İçeriğe atla

Balmaceda Buzulu

Balmaceda Buzulu

Balmaceda Buzulu, Şili'nin Patagonya topraklarında bir buzul.

Punta Arenas'ın 247 km kuzeyindeki Puerto Natales şehri yakınlarındaki Ultima Esperanza (son umut) fiyortu üzerinde bulunur. Buzula fiyort üzerinden tekne yolculuğu ile ulaşılır.

Buzul, Bernardo O'Higgins Milli Parkı'nda bulunan 2.035 m. yükseklikteki Balmaceda Dağı'ndan aşağıya, Ultima Esperanza fiyortuna iner. 1980'li yıllarda deniz seviyesinde olan buzulun ayağı günümüzde küresel ısınma etkisiyle yükseklere çekilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koy</span>

Koy, göl, deniz veya okyanusların karaların içine doğru yaptığı görece sığ girintidir.

<span class="mw-page-title-main">Svalbard</span> Norveçe bağlı takımada

Svalbard, Arktik Okyanusu'nda Norveç'e bağlı takımadadır. İdarî merkezi olan Longyearbyen, Dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki idarî merkez olma özelliğini taşır. 1900'lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınmıştır. Günümüzde bu hakkı sadece Norveç ve Rusya kullanmaktadır. İnsan cesedinin Dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerdendir. Bundan dolayı Svalbard'da ölmek ilginç bir şekilde yasa dışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Los Lagos bölgesi</span>

Los Lagos Şili'nin 15 idari bölgesinden biridir. X Región olarak da bilinir. Şili'nin en büyük adası Chiloé ve tamamen ülkenin içinde bulunan en büyük gölü Llanquihue Gölü burada yer alır. Arjantin'in Neuquén eyaleti, Río Negro eyaleti ve Chubut eyaleti ile sınırı vardır. Merkezi Puerto Montt'dur.

<span class="mw-page-title-main">Campo de Hielo Sur</span>

Campo de Hielo Patagónico Sur, Patagonya'nın devasa büyüklükteki kıtasal buzul bölgesidir. Andlar'ın bir parçası olup hem Şili hem de Arjantin sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Puerto Natales</span>

Puerto Natales, Şili'nin Magallanes y la Antártica Chilena Bölgesi'nde 19.000 nüfuslu bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Buzul</span> büyük kar ve buz kütlesi

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin 4.400 m yüksekliğine çıkmak gerekirken, Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç'te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ellesmere Adası</span> Kanadada bulunan ada

Ellesmere Adası 196.235 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın 10. Kanada'nın ise 3. en büyük adasıdır. Birçok fiyort ve buzulu olan adanın 1/5'i Ellesmere Adası Millî Parkı adı altında korunmaktadır. 2006 yılında adanın toplam nüfusu 146 olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernardo O'Higgins Millî Parkı</span>

Bernardo O'Higgins Milli Parkı,, Şili'de yaklaşık 35.000 km² alanı kaplayan bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Fiyort</span>

Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen ilginç bir kıyı tipidir. Norveç'teki Sognefjord' un derinliği 1.234m, Şili'deki Messier kanalının derinliği ise 1.270m'dir. Bu fiyortlardan özellikle Norveç'tekiler dünyanın en güzel görünümlerini oluştururlar. Suya gömülü bu vadiler bu kadar derin olması, buzul kökenli olmalarıyla açıklanır. Bu vadilerde oluşan çok iri, kalın ve ağır buzulların, okyanus sularına karışmadan önce vadi tabanını deniz düzeyinin altına inecek kadar aşındırdığı sanılmaktadır. Buzullar eridikten sonra bu vadileri deniz suyu kaplamıştır. Fiyortların orta ve üst kesimleri denize açılan kesimlerinden genellikle daha sarptır. Bu durum, buzulların kaynaklarına yakın bölgelerde daha hızlı hareket etmesinden ve bu nedenle aşındırma etkisinin daha fazla olmasından ileri gelir. Fiyortları eşik bölgeleri sığdır bu nedenle de çoğunun dibinde, durgun su ve hidrojen sülfür içeren siyah çamur bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vadi</span> coğrafyada tepeler arasındaki alçak alan

Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.

<span class="mw-page-title-main">Balmaceda Dağı</span> Şilinin Magellan Bölgesinde yoğun olarak buzullarla kaplı bir dağ

Balmaceda Dağı, Şili'nin Magellan Bölgesi'nde yoğun olarak buzullarla kaplı bir dağdır. Ultima Esperanza Fiyortu'nun başında bulunur. Bernardo O'Higgins Milli Parkı'nın güney parçasında olup, Serrano Nehri ağzının yakınlarındadır. Dağın yamaçlarını Balmaceda ve Serrano buzulları örter.

Balmaceda aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">José Manuel Balmaceda</span>

José Manuel Balmaceda Fernández, Şilili siyasetçi. 1886-1891 yılları arasında Şili devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sogn og Fjordane</span> Norveçte il

Sogn og Fjordane Norveç'in batı kıyısında bulunan eyalettir. Kuzeyinde Møre og Romsdal, güneyinde Bergen, doğusunda Oppland ve güneydoğusunda Buskerud ile sınır olan eyalet 18,623 km² yüzölçümü üzerinde yaklaşık yüz dokuz bin nüfusa sahiptir. Eyalette toplam yirmi altı belediye bulunmaktadır. Sınırlarında Florø, Førde ve Måløy olmak üzere üç kent vardır. Yönetim merkezi Hermansverk'tir. Nærøyfjord ve Urnes kiliseleri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nærøyfjord</span>

Nærøyfjord Norveç'teki Sogn og Fjordane eyaletindeki Aurland belediyesinde yer alan bir fiyorttur. Dar fiyort, büyük Sognefjord'un bir dalıdır ve turistler için gözde noktalardan birisidir. 18 kilometre uzunluğundaki fiyort, bazı bölümlerde sadece 500 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Oslo Fiyordu</span>

Oslo fiyordu, İskandinavya'nın güneye bakan tarafını ikiye ayıran ve en iç noktasındaki Oslo şehrinin adını taşıyan fiyorttur. Bir kolu batıya ayrılır ve Drammen fiyordunu oluşturur. Ayrıca fiyort adı taşıyan yedi tane daha küçük kolları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kirkjufell</span>

Kirkjufell, İzlanda'nın Snæfellsnes yarımadasının kuzey kıyısındaki Grundarfjörður kasabası yakınlarındaki 463 m yüksekliğindeki bir dağdır. Ülkenin en çok fotoğraflanan dağı olduğu iddia edilmektedir. Kirkjufell, Game of Thrones dizisinin 6. ve 7. sezonlarında da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Drangajökull</span>

Drangajökull İzlanda'nın en kuzeyde bulunan buzuludur. Batı Fiyortlar bölgesindeki Hornstrandir yarımadasının güneybatısında yer alan buzul 200 km2'lik bir alana yayılmaktadır. İzlanda'nın tepe noktası 1000 metreyi geçmeyen tek buzulu olma özelliğine sahiptir.

İzlanda (İzlandaca:Ísland) Grönland'ın doğusunda ve Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyinde, Kuzey Atlantik ve Kuzey Kutbu okyanuslarının birleştiği bir ada ülkesidir. Orta Atlantik Sırtı'nın kuzeyindeki yapıcı sınırın üstünde İskoçya'dan yaklaşık 860 km (530 mi) ve New York'tan 4,200 km (2,600 mi) uzaklıktadır. Dünyanın en seyrek nüfuslu ülkelerinden biri olan İzlanda'nın sınırları neredeyse ana ada ile aynıdır. Dünyanın 18'inci büyük alanı ve ülkenin neredeyse tüm bölge ve nüfusuna sahip ve aynı zamanda dünyanın 9'uncu büyük ada ülkesidir. En batı Avrupa ülkesidir ve buzullar tarafından tüm kıta Avrupa'sından daha fazla araziye sahiptir. Toplam büyüklük 103.125 km²'dir. 751.345 km² münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Killary Limanı</span>

Killary Limanı; İrlanda'nın Connacht İli, Galway Kontluğu ve Mayo Kontluğu idari sınırları içerisinde yer alan bir buzul fiyort veya deniz girişidir.