İçeriğe atla

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi
Harita
TürKentsel (İstanbul)
KonumTürkiye Baltalimanı, Sarıyer, İstanbul
Koordinatlar41°05′50″N 29°03′09″E / 41.097190°K 29.052438°D / 41.097190; 29.052438
Yüzölçümü5.974 m²
Açılış2003
İşletmeciİstanbul Büyükşehir Belediyesi

Baltalimanı Japon Bahçesi, İstanbul, Sarıyer'in Baltalimanı semtinde bulunan halka açık bir parktır.

Tarih

Bahçe, 1972 yılında kardeş şehir anlaşması sağlayan İstanbul ve Shimonoseki’nin işbirliğiyle ‘2003 Japonya’da Türkiye Yılı’nın kutlanması vesilesiyle aynı yılın Kasım ayında kurulmuştur.[1]

Ayrıca iki ülke ilişkilerinin başlangıcı da sayılan Ertuğrul Firkateyni kazasının 125. Yılını karşıladığımız 2015 yılında İstanbul ve Shimonoseki Belediyeleri ile Japon firmalarının gönüllü çabaları ile Baltalimanı Japon Bahçesi Restorasyon Yürütme Kurulu’nun işbirliğiyle bahçede tümüyle bir restorasyon çalışması yapıldı.

1972 Haziran ayında Kardeş Şehir Anlaşması'nın imzalanmasıyla başlayan süreçte, 2003 Kasım'ında Baltalimanı Japon Bahçesi'nin açılışı yapıldı ve Shimonoseki’nin fotoğrafik plaka bağışı gerçekleşti. 2009 Temmuz'unda Shimonoseki’de Hinoyama Türkiye Lale Bahçesi açıldı, ardından 2010 Temmuz'unda Japon Bahçesi'ne çay odası kurulumu, Shimonoseki Belediyesi’nden sağlanan materyal ve teknik destekle tamamlandı. 2012 Kasım'ında Kardeş Şehir Anlaşması'nın 40. yıl etkinlikleri kapsamında hatıra fidan dikimi anıtı dikildi. 2014 Nisan'ında Shimonoseki Hinoyama Türkiye Lale Bahçesi’ne Orhan Suyolcu’nun ismi verildi ve 2015 Mayıs-Ekim döneminde Shimonoseki Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle bahçenin geniş çaplı restorasyonu gerçekleştirildi.[2]

Özellikler

Bahçe, tipik bir japon bahçesi düzenleme tekniği kullanılarak yapılmış olup, ortasında bir gölet, etrafında taş bahçesi ve çay odası bulunmaktadır. Bahçe içinde 37 sakura (Kiraz çiçeği) ağacı, Türkiye’den alınan 36 adet akçaağaç ve 5 adet çam ağacı dikili olup, misafirlere dört mevsimin birden etkisini ulaştırmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Baltalimanı Japon Bahçesi - Bahçe hakkında". 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Baltalimanı Japon Bahçesi - Tarihçe". 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Baltalimanı Japon Bahçesi - Genel Görünüm". 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İstanbul Japonya Başkonsolosluğu'nun bahçe hakkındaki sayfası 29 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Botanik Parkı</span>

Bursa Botanik Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin bitişiğinde kurulmuş 400 dönümlük parktır. 1998 yılında kullanıma açılan park, birinci derece sit alanıdır. Burfaş tarafından işletilen parkın ziyaret girişleri ücretsizdir.

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki Temenyeri'de bulunan tarihî yapıda 2003 yılında ziyarete açılan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Mabet ağacı</span> bitki türü

Ginkgo biloba (Çince ve Japonca 銀杏), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce, bitkiler (Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır. Geçmişte Spermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tohumlular (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Başakşehir, İstanbul ilinin bir ilçesidir. 2008 yılında Küçükçekmece, Esenler ve Büyükçekmece ilçelerinden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Başakşehir, kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Sultangazi ve Eyüpsultan, doğuda Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile batıda Esenyurt ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede çay üretiminden sorumlu kamu kurumu

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay, organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.

Baltalimanı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı, Boğaziçinde bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yörük Ali Efe Müzesi</span> Aydında bulunan bir müze

Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın'ın Yenipazar ilçesinde 2001'den bu yana hizmete açılmış bulunan müzedir. Bölge kahramanı Yörük Ali Efe'nin yaşatılması amacıyla kurulan müzenin bahçesinde Yörük Ali Efe'nin mezarı ve heykeli yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şimonoseki</span>

Şimonoseki, Japonya'nın Yamaguchi prefektörlüğünde bulunan bir şehridir. Şehir, Honshū ile Kyūshū adaları arasındaki Kanmon Boğazı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 716.14 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2010 tarihi itibarı ile 280,386 olup Yamaguchi'nin en büyük şehridr.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Evi Müzesi (Selanik)</span> Selanikte bir müze

Atatürk Evi Müzesi, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881 yılında dünyaya geldiği yer olan ve bugün müze olarak kullanılan Selanik'teki evidir. Selanik Belediyesi, Türkiye’nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle 1933’te evi satın alıp Mustafa Kemal Paşa’ya hediye etmeye karar vermiş; satın alma işlemleri tamamlanıp hediye edilmesi 1937’de gerçekleşebilen ev 1953’te müze olarak açılmıştır.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vahdettin Köşkü</span> İstanbul, Türkiyede bir Cumhurbaşkanlığı ofisi

Vahdettin Köşkü veya Çengelköy Köşkü, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Çengelköy'de bulunan köşktür. Köşk, padişah olmadan önce Şehzade Mehmed Vahdeddin Efendi tarafından kullanıldığı için Vahdettin Köşkü adıyla bilinir. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 'Çalışma Ofisi' olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Arkeoloji Müzesi</span>

Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan arkeoloji müzesi. 1965 yılında inşaatına başlandı ve Haziran 1969'da hizmete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Su Müzesi</span>

Mersin Su Müzesi kentin hizmet dışı kalmış su dağıtım merkezinde kurulmuş olan bir müzedir. 2016 yılında Türkiye Tarihi Kentler Birliği ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hayvanat Bahçesi</span>

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Eskişehir'de merkez Tepebaşı ilçesinde bulunan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde yer alan bir hayvanat bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi</span>

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi veya kısaca NGBB; İstanbul'un Ataşehir ilçesinde bulunan bir botanik bahçesidir. 1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta hatıra parkı niteliğinde olan alan 2003 yılında botanik bahçesine dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Türkiye florasına ait türlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden getirilen ağaçlar, çalılar ve otsu canlıların da bulunduğu bahçe; şehir halkı için bir mesire alanı olmasının yanı sıra botanik ve ilgili diğer bilim dalları için de önemli bir araştırma ve eğitim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.

<span class="mw-page-title-main">Cendere Sanat Müzesi</span> İstanbulun Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa mahallesindeki bir müze

Cendere Sanat Müzesi veya eski adıyla Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, içerisinde bulunan haznelerde toplanan memba sularının İstanbul'a aktarılması amacıyla, 1902 yılında Fransa'dan getirtilen usta ve mühendisler tarafından yapılmıştır.

Rize Ziraat Botanik Bahçesi, Rize Botanik Parkı veya Rize Ziraat Çay Bahçesi, Rize şehir merkezinin 2 kilometre güneybatısında konumlanmış bir botanik bahçesidir. Botanik bahçesinde Rize'de yetişen bitkilere ek olarak, Türkiye'nin değişik yerlerinden getirilmiş ve Rize'nin iklimine uyum sağlamış canlı türleri de yer almaktadır.