İçeriğe atla

Balistik kalkan

Zırhlı görüş portu ve spot ışıkları olan bir balistik kalkan

Taktik kalkan (İngilizce: tactical shield) veya kurşun geçirmez kalkan (İngilizce: bulletproof shield) olarak da adlandırılan balistik kalkan (İngilizce: ballistic shield) polis, paramiliter güçler ve silahlı kuvvetler tarafından kullanılan ve taşıyıcılarına ateşlenen mermileri ve diğer kurşunları durdurmak veya saptırmak için tasarlanmış bir koruma cihazıdır. Balistik kalkanlar ayrıca fırlatılan nesneler gibi daha az ciddi tehditlere karşı da koruma sağlar. Balistik kalkanlar polis kalkanlarına benzer, ancak daha fazla koruma sağlar ve genellikle özel birimler tarafından veya polis kalkanlarının yeterli koruma sağlayamayacağı durumlarda kullanılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Bhatnagar, Ashok (2016). Lightweight Ballistic Composites: Military and Law-Enforcement Applications. Woodhead Publishing. s. 214. ISBN 978-0081004258. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sinyal boğucu, bir alıcı-vericı sistemde aradaki iletişim ortamını bozmaya yarayan alete denir. Genellikle alıcıyı (çoğunlukla radyo) hedefleyen kuvvetli bir vericidir.

<span class="mw-page-title-main">Isı Kalkanı Kayası</span>

Heat Shield Rock yani "Isı Kalkanı Kayası" Opportunity tarafından Mars'ta, Ocak 2005'te keşfedilmiş, basketbol topu büyüklüğündeki bir demir-nikel alaşımından meydana gelen meteorittir. Meteoritin resmî ismi Meridiani Planumdur ki bu isim Ekim 2005'te Meteoritical Society tarafından verilmiştir. Bununla birlikte literatürde ve konuşmada halen Heat Shield Rock olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">Scutum</span>

Scutum Latince "kalkan". Zaman içerisinde Antik Roma lejyonerleri tarafından savunma ve saldırı amaçlı kullanılan dikdörtgen, dışa doğru bombeli bir forma sahip vücut kalkanını tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Kalkanın kavisli şekli, taşıyan lejyonere mükemmel bir koruma sağlamaktaydı.

Bu madde, Yıldız Geçidi evrenindeki yıldız gemilerini içeren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun geçirmez yelek</span>

Çelik yelek, kurşun geçirmez yelek ya da balistik yelek, ateşli silahlardan çıkan kurşunların etkisini azaltmak ve patlama sonucunda oluşabilecek şarapnellerden korunmak amacıyla Jan Szczepanik ve Kazimierz Żegleń adlı iki Polonyalı tarafından 1901 yılında icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho arması</span> Ulusal arma

Lesotho arması, Afrika ülkesi Lesotho tarafından resmî olarak kullanılan armadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya arması</span> Ulusal arma

Tanzanya arması, Afrika ülkesi Tanzanya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta menzilli balistik füze</span>

Orta menzilli balistik füze (OMBF) KMBF'den daha fazla menzile sahip olan balistik füze çeşididir. KMBFler de olduğu gibi nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir. Kurumlara göre değişmekle birlikte ABD Savunma Bakanlığı'na göre menzili 1000 ile 3000 km arasında olan balistik füzeler OMBF sınıfına girer.

<span class="mw-page-title-main">El-Hüseyin (füze)</span>

El-Hüseyin, Irak yapımı tek kademeli kısa menzilli balistik füzedir. Füze, Sovyet Scud füzesinin menzili yükseltilmiş bir uyarlamasıdır. Füze, Irak Ordusu tarafından İran-Irak Savaşı'nda ve Körfez Savaşı sırasında yoğun olarak kullanılmıştır.

Holtzman efekti, 1965 tarihli Dune romanıyla başlayan Dune evreninde Frank Herbert tarafından yaratılmış bir bilimkurgu fenomenidir. Efekt, hiçbir zaman detaylı olarak açıklanmamasına rağmen koruyucu güç kalkanı ve ani uzay yolculuklarını mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Ceuta arması</span> Ulusal arma

Ceuta arması, Afrika kıtasına bağlı olan ancak Avrupa ülkesi İspanya'ya bağlı özerk bir bölge olan Ceuta tarafından kullanılan resmî armadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun menzilli balistik füze</span> 3000-5500 km menzilli balistik füze

Uzun menzilli balistik füze (UMBF), menzili 3,000-3,500 km arasında olan bir balistik füzedir. Kıtalararası balistik füze ile orta menzilli balistik füze arasında yer almakla birlikte prensip olarak düşük performanslı bir kıtalararası balistik füze ile az bir farka sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kalkan (jeoloji)</span>

Kalkan, şiddetli kıvrımlanmış, kırılmış ve başkalaşmış, litosferin en yaşlı kayaçlarının bulunduğu yerkabuğu parçalarıdır. Magmatik kayalarca kesilmiş az eğimli, dom benzeri yükselmiş platolar halindedir. Genellikle kıtaların birleşme ve yıpranma döngülerinden kurtulmuş bloklardır. Kalın bir kabukları ve Dünya'nın mantosuna birkaç yüz kilometre kadar uzanan derin litosferik kökleri vardır. Kalkanlar, kıtaların altında uzanan kristalin temel kayaçların yüzeye çıkmış halidir.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Balistik Füze Antlaşması</span>

Anti-Balistik Füze Antlaşması, 1972-2002 yılları arasında faaliyette olan, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında anti-balistik füzelere karşı bölgeleri savunma amaçlı kullanılan nükleer silahlı balistik füze sistemlerinin sınırlandırılması konusundaki silah kontrolü antlaşması. Anlaşma şartlarına göre her bir parti, her biri 100 anti-balistik füze ile sınırlı olacak olan iki anti-balistik füze kompleksi ile sınırlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Raad-500 (füze)</span>

Raad-500 füzesi, Zohair olarak adlandırılan kompozit motorla donatılmış bir Kısa menzilli balistik füzedir. Raad-500, gövdesi metalden yapılmış önceki İran füzesi Fatih-110 ile karşılaştırıldığında yarı ağırlıkta tasarlanmıştır ama buna rağmen bu yeni İran balistik füzesinin menzili Fatih-110'dan iki yüz kilometre daha fazladır. Raad-500'ün menzili 500 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik zırh</span>

Seramik zırhlar, patlama parçalarının tutulması ve mermilerin nüfuz etmesini engellemek için kullanılır. Hafiflik avantajı ile birlikte yüksek sertlik ve basınç dayanımı ile mermi direnci için geliştirilmişlerdir. Seramik zırh, zırhlı araçlarda ve kişisel zırhlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polis kalkanı</span>

Polis kalkanı, genellikle polis ve bazı askeri organizasyonlar tarafından kullanılan hafif bir koruma aracıdır. Polis kalkanları tipik olarak ortalama büyüklükteki bir kişiyi başının üstünden dizlerine kadar kapsayacak uzunluktadır, ancak daha küçük tek elle kullanılan modelleri de mevcuttur. Genellikle isyan kontrolünde çevik kuvvet polisi tarafından kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Çoğu polis kalkanı balistik koruma sağlamaz, balistik kalkanlar bunun yerine ağır silahlı direnişin beklendiği durumlarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi</span> Hava savunma sistemi projesi

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi kısaca ESSI, anti-balistik füze kabiliyeti içeren, karaya konuşlu entegre bir Avrupa hava savunma sistemi inşa etmeyi amaçlayan bölgesel bir askerî girişim. Projeye 21 Avrupa ülkesi üyedir.