İçeriğe atla

Ball of Fire

Ball of Fire
Ball of Fire
Theatrical release poster
YönetmenHoward Hawks
YapımcıSamuel Goldwyn
Senarist
Oyuncular
MüzikAlfred Newman
Görüntü yönetmeniGregg Toland
KurguDaniel Mandell
StüdyoSamuel Goldwyn Productions
DağıtıcıRKO Radio Pictures
Çıkış tarih(ler)i2 Aralık 1941 (1941-12-02)[1]
Süre111 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$2,641,000 (worldwide rentals)[2][3]

Ball of Fire, Howard Hawks tarafından yönetilen ve Gary Cooper ile Barbara Stanwyck'in oynadığı 1941 yapımı bir Amerikan screwball komedisi filmidir. Samuel Goldwyn Productions filmi (orijinal olarak RKO tarafından dağıtılmıştır), bir ansiklopedi yazmak için çalışan bir grup profesörü ve profesörlerin, bu ansiklopedi için bilgi sağlayacak bir gece kulübü sanatçısı ile karşılaşmalarını konu alır. Yardımcı oyuncu kadrosunda Oscar Homolka, S. Z. Sakall, Henry Travers, Richard Haydn, Dana Andrews ve Dan Duryea yer alıyor.

Film 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" bulunarak ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmek üzere seçildi.[4][5] 1948'de Hawks, bu kez Danny Kaye ve Virginia Mayo'nun oynadığı A Song Is Born adlı bir müzikal film için konuyu yeniden ele aldı.

Olay Örgüsü

Biri dul, kalanları bekâr olan bir grup profesör, birkaç yıldır bir New York City konutunda birlikte yaşamakta ve insanlığın tüm bilgisini içeren bir ansiklopedi derlemektedir. En gençleri olan Profesör Bertram Potts, modern Amerikan argosunu araştıran bir gramerci'dir. Profesörler, kendilerine göz kulak olan Bayan Bragg adında asil bir kahya ile nispeten inzivada, yavaş bir tempoda çalışmaya alışmışlardır. Sabırsız mali destekçileri Bayan Totten, işlerini bir an önce bitirmelerini talep eder. Argo kullanan bir çöpçü gelip bir quiz için profesörlerden yardım istediğinde, Bertram argoların son kullanımlarının çok gerisinde kaldığını fark eder ve bağımsız bir araştırma yapmak için dışarı çıkar ve gece kulübü sanatçısı Katherine "Sugarpuss" O'Shea'nın argo kelime dağarcığıyla ilgilenmeye başlar. Katherine ona yardım etmekte isteksizdir, ancak polis onu mafya babası olan erkek arkadaşı Joe Lilac hakkında sorgulamak istediğinde, polisten saklanacak bir yere ihtiyaç duyar. Sugarpuss, Bertram'ın itirazlarına ve hizmetçilerinin onun yüzünden evi terk etme tehdidine rağmen profesörlerin yaşadığı ve çalıştığı eve sığınır. Bu arada Joe onunla evlenmeye karar verir, ancak bunun tek nedeni karısı olarak ona karşı tanıklık edemeyecek olmasıdır.

Profesörler kısa sürede ona ve o da onlara düşkün olur. Sugarpuss onlara conga yapmayı öğretir ve Bertram'a "yum yum" (öpücükler) ifadesinin anlamını gösterir. Bertram'dan etkilenir ve Bertram da ona evlenme teklif ederek karşılık verir. Onun teklifine bir cevap vermekten kaçınır ve Joe'nun yaptığı planı, yani profesörlerin Sugarpuss'u Joe ile evlenmek üzere New Jersey'e götürmesini kabul eder. Bir araba kazası da dahil olmak üzere bir dizi talihsizlikten sonra Sugarpuss, Bertram'a aşık olduğunu fark eder, ancak profesörleri Joe'nun adamlarından kurtarmak için Joe'nun evlilik planını sürdürmek zorunda kalır. Bu arada Bertram, Sugarpuss'un kendisine olan aşkından habersiz, üzgün ama daha bilge bir şekilde araştırmasına devam etmeye hazırlanır, ta ki Sugarpuss'un gerçek duygularını keşfedene kadar.

Profesörler sonunda Joe ve yandaşlarını alt eder ve Sugarpuss'u kurtarır. Sugarpuss, Bertram için yeterince iyi olmadığını iddia eder; ancak Bertram, onun fikrini "yum yum" uygulaması ile değiştirir. Diğer profesörler, Bertram ve Sugarpuss'u baş başa bırakmak için odadan ayrılır.

Kaynakça

  1. ^ Rollyson, Carl (2012). Hollywood Enigma: Dana Andrews. ISBN 978-1-60473-567-3. In Ball of Fire (released December 2, 1941), Gary Cooper plays Bertram Potts, a professor who falls in love with nightclub singer Sugarpuss O'Shea, played by Barbara Stanwyck. 
  2. ^ Jewell, Richard B. (1994). "RKO Film Grosses, 1929-1951: the C.J. Tevlin ledger". Historical Journal of Film, Radio and Television. 14 (1). ss. 37-49. doi:10.1080/01439689400260031. 
  3. ^ Jewell, Richard B. (1994). "Appendix 1". Historical Journal of Film, Radio and Television. 14 (S1). ss. 1-11. doi:10.1080/01439689408604545. 
  4. ^ Price, Gary. "Kongre Kütüphanesi Thelma & Louise Dahil 25 Filmi Ulusal Film Siciline Ekledi, The Princess Bride, and The Breakfast Club". LJ INFOdocket. 15 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  5. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anthony Hopkins</span> Galli oyuncu

Sir Philip Anthony Hopkins, Galli aktör, yönetmen, yapımcı, besteci ve ressamdır. Britanya İmparatorluk Nişanı (CBE) sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Marilyn Monroe</span> Amerikalı oyuncu ve manken (1926–1962)

Marilyn Monroe, Amerikalı oyuncu ve model. Komedi filmlerindeki "sarışın bomba" karakterlerini oynamasıyla tanınan sanatçı, 20. yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından ve seks sembollerinden biriydi. Sadece on yıl başrol oyuncusu olarak yer almasına rağmen 1962'de beklenmedik bir şekilde öldüğünde, filmleri 200 milyon dolar hasılat elde etmişti. Büyük bir popüler kültür simgesi olarak görülmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Hepburn</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1907 – 2003)

Katharine Houghton Hepburn, Amerikalı film, tiyatro ve televizyon sanatçısıydı. İnatçılığı, bağımsızlığı ve ruhlu kişiliğiyle tanınırdı. Hepburn'ün kariyeri, 60 yıldan fazla Hollywood başrol oyuncusu olarak yayılmıştır. İşi, screwball komedi diye tanımlanan komedi filmlerinden edebi dramlara kadar ulaştı ve dört Akademi Ödülü kazandı. Bu kimsenin sahip olmadığı bir rekordur. Hepburn'ün karakterleri genellikle gizli bir kırılganlığa sahip güçlü ve sofistike kadınlardı.

<i>Hırçın Kız</i> ilk temsili 1593 olan Shakespearein komedisi

Hırçın Kız, William Shakespeare'in komedilerinden biridir. 1590-1591 yıllari arasinda yazıldığı varsayılır ve ilk temsili 1593'tedir.

<i>Son Gösteri</i> film

Son Gösteri 1971 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Last Picture Show dur. Senaryosunu 1966 tarihli aynı adlı kendi romanından Larry McMurtry'nin Peter Bogdanovich'le birlikte yazdığı filmin yönetmeni de sinema eleştirmenliğinden yönetmenliğe geçmiş olan Peter Bogdanovich'tir. Önemli rollerinde Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ben Johnson, Cloris Leachman, Ellen Burstyn, Eileen Brennan, Clu Gulager, Randy Quaid ve Bill Thurman'ın oynadıkları bu siyah beyaz filmin görüntü yönetmeni Robert Surtees'dir. Film 1950'lerin başında Teksas'ın küçük ve ücra bir kasabasında hızla değişen çağa uyum sağlamaya çalışan bir grup gencin hikâyesini geleneksel bir üslupla anlatırken Hollywood'un klasik filmlerine de bir saygı duruşunda bulunuyor. Film 1972 yılında 8 dalda birden aday olduğu Akademi Ödülleri'nden en iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ödüllerini aldı.

Richard Warren Schickel Amerikalı yazar, gazeteci ve belgesel film yapımcısı. Time Dergisi için çalışan bir film eleştirmenidir. Ayrıca Life Dergisi'nde de makaleler ve Los Angeles Times'ta kitap eleştirileri yazar.

<i>Robot Adam</i> 1999 çıkışlı sinema filmi

Bicentennial Man (Robot Adam), Isaac Asimov'un 1992'de yazdığı "The Positronic Man" isimli kısa hikâyeden uyarlanan 1999 yapımı bilimkurgu filmidir. Ev işleri için üretilmiş bir robotun olağan dışı bir zekâ geliştirerek zamanla insana dönüşme arzusu peşindeki maceralarını anlatır.

<i>Kahraman Şerif</i> (film) film

Kahraman Şerif 1952 ABD yapımı dramatik western filmidir. Özgün adı Türkçede "tam öğle vakti" anlamına gelen High Noon dur.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

En İyi Ses Miksajı Akademi Ödülü en hoş ve ahenkli ses miksajı veya kaydını belirleyen ödüldür ve kazanan filmde miksajı yapan kişiye verilir. Bu ödülü En İyi Ses Kurgusu Akademi Ödülü ile karşılaştırabilirsiniz. Aşağıdaki listede bu kategoride ödül ve adaylık kazananlar yıllara göre sıralanmaktadır.

<i>Güzel ve Çirkin</i> (film, 1991) 1991 yapımı Amerikan animasyon filmi

Güzel ve Çirkin, Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen 1991 yapımı Amerikan animasyon filmidir. Olan filmin dağıtımını Walt Disney Pictures yapmıştır. Film, Fransız romancı Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont'un, güzel, genç bir kız ile canavara dönüşmüş bir prensi konu alan masalına dayanır. Ayrıca, filmdeki çeşitli öğeler, 1946 yapımı Güzel ile Hayvan filminden ilham alınarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyülü Bir Gece</span> The Simpsons bölümü

"Some Enchanted Evening", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on üçüncü ve final bölümüdür. 13 Mayıs 1990 tarihinde yayınlanmıştır. Dizinin ilk bölümü olarak yapılmasına rağmen önemli animasyon hataları nedeniyle sezon finali olarak gösterilmiştir. Bölümde Bart, Lisa ve Maggie sahte bebek bakıcısı Ms. Botz ile mücadele eder. Homer ile Marge bir bebek bakıcısı bulup, aralarındaki sorunları çözmek için geceyi dışarıda geçirmek isterler. Aradıkları şirketten Bayan Botz'u gönderirler. Sonrasında Bayan Botz'un sahte bebek bakıcısı olduğu ve büyük çocukları bağlayıp aileyi soyduğu ortaya çıkar.

Bu sayfa 1952 yılında dünyada sinema alanındaki olayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carole Lombard</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1908 – 1942)

Carole Lombard, Amerikalı bir oyuncu. Lombard en çok 1930'ların screwball komedilerinde oynadığı rollerle tanınır. Amerikan Film Enstitüsü tarafından hazırlanan AFI'nın 100 Yılı... 100 Yıldız listesinde yer alır. Ayrıca 1930'ların sonlarına doğru Hollywood'daki en yüksek ücretli yıldızdır. Yıllık ortalama 500,000 amerikan doları kazanıyordu. Lombard'ın kariyeri, 33 yaşında bindiği uçağın düşmesi sonucu erken bitti.

Screwball komedisi, Amerikalıların bulduğu bir komedi türüdür. Bu tür ABD'de yaşanan Büyük Buhran döneminde yani 1930'ların başından 1940'ların başına kadar popülerliğini korumuştur. Bu türün birçok ikincil özelliği film noir türüyle benzerlik gösterir ama film noir'dan farklı olarak erkek ana karakterle olan ilişkisinde kadın karakter baskın bir durumdadır.

<i>Operasyon: Argo</i> Amerikan yapımı film

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması olayı dramatize edilmektedir. Kaçırılma operasyonunun adı Canadian Caper olarak adlandırılmıştır. Hikâye 2007 yılında CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmıştır.

<i>Şüphe</i> (film, 1941) 1941 filmi

Suspicion (1941), Alfred Hitchcock tarafından yönetilen, başrollerde Cary Grant ve Joan Fontaine'nin evli bir çifti canlandırdığı romantik psikolojik gerilim filmdir. Şüphe Francis Iles'in Before the Fact (1932) romanından uyarlanmadır.

<i>Young Sheldon</i>

Young Sheldon, 25 Eylül 2017'den beri CBS'de yayınlanan bir Amerikan televizyon dizisi. The Big Bang Theory'nin spin-off dizisi olarak planlanmıştır.

<i>Are We There Yet?</i> (film) Brian Levant tarafından yönetilen 2005 ABD/Kanada komedi filmi

Are We There Yet? Brian Levant'ın yönettiği 2005 yapımı, ABD komedi ve aile filmidir. Steven Gary Banks, Claudia Grazioso, J. David Stem ve David N. Weiss tarafından, Gary Banks ve Claudia Grazioso'nun bir hikâyesine dayanarak yazılmıştır. Ice Cube ile birlikte Nia Long, Aleisha Allen, Philip Daniel Bolden, Jay Mohr ve Tracy Morgan bu filmde rol aldılar. Yapımcılığını Revolution Studios'un yaptığı ve dağıtımını Columbia Pictures'ın üstlendiği film, 21 Ocak 2005'te sinemalarda gösterime girdi. Film dünya çapında 98 milyon dolar hasılat elde etti ve 3,7 milyon adet DVD satışı sayısına erişti. Bir devam filmi, Are We Done Yet?, Nisan 2007 tarihinde yayınlandı ve filmin ana karakterlerini içeren bir televizyon dizisi, 2010 yılının Mayısında gösterime girdi.

<i>Tepedeki Oda</i>

Tepedeki Oda, John Braine'in aynı adlı 1957 tarihli romanından uyarlanan 1959 yapımı bir İngiliz drama filmidir. Neil Paterson tarafından uyarlanmış, Jack Clayton tarafından yönetilmiş ve John ve James Woolf tarafından üretilmiştir. Filmin başrollerinde Laurence Harvey, Simone Signoret, Heather Sears, Donald Wolfit, Donald Houston ve Hermione Baddeley yer alıyor.