İçeriğe atla

Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı

Koordinatlar: 44°56′38″N 27°54′22″E / 44.944°K 27.906°D / 44.944; 27.906[1]
Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei
Brăila'dan Tuna
Alan türü Tabiat parkı
SınıflandırmaIUCN kategori V
Devlet Romanya
İlBrăila ili
İlçeBrăila
Koordinatları 44°56′38″N 27°54′22″E / 44.944°K 27.906°D / 44.944; 27.906[1]
Kapladığı alan 17,529 hektar (43,32 akre)
Kuruluş tarihi 2000, belirlenme 1978
İnternet sitesi www.bmb.ro

Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı (RumenceParcul Natural Balta Mică a Brăilei), Romanya'da, Brăila ili'nde, Berteștii de Jos, Chiscani, Gropeni, Mărașu ve Stăncuța belediyelerinin idari bölgesinde yer alan, korunan bir alandır (V IUCN tabiat parkı kategorisi).

Konum

Tabiat Parkı, Tuna'nın aşağı kesimlerinde, ülkenin güneydoğu kesimindeki Küçük Brăila Adası'na ev sahipliği yapan Brăila Ovası (Wallachian Ovası) ile Büyük Brăila Adası arasında yer almaktadır.

Açıklama

Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı 17.529 ha alan kaplamaktadır.[2] 6 Mart 2000 tarihli Kanun ile koruma alanı ilan edilmiştir (12 Mart 2000 tarihli 152 sayılı Romen Resmi Gazetesinde yayınlanmıştır) ve uluslararası öneme sahip bir sulak alan olup özellikle su kuşları ve karasal türler için yaşam alanıdır (su ekosistemi).

Pelecanus crispus

Fauna

Balık türleri: Karadeniz gölgesi (Alosa pontica), kuzey turnası (Esox lucius), sudak balığı (Stizostedion lucioperca), yayın balığı (Silurus glanis) veya bayağı sazan (Cyprinus carpio).

Kuş türleri: kırmızı göğüslü kaz (Branta ruficollis), Dalmaçya pelikanı (Pelecanus criptus), mor balıkçıl (Ardea purpurea), cüce karabatak (Phalacrocorax pygmeus), alaca balıkçıl (Ardeola ralloides), kara leylek (Ciconia nigra), pasbaş patka (Aythya nyroca), ötücü kuğu (Cygnus cygnus).[3]

Erişim

Kaynakça

  1. ^ eunis.eea.europa.eu - Balta Mică a Brăilei Natural Park (coords) 16 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on June 09, 2012
  2. ^ (Rumence) apmbr.anpm.ro - Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila 29 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on June 09, 2012
  3. ^ visitdanubedelta.com - Species of birds 15 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on June 09, 2012

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Gölü</span> Türkiyede bir göl

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eber Gölü</span> Afyonda göl

Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvalık Adaları Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0010)

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Balıkesir ili, Ayvalık ilçe sınırlarında yer alan Ayvalık Adalarının 19 tanesini kapsayan tabiat parkı. Bakanlar Kurulunun 21 Nisan 1995 tarihli kararı ile oluşturulmuştur. Park; 1.179 ha hazine arazisi, 1.930 ha orman, 872 ha özel mülk, 13.969 ha deniz olmak üzere 17.950 ha alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tubbataha Resifi</span> Koruma altındaki bölge

Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı Filipinler'de, Sulu Denizi'nin ortasında bulunan bir korunan alandır. Deniz ve kuş koruma alanı, Kuzey Atol ve Güney Atolü olarak adlandırılan iki büyük atolden ve toplam 97.030 hektar alan kaplayan daha küçük Jessie Beazley Resifi'nden oluşmaktadır. Palawan ilinin başkenti olan Puerto Princesa ilçesinin 150 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Issız adalar ve resifler, resifin yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Cagayancillo Adası belediyesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

Apuseni Tabiat Parkı, Romanya'da Alba, Bihor ve Cluj illeri idari bölgesinde bulunan, korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Bucegi Tabiat Parkı</span>

Bucegi Tabiat Parkı, Romanya'da, Braşov, Dâmboviţa ve Prahova illerinin idari bölgesinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Semenic-Caraș Kanyonu Millî Parkı</span>

Semenic-Caraș Gorge Millî Parkı, Romanya'nın güneybatısında, Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'ın güneydoğusundaki Lenkeran Rayonundaki Kızılağaç Körfezi'nde 884 km2'lik bir alanda Azerbaycan Antik ve Sanat Eserlerini Koruma Komitesi tarafından 3 Temmuz 1929'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Retezat Millî Parkı</span>

Retezat Milli Parkı, Romanya'nın Hunedoara ilindeki Retezat Dağları'nda bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Domogled-Valea Cernei Millî Parkı</span>

Domogled-Valea Cernei Milli Parkı, Romanya'da Caraş-Severin, Gorj ve Mehedinţi illerinin idari topraklarında bulunan bir koruma alanıdıdır.

Cefa Tabiat Parkı, Romanya'nın Bihor ilinin idari topraklarında bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı</span>

Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı, Orta Romanya'da, Sibiu ilinde, Sibiu şehrinin idari bölgesinde bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.