İçeriğe atla

Balon

Balonlar

Balon; helyum, hidrojen, nitröz oksit, oksijen gibi havadan hafif gazlar ya da havayla doldurulmuş, genelde kauçuktan yapılan esnek oyuncak. Bazı yörelerde balon şişirgen olarak da bilinir. Bu terim balon için kullanılan ilk terimdir. Son zamanlarda balon denildiği zaman daha farklı nesneler de akıllara gelmektedir. Fakat tabii ki doğruca balon olarak adlandırılmazlar. Özel görevler için balonlar duman, sıvı su, granüler ortam (örn. kum, un veya pirinç) veya ışık kaynakları ile doldurulabilir. Günümüz balonları kauçuk, lateks, polikloropren veya naylon kumaş gibi malzemelerden yapılır ve birçok farklı renkte olabilir.[1] Bazı erken balonlar, domuz mesanesi gibi kurutulmuş hayvan mesanelerinden yapılmıştır. Bazı balonlar dekoratif amaçlı veya eğlence amaçlı kullanılırken diğerleri meteoroloji, anjiyoplasti, tıbbi tedavi, askerî savunma, uçaksavar balonu veya ulaşım gibi pratik amaçlar için kullanılır.[2] Düşük yoğunluğu ve düşük maliyeti de dâhil olmak üzere bir balonun özellikleri, çok çeşitli uygulamalara yol açmıştır. Birçok ülkede balon bırakma etkinlikleri popülerdir.

Bazı balon türleri:[3]

Bahsedilen balon çeşitleri kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Normal balonlar helyum gazı ile şişirilebilirken reklam balonlarının bazıları helyum gazı ile şişirilir, bazılarında ise gaz kullanılamaz. Bunun sebebi ise balonların dikişli üretimleridir. Sağlık alanındaki balonlar ise tamamen farklıdır. Bu balonlar genel olarak ameliyat ve insan vücudundan görüntü almak için kullanılan balonlardır.

Tarihçe

Tarihte ilk balonlar hayvanların mesanelerinin şişirilmesi ile elde edilmiştir. Günümüz balonlarının ilk örneği 1800'lerde Michael Faraday tarafından icat edilmişse de günlük hayatta kullanıma geçmesi ancak 1930'larda gerçekleşebilmiştir.

Galeri

Balon şişirme ve sağlık yararları

Ağızdan balon şişirmek sağlığa faydalıdır çünkü kaburgaları ve diyaframı genişletip kaldıran interkostal kasları çalıştırır, akciğer fonksiyonunu ve oksijen doygunluğunu iyileştirir.[4] Bu egzersiz duruşu, stabiliteyi ve nefes alma düzenini iyileştirebilir ve akciğer kapasitesinin artmasına yardımcı olarak pulmoner fibrozis, KOAH veya astım gibi durumlar için faydalı olabilir.[5] Ek olarak, bir balonu şişirme eylemi derin nefes almayı teşvik eder; bu da stresi ve kaygıyı azaltabilir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir ve akciğer kapasitesini artırabilir.[6] Ayrıca balon şişirme, verimli nefes alma için diyaframa karşı koyar ve karın içi basıncın artmasına yardımcı olur, bu da onu rehabilitasyon ve solunum fonksiyonu için yararlı bir egzersiz haline getirir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  4. ^ Misra, Anand; Pawar, Rajni; Pal, Akshay. "Effect of Balloon-Blowing Exercise on Oxygen Saturation in COVID-19 Patients". Cureus. 15 (6): e40250. doi:10.7759/cureus.40250. ISSN 2168-8184. PMID 37440814. 
  5. ^ "Balloon Breathing Exercise for Improved Lung Capacity | PulmonaryFibrosisNow.org" (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  6. ^ Gonzo (23 Mart 2023). "How Balloons Help to Improve Your Health". Affairs Afloat Balloons (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  7. ^ Moreau, Dr Chad (5 Temmuz 2016). "Why Should We Blow Up Balloons For Exercise?". Chiropractor & Soft Tissue Clinic in South Bay, Los Angeles (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hidrojen</span> sembolü H ve atom numarası 1 olan kimyasal element

Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır. 1,00794 g/mol'lük atomik kütlesi ile tüm elementler arasında en hafif olanıdır. Periyodik cetvelin sol üst köşesinde yer alır. Hidrojenin adı, Yunancada "su oluşturan" anlamına gelen ὑδρογόνο'dan (idrogono) kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr</span> Yüksek basınç alanından Alçak basınç alanı arasındaki yatay yönlü hava hareketi

Rüzgâr ya da yel, hava veya diğer gazların gezegen yüzeyine göre doğal hareketidir. Rüzgârlar, onlarca dakika süren fırtına’lardan, kara yüzeylerinin ısınmasıyla oluşan ve birkaç saat süren yerel meltemlere, Dünyanın iklim bölgeleri arasındaki güneş enerjisinin soğurulma farkından kaynaklanan küresel rüzgârlara kadar çeşitli ölçeklerde oluşur. Büyük ölçekli atmosferik dolaşımın iki ana nedeni, ekvator ve kutuplar arasındaki farklı ısınma ve dünyanın dönüşüdür. Tropik ve subtropik bölgelerde, arazi ve yüksek platolar üzerindeki alçak ısıl dolaşımlar muson sirkülasyonlarını yönlendirir. Kıyı bölgelerinde deniz meltemi/kara meltemi döngüsü yerel rüzgârları belirler. Değişken arazi yapılı bölgelerde dağ ve vadi meltemleri hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Soy gaz</span> Kimyasal element grubu

Soy gaz veya asal gaz, standart şartlar altında her biri, diğer elementlere kıyasla daha düşük kimyasal reaktifliğe sahip, kokusuz, renksiz, tek atomlu gaz olan kimyasal element grubudur. Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir. Her biri periyodik tablonun sırasıyla ilk altı periyodunda, 18. grubunda (8A) yer alır. Grupta yer alan oganesson (Og) için ise önceleri soy gaz olabileceği ihtimali üzerinde durulsa da günümüzde metalik görünümlü reaktif bir katı olduğu öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burun</span> koku alma organı

Burun, anatomik olarak hayvan ve insan yüzü üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organıdır. İnsan burnu ve hayvan burnu arasında birçok anatomik farklar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Otomobil lastiği</span>

Otomobil lastiği ya da kısaca lastik; otomobil tekerini çepeçevre saran, kendisi şişebilen ya da şişebilen bir iç silindirin (tüp) etrafına geçen kauçuk kaplama. Bir aracın yükünü akstan tekerleğe zemine aktarmak ve tekerleğin hareket ettiği yüzeyde çekiş sağlamak için tekerlek jantını çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Formaldehit</span> kimyasal madde

Formaldehit CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Aldehitlerin en basit üyesidir, diğer ismi Metanaldir. Karbonil grubunun boş olan iki bağına birer hidrojen bağlanmasıyla oluşur. Tüm gelişmiş canlılarda doğal olarak üretilir. Zehirli bir gazdır. Sulu çözeltisinin kendisine özgü, yakan bir kokusu vardır. Formaldehit, genellikle %37'lik sulu çözeltisi şeklinde taşınır veya depo edilir. Bu çözeltiye formalin denir. Formalinden, düşük basınç altında su buharlaşıp, ayrıldığı zaman, paraformaldehit meydana gelir. Bu bir polimer olup, formülü HO(CH2O)xH olan beyaz katı bir maddedir (x yaklaşık 30'dur). Bu polimer ısıtıldığı zaman, gaz formaldehite dönüşür. Bundan dolayı, gaz formaldehit elde etmek için, uygun bir kaynaktır. Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Solunum sistemi</span> Hayvanlarda ve bitkilerde gaz alışverişini sağlayan biyolojik sistem

Solunum sistemi, kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Balon (hava taşıtı)</span>

Balon, ısıtılmış hava ya da havadan hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, genellikle sepetli hava taşıtı. İnsanoğlu ilk olarak uçurtma ile insan ve yük taşımaya çalışmıştır ancak balon ilk kullanışlı hava taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalp yetmezliği</span> kalbin karıncıktaki kanı damarlara yeteri kadar gönderememesi sonucu oluşan rahatsızlık

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi sonucu oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kükürt dioksit</span> Yoğunluğu 2,3 olan, renksiz, boğucu kokulu ağır bir gaz

Kükürt dioksit formülünde bir kükürt atomu iki oksijen atomu yer alır. Aralarında kovalent-polar bağ yaparlar. SO2 formülü ile gösterilir. Şeker endüstrisinde kullanılır. Hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olur. (SO2), renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel işlemler sonucu oluşur. Ana kaynakları, termik santraller ve endüstriyel kazanlardır. Genel olarak, en yüksek SO2 konsantrasyonları büyük endüstriyel kaynakların yakınında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kronik obstrüktif akciğer hastalığı</span> Uzun süreli zayıf hava akışını içeren akciğer hastalığı

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğerlerdeki hava akımında görülen kronik ve yineleyen engellemelerin görüldüğü bir hastalık topluluğudur. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. KOAH'nın dört ana tipi vardır: kronik bronşit, amfizem (emfizem), bronşiektazi ve bronşiyal astım. Solunum güçlüğü (dispne) ana bulgudur. Astımdaki solunum güçlüğü, hava kanallarının daralması; bronşiektazi ile emfizem ise akciğerin elastik yapısının bozulması sonucu ortaya çıkar.

Boğulma, çevreden akciğerlere doğru olan hava akışının mekanik olarak engellenmesidir. Boğulma, kısmen veya tamamen nefes almayı engeller; kısmi boğulma akciğerlere yetersiz hava akışına rağmen hava akışına izin verir. Uzun süren veya tamamen boğulma, anoksiya neden olan asfiksi ile sonuçlanır ve ölüme sebep olabilir. Kandaki ve akciğerde depolanan oksijen, bir kişiyi solunum durduktan sonra birkaç dakika canlı tutabilir. Boğulma nedenleri şunlar olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Gaz balonu</span> ulaşım aracı

Gaz balonu, havadan daha az yoğun ya da daha hafif gazla dolu olması sayesinde hareket eden balondur. Günümüzde, ulaşım amacıyla kullanılan balonlar ile daha küçük boyutlardaki kauçuk oyuncak balonlar bu kategoridedir. Jacques Charles ile Robert kardeşler tarafından tasarlanan hidrojen dolu ilk gaz balonunun ilk uçuşu 27 Ağustos 1783'te, Paris'teki Champ de Mars'da gerçekleştirilmiştir. 1937'deki Hindenburg felâketinin ardından helyum, yüzme özelliğindeki %8,6 düşüşe rağmen hafifliği ve tutuşmazlığı sebebiyle zeplin ve balonlarda kaldırma gazı olarak hidrojenin yerine kullanılmaya başlandı.

Jan Hakon Erichsen Norveçli çağdaş sanatçı. Genellikle balon patlattığı kısa "yıkım videoları" ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Clelia Duel Mosher</span>

Clelia Duel Mosher, kadınların fiziksel yetersizlikleriyle ilgili Viktorya dönemi klişelerini onaylamayan doktor, hijyenist ve kadın sağlığı savunucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik ventilasyon</span> Mekanik olarak spontane solunumu destekleme veya spontane solunumun yerine geçme metodu

Mekanik ventilasyon, spontan solunumu desteklemek veya değiştirmek için mekanik araçların kullanıldığı suni ventilasyon için kullanılan tıbbi terimdir. Bu olay ventilatör adlı makine ile gerçekleştirilir veya anestezi uzmanı, hemşire veya diğer bir sağlık görevlisi tarafından bir torba valf maske cihazını (ambu) sıkıştırma ve pompalama suretiyle de yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şişme yatak</span>

Şişme yatak, ortopedik yatak, şişme yatak pedi veya uyku pedidir. Hava ve yüzdürme özelliğinden dolayı, genellikle su oyuncağı veya yüzdürme cihazı olarak da kullanılır. Havalı yataklar kamp, çadır veya tam zamanlı ev kullanımı için kullanılır, çeşitli kullanımları birleştirmek için optimize edilebilir. Hava yatağı veya şişirme yatağı olarak da bilinen hava yatağı, polivinil klorürden (PVC), tekstil takviyeli üretan plastik veya kauçuktan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncak balon</span>

Oyuncak balon; çoğunlukla dekorasyon, reklam ve oyuncak gibi kullanılan küçük bir balondur. Oyuncak balonlar genellikle kauçuk veya alüminize plastikten yapılır ve hava veya helyum ile şişirilir. Kullanılan gaz havadan daha az yoğun ise balon uçma kabiliyeti kazanır. Su balonu su ile doldurulur. Esas olarak binaların ve partilerin dekorasyonunda kullanılır. Çok çeşitli boyut ve şekillerde gelirler, ancak en yaygın olarak çapları 10 ila 30 santimetredir. Çoğu balon elips şeklindedir. Diğer yaygın şekiller, özellikle Sevgililer Günü'nde popüler olan kalp şekli, sarmal, bob, tavşan, kuş, at, çiçek ve uzun elipsoiddir.

<span class="mw-page-title-main">Su balonu</span>

Su balonu; genellikle lateks kauçuktan yapılmış, suyla doldurulmuş bir oyuncak balon'dur. Su balonları, su balonu dövüşleriyle serinlemek için bir yaz eğlencesinde kullanılır. Su balonları ayrıca Hindistan, Nepal ve diğer birçok ülkede Holi ve Karnaval kutlamaları da dahil olmak üzere kutlamalar için popülerdir.