İçeriğe atla

Balthasar Bekker

Balthasar Bekker, J. Hilarides (1691)

Balthasar Bekker (20 Mart 1634 - 11 Haziran 1698) Hollandalı felsefi ve teolojik eserlerin yazarı. Batıl inançlara, erken modern Avrupa'daki büyücülük zulmlerine karşı çıkmış bir figürdü. En iyi bilinen çalışması De Betoverde Weereld (1691) ya da The World Bewitched (1695) 'dir.

Hayatı

Bekker, Bielefeld'den bir Alman papazın oğlu olarak Metslawier'de (Dongeradeel) doğdu. Groningen'de Jacob Alting'in yanında ve Franeker'de eğitim gördü. Yerel Latin okulunun rektörü olarak 1657'de Oosterlittens'e (Littenseradiel) papaz olarak atandı ve Pazar ayinlerinde öğleden sonra ilk vaaz edenlerden biri olarak görev aldı.

1679'dan itibaren Friesland'den sürüldükten sonra Amsterdam'da çalıştı. 1683'te İngiltere ve Fransa'ya gitti. Bekker iki ay içinde Londra, Cambridge, Oxford, Paris ve Leuven'i ziyaret ederek tahkimat sanatına büyük ilgi gösterdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Bekker, Balthasar (1998) Beschrijving van de reis door de Verenigde Nederlanden, Engeland en Frankrijk in het jaar 1683. Fryske Akademy.

İlgili Araştırma Makaleleri

17. yüzyıl, milâdî takvime göre 1 Ocak 1601 ile 31 Aralık 1700 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Salisbury</span>

Salisbury, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Güney Batı bölgesinde 2009'da "tek-seviyeli yerel idare" statüsü verilen Wiltshire kontluğuna bağlıdır ve bu kontluk içinde bir şehir mahallesi statülü, yetkileri çok sınırlı ama "Salisbury Şehri Yerel İdaresi" adı taşıyan bir ikincil bir yerel idare statüsü bulunmaktadır. Salisbury Orta Çağ'dan kalma eski bir katedrali olması dolayısıyla şehir statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara İbrahim Paşa</span> 92. Osmanlı sadrazamı

Kara İbrahim Paşa, IV. Mehmed saltanatında, 15 Aralık 1683 - 18 Aralık 1685 tarihleri arasında iki yıl dört gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Jan Sobieski</span> Lehistan imparatoru

III. Jan Sobieski, Lehistan'ın seçimle tahta çıkan ve 1674 - 1696 yılları arasında hüküm süren devlet adamı. Osmanlı Devleti'yle yaptığı savaşlar sonucu Lehistan-Litvanya Birliği'ni kısa bir süre için yeniden canlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Clemens</span> Fransız rahip (1264-1314)

Papa V. Clemens; gerçek adı ile Bertrand de Goth, 5 Haziran 1305) - 20 Nisan 1314 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erdel</span> Romanyanın batısında bir bölge

Erdel veya Transilvanya bugünkü Romanya'nın batı ve orta bölgelerine eskiden verilen isimdi. Asıl ismi Macarca Erdély, Rumence Ardeal, Sırp, Bulgar ve Yunan dillerinde ise Erdel olarak kullanılmış ancak diğer Avrupa ülkeleri aynı bölgeye genellikle Transilvanya ismini vermişlerdir. Erdel 1526 yılındaki Mohaç Muharebesi'nden sonra Osmanlılara bağımlı hale geldi ve 1683'e kadar Erdel Prensliği adıyla iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir özerk devlet olarak yaşadı. 1683 yılındaki II. Viyana Kuşatması'nın bozgunla sonuçlanmasından sonra bölge 1691'de Macaristan ile birlikte fiilen Avusturya Arşidüklüğü'nün eline geçti. Bölge 20. yüzyılın başlarında Macaristan ve Romanya arasında birkaç kere el değiştirdi. II. Dünya Savaşı sonrasında Romanya'nın elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rezidans Würzburg</span>

Rezidans Würzburg, Almanya'nın Würzburg şehrinde bulunmaktadır. 1719 yılında inşasına başlanan Rezidans Würzburg 1780'e doğru bitirilmiştir. Barok tarzında Balthasar Neumann tarafından inşa edilmiştir. Residans Würzburg 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Dünyada tavana çizilmiş en büyük fresk bu yapının içindedir. Bu fresk dünyaca ünlü fresk danatçısı Giovanni Battista Tiepolo tarafından çizilmiştir. Yapı, II. Dünya Savaşı'nda %98 zarar görmüştür.

Papaz, Hristiyan din adamları için kullanılan sözcük. Türkçeye 1300'lü yıllarda Rumca papas sözcüğünden geçmiştir. Türkçede rahip sözcüğü de bazen papaz anlamında kullanılır ancak her rahip bir papaz değildir. Rahip sözcüğü zaman zaman İslam dışındaki dinlerdeki din adamları için de kullanılır. Rahip sözcüğü Arapça kökenlidir. Farsça kökenli peder sözcüğü de Türkçede zaman zaman papaz anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">XI. Innocentius</span>

Papa XI. Innocentius, asıl adı Benedetto Odescalchi, 21 Eylül 1676 - 12 Ağustos 1689 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">I. Ioannes Paulus</span> 263. Katolik Kilisesi papası (1912-1978; pd. 1978)

Papa I. Ioannes Paulus, asıl adı Albino Luciani. 26 Ağustos 1978 ile 28 Eylül 1978 arasında 33 gün papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Clemens</span> 249. Katolik Kilisesi papası (1705-1774; pd. 1769-1774)

Papa XIV. Clemens, asıl adı Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli . 19 Mayis 1769 ile 22 Eylül 1774 arasında papa. Clemens papalık ismini kullanan en son papadır.

<span class="mw-page-title-main">V. Paulus</span> Papa

Papa V. Paulus, asıl adı Camillo Borghese, 16 Mayıs 1605 – 28 Ocak 1621 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Brühl</span>

Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Brühl'de yer alan bir tarihi yapı kompleksidir. 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Binalar, Schlosspark'ın geniş bahçeleri ve ağaçlarıyla birbirine bağlanır. Augustusburg Sarayı ve parkları Brühl Sarayı Konserleri için de bir mekandır. Max Ernst Müzesi yakınlarında yer alır.

<i>Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae</i>

Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae sık sık CSHB veya Bonn Corpus olarak anılan, 1828 ile 1897 yılları arasında Almanya'nın Bonn şehrinde yayınlanan, Bizans tarihinde çalışma için birincil kaynakların anıtsal elli ciltlik bir seridir. Her cilt, paralel bir Latin çevirisi eşliğinde Bizans Yunan tarihsel metninin eleştiryel baskısını içerir. Tarihçi Barthold Georg Niebuhr tarafından tasarlanan proje, 1648-1711 yılları arasında Cizvit bilgin Philippe Labbé önderliğinde Paris'te yayınlanan orijinal yirmi dört ciltlik Corpus Byzantinae historiae'yi revize ve genişletilmiş baskısıdır. Seri ilk olarak Bonn Üniversitesi'nin denetimindeydi; Ancak Niebuhr'un 1831'de ölümünden sonra, projenin denetimi, Berlin'de bulunan Prusya Bilimler Akademisi'ndeki onun çalışma arkadaşı Immanuel Bekker'e geçti.

<span class="mw-page-title-main">Henri de Lubac</span> Fransız kardinal (1896 – 1991)

Henri de Lubac, Papa II. Ioannes Paulus tarafından 1983 senesinde Kardinal ilan edilen Fransız Cizvit. Karl Rahner, Hans Urs van Balthasar ve Yves Congar ile birlikte, 20. yüzyılın en önemli Katolik ilahiyatçıları arasında yer almaktadır. Uzman olarak katıldığı İkinci Vatikan Konsili'nin şekillenmesinde, yazıları ve doktriner araştırmalarından oluşan çalışmaları önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Papaz yahnisi</span> bir yahni çeşidi

Papaz yahnisi bir çeşit yahnidir. Mecmuâ-i Fevâid de isminin sebebinin keşiş ve papazların perhiz yemeği olmasından dolayı bu isimle adlandırıldığı yazılmaktadır. Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının yemeklerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dana etinden papaz yahnisi</span>

Dana etinden papaz yahnisi bir çeşit dana eti ile yapılan papaz yahnisidir.Dana etinden papaz yahnisi Rum, Ermeni, Gürcü ve Osmanlı mutfağının ortak bir lezzeti olarak karşımıza çıkar. Kuşbaşı doğranmış et ile arpacık soğan yemeğin ana karakterini oluşturur. İçerisine katılan sirke ise soğana tatlı bir lezzet verir.

<span class="mw-page-title-main">Uskumru balığından papaz yahnisi</span>

Uskumru balığından papaz yahnisi bir çeşit uskumru balığı ile yapılan papaz yahnisidir.

<span class="mw-page-title-main">Balık papaz yahnisi</span>

Balık papaz yahnisi bir çeşit balık papaz yahnisidir.Melceü’t-Tabbâhînde yapımı en kolay papaz yahnisidir. Türk mutfağında balık buğulama olarak da bilinir.Günümüz tarifinde limon dilimler halinde konulur.