İçeriğe atla

Balonlu sakız

Balonlu sakız, balon olarak ağızdan şişirilmek üzere tasarlanmış bir tür çiklettir.

Sentetik balonlu tatlandırmada kullanılan esterler metil salisilat, etil butirat, benzil asetat, amil asetat veya sinnamik aldehit içerebilir. Muz, ananas, tarçın, karanfil ve kış yeşilinin bir araya getirilmesiyle doğal bir sakız aroması üretilebilir. İçerik olarak vanilya, kiraz, limon ve portakal yağı da önerilmiştir.

Modern sakızlarda, chicle gibi doğal kauçuk kullanılıyorsa, birkaç saflık ve temizlik testinden geçmesi gerekir. Bununla birlikte, çoğu modern sakız türleri sentetik sakız bazlı malzemeler kullanır. Bu malzemeler daha uzun ömürlü lezzet, daha iyi bir doku ve yapışkanlıkta azalma sağlar.

1928'de, Philadelphia'daki Fleer Chewing Gum Şirketi'nin muhasebecisi Walter Diemer, yeni sakız tariflerini deniyordu. "Blibber Blubber" adlı bir sakız formülüne dayanan bir tarifin, normal sakızdan daha az yapışkan olduğu ve daha kolay gerildiği tespit edildi. Pis bir gri renkti, Diemer o sırada elinde olan kırmızı boyayı (pembeye seyreltilmiş) ekledi. Bu sakız oldukça başarılı oldu ve sonunda esnek dokusu nedeniyle Fleer başkanı tarafından Dubble Bubble olarak seçildi. Orijinal ciklet rengi pembedi, çünkü Diemer'in o sırada en çok elde ettiği boyaydı.

Bu, Bazooka cikleti piyasaya girene kadar 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar baskın bir ciklet türü olarak kaldı.

1970'lere kadar, ciklet hala yüze yapışmaya meyilliydi. O zaman, neredeyse hiçbir kabarcık patladı gibi yapışmayacak sentetik sakız tanıtıldı. ABD'de ilk iki marka Hubba Bubba ve Bubble Yum'du.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polimer</span> tekrar eden yapısal birimlere sahip makromoleküllerden oluşan madde

Polimer, bir veya daha çok monomer türünden türetilen birçok tekrarlayan alt birimden oluşan çok büyük moleküllerden veya makromoleküllerden oluşan bir madde veya malzemedir. Geniş özellik spektrumları nedeniyle, hem sentetik hem de doğal polimerler günlük yaşamda temel ve yaygın roller oynar.

<span class="mw-page-title-main">Parafin</span>

Parafin mumu, petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sakız ağacı</span>

Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da, Kanarya Adaları ve Sakız Adası'nda yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Akrilik elyaf</span> Yalıtkan sentetik elyaf

Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lif</span> Uzun, ince filamentlerden yapılan doğal ya da sentetik madde

Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Polyester</span>

Poliester, ana zincirlerinin her tekrar biriminde ester işlevsel grup içeren polimerlerin bir kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakız</span>

Sakız, çiklet ya da ciklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli veya şekersiz ürün. Çiklet sözcüğü Türkçeye Cadbury Adams firmasının ürettiği Chiclets marka sakızlardan dolayı yerleşmiştir. Sakız mayası ve diğer maddelere, Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddesiyle aromaların karıştırılasıyla şekerli ve şekersiz olarak oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Tutkal</span>

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir. Yapışma, yapıştırıcı tabaka ile birleştirilecek yüzeylerin malzemeleri arasında güçlü bir adezyon bağın oluşması veya yeni moleküller arası bağların ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yapıştırıcı eklemin mukavemeti, yapıştırıcının yüzeye kohezyonundan, otohezyondan, homojen malzemelerin teması üzerine bağlantıdan da etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Parfüm</span>

Parfüm, genellikle sıvı halde olan, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına hoş bir koku vermek için kullanılan hoş kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri (kokular), sabitleyiciler ve çözücülerin karışımıdır. Parfümler, hoş bir koku yayan maddeler olarak tanımlanabilir. Aromatik kimyasalların ve esansiyel yağların yapay karışımlarından oluşurlar. 1939 Nobel Kimya Ödülü sahibi Lavoslav Ružička, 1945'te "bilimsel kimyanın ilk günlerinden günümüze kadar parfümlerin, yöntemler, sistematik sınıflandırma ve teori açısından organik kimyanın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu" belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abrazyon aşınması</span>

Abrazyon aşınması veya abrazif aşınma,, çizilme aşınması olarak da bilinen, birbirine göre izafi hareket yapan iki cisim temas yüzeyleri arasına ortamdan kaynaklanan yabancı sert parçacıkların girmesiyle ortaya çıkan, aşındırdığı yüzeyde çizikler ve kesikler şeklinde hasara sebebiyet veren bir aşınma türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Halat</span>

Halat, doğal ya da yapay elyafın ya da tellerin bükülmesi ya da şerit biçiminde örülmesi yoluyla elde edilen uzun, esnek ve sağlam ip. Tellerden hazırlanan halat türlerinde çoğunlukla kablo ya da tel halat denir. Halatlarda aranan başlıca özellikler büküldüğünde, burkulduğunda ya da çekildiğinde yapısının bozulmaması ve sağlamlığını korumasıdır. En önemli özelliği ise çekme dayanımıdır.

Monomer, diğer monomer molekülleri ile birlikte reaksiyona girerek daha büyük bir polimer zinciri veya üç boyutlu bir ağ oluşturabilen bir moleküldür, bu sürece polimerizasyon adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Oje</span>

Oje insanın doğal tırnaklarını veya takma tırnak'ları süslemek ve tırnak plakalarını korumak için tırnaklara sürülen bir çeşit ciladır. Formülü süsleyici etkilerini artırmak ve çatlama veya soyulmayı önlemek için defalarca kere değiştirilip geliştirilmiştir. Oje, organik bir polimer ile ona renk ve yüzey dokusu veren başka bileşenlerin bir karışımıdır.Tırnak cilaları tüm renk tonlarında bulunur ve tırnak sanatı, manikür'lerde ve pedikür'lerde önemli rol oynar.

<span class="mw-page-title-main">Damla sakızı</span> Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir reçinedir

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir reçinedir. Geleneksel olarak Sakız Adası ve Çeşme'de üretilmektedir.

Bubble Yum, The Hershey Company tarafından pazarlanan bir balonlu sakız markasıdır. 1975 yılında Life Savers tarafından sunulan, ciklet, ilk yumuşak çikletti. Fisk, Missouri'deki bir ev hanımı tarafından "lastik balonlu sakız" adını vermiştir. Okulda geçirmesi için oğluna biraz verdi. Yakında tarifi St Louis'de Life Savers şirketi'ne sattı. 1977'de söylentiler, diş etinin yumuşak, çiğnenebilir sırrının örümcek yumurtaları ilavesi olduğunu yaymaya başladı. Life Savers Şirketi, söylentiyi ortadan kaldırmak ve halkın güvenini yeniden kazanmak için önde gelen ABD gazetelerinde basılan resmi tam sayfa bir resmi yazı ile ilgili sorunu ele aldı. Sakız satışları kısa sürede Life Savers şeker satışlarını aştı ve en popüler ciklet markası oldu. Nabisco, 1981'de Life Savers'ı satın aldı ve Hershey Company, markayı 2000 yılında satın aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ice Breakers</span> Vikimedya liste maddesi

Hershey's Ice Breakers, The Hershey Company tarafından üretilen bir mint ve sakızdır. Ice Breakers, benzer nane markalarıyla rekabet edebilmek için Nabisco Holding'in Life Savers bölümü tarafından kuruldu. Hershey, Bubble Yum, Breath Savers, CareFree ve Stickfree gibi nane ve sakız markalarını da içeren bir anlaşmada 2000 yılında Nabisco'dan markayı satın aldı. Marka, Hershey'in devralmasını takiben büyüme göstermeye başladı. 2006 yılında, Hershey'in sakız pazarının üçüncü büyük payına sahip olduğu ve payını artırmanın bir aracı olarak gördüğü bildirildi. 2014 yılı itibarıyla, toplam sakız satışlarının azaldığı bildirildi. Bazı ekonomi uzmanları tarafından o sırada ekonomiden ve sakız dışında daha fazla seçenek nedeniyle olacağı düşünülüyordu. 2016 yılında Ice Breakers'in ürün satışlarının 2015'ten itibaren arttığı bildirildi.

Polimer kimyası, polimerlerin ve makromoleküllerin kimyasal sentezine, yapısına ve kimyasal ve fiziksel özelliklerine odaklanan bir kimya alt disiplinidir. Polimer kimyasında kullanılan ilkeler ve yöntemler, organik kimya, analitik kimya ve fiziksel kimya gibi çok çeşitli diğer kimya alt disiplinleri aracılığıyla da uygulanabilir. Pek çok malzeme tamamen inorganik metaller ve seramiklerden DNA ve diğer biyolojik moleküllere kadar polimerik yapılara sahiptir, ancak polimer kimyası tipik olarak sentetik, organik bileşimler bağlamında anılır. Sentetik polimerler, genellikle plastik ve kauçuk olarak adlandırılan, günlük kullanımdaki ticari malzemeler ve ürünlerde her yerde bulunur ve kompozit malzemelerin ana bileşenleridir. Polimer kimyası, her ikisi de polimer fiziği ve polimer mühendisliğini kapsayacak şekilde tanımlanabilen daha geniş polimer bilimi veya hatta nanoteknoloji alanlarına da dahil edilebilir.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.

Sentetik lif, bitkiler veya hayvanlardan elde edilen kürk gibi canlı organizmalardan doğrudan türetilen doğal liflerin aksine, insanlar tarafından kimyasal sentez yoluyla yapılan liflerdir. Bunlar, bilim adamlarının doğal olarak oluşan hayvan ve bitki liflerini çoğaltmak için yaptıkları kapsamlı araştırmaların sonucudur. İlk tam sentetik lif camdır. Genel olarak, sentetik lifler, lif oluşturucu malzemelerin düzelerden geçerek bir lif oluşturarak ekstrüde edilmesiyle oluşturulur. Bunlara sentetik veya suni lifler denir.