan biridir.

Baltoro Muzdağ buzulun kuzey ve doğusunda, Maşerbrum Dağları da güneyinde uzanmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağrı Dağı</span> Türkiyenin en yüksek dağı

Ağrı Dağı, 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Dağları</span>

Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen büyük bir dağ sırasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Argentino Gölü</span>

Argentino Gölü Arjantin'in Patagonya bölgesinde 1.415 km² alana sahip bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Buzul</span> büyük kar ve buz kütlesi

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin 4.400 m yüksekliğine çıkmak gerekirken, Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç'te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları</span> Türkiyenin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mont Blanc</span>

Fransızca Mont Blanc ya da İtalyanca Monte Bianco, Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Los Glaciares Ulusal Parkı</span> Arjantinin Patagonya bölgesinde bulunan bir ulusal park.

Los Glaciares Ulusal Parkı Arjantin'in Patagonya bölgesinde Santa Cruz eyaletinde bulunan ulusal parktır. 726.927 hektar (7.27 km2) bir alanı kaplamaktadır. Arjantin'in en büyük ikinci ulusal parkıdır. 11 Mayıs 1937'de kurulan park, Macellan subpolar ormanlarına ve Patagonya bozkırlarının biyoçeşitliğine sahiptir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Banff Millî Parkı</span>

Banff Ulusal Parkı Canadian Rockies'de 1885'te kurulan, Kanada'nın en eski ulusal parkı. Park, Alberta eyaletindeki Calgary'nin km batısında yer alır. 6.641 km2'lik alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Dağları</span> Asya sıra dağları

Sayan Dağları, Göktürk Kağanlığı devrindeki adı : Kögmen Dağları) Moğolistanın kuzeybatısında, Sibiryanın güneyindeki sıra dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ross Bölgesi</span> Yeni Zelandanın üzerinde hak iddia ettiği Antarktika bölgesi

Ross Bölgesi veya Ross Bağımlılığı, Antarktika'da bulunan ve Yeni Zelanda tarafından hak iddia edilen bir bölgedir. 160° doğu ile 150° batı meridyenleri ve 60° güney boylamı arasında kalan bölge olarak tanımlanır. Bölge ismini Ross Denizi'nin kâşifi Sir James Clark Ross'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaşerbrum</span>

Gaşerbrum, Baltoro Buzulu'nun kuzeydoğu ucunda, Çin tarafından yönetilen Şaksgam Vadisi ve Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesi sınırında Himalaya'nın Karakurum tepelerinde yer alan dağ zirveleri grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Chogolisa</span>

Chogolisa, Pakistan'da Karakurum sıradağlarında bulunan bir dağdır. Chogolisa, Baltoro Buzulu yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muzdağ Kulesi</span> Dağ

Muzdağ Kulesi, Çin ve Pakistan arasında Karakurum sıradağlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Baltoro Muzdağ'da Baltoro ve Sarpo Laggo buzullarının havzaları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baltoro Muzdağ</span>

Baltoro Muzdağ, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesi ile Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasında yer alan Karakurum dağlarının bir alt bölümüdür. Bölge aynı zamanda Hindistan tarafından hak iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hampton Court Sarayı</span>

Hampton Court Sarayı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kraliyet sarayıdır. Saray, Richmon upon Thames semtinde Thames Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Saray 1838'den beri halka açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Pleistosen</span> halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl önce süren jeolojik dönem

Pleistosen ya da Pleyistosen, genellikle halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağdır. Dünyanın en son tekrarlanan buzullaşma dönemidir. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik çağın sonuna karşılık gelir. Pleistosen, Kuvaterner Döneminin ilk dönemi veya Senozoik Çağın altıncı dönemidir. ICS zaman ölçeğinde, Pleistosen üç aşamaya ayrılır. Bunlar;

<span class="mw-page-title-main">Rongbuk Buzulu</span>

Rongbuk Buzulu, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde Himalaya Dağları'nda bulunan bir buzuldur. Buzul, Tibet'in güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Izera Dağları</span>

Izera Dağları veya Jizera Dağları, Çekya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, adını Izera Nehri'nden almakta olup Batı Südetler'in bir parçasıdır.