İçeriğe atla

Balistik füze denizaltısı

Cité de la Mer Müzesi'ndeki Fransız SNLE Le Redoutable denizaltısı)

Balistik füze denizaltısı, balistik füzeler (SLBM) fırlatmak için donanmış bir denizaltı türüdür.

Dünyanın ilk nükleer balistik füze taşıyan denizaltısı General Dynamics Electric tarafından yapılan SSBN-598 USS George Washington'dur.

Açıklama

Balistik füze denizaltıları, Rus R-29 veya Amerikan Trident denizaltılarındaki gibi SLBM'lere yer sağlanması amacıyla diğer tür denizaltılardan daha iridir. Bazı ilk modeller ateşleme için yüzeye çıkmak zorunda kalsa da, şimdiki tekneler özellik olarak sualtında 50 metreden daha az derinliklerde ateşlemektedir.

Amaç

Saldırı denizaltıları diğer deniz taşıtlarıyla (düşman denizaltılarını ve ticaret gemilerini de içerir) savaşmak üzerine özelleşmişken ve seyir füzesi denizaltıları büyük savaş gemileri ve yer üzerindeki taktiksel hedeflerlere saldırması için tasarlanmışken; balistik füzelerin birincil görevi nükleer caydırıcılık olup, balistik füze denizaltıları, saldırı denizaltılarından ve seyir füzesi denizaltılarından amaç olarak ayrılmaktadır. Buna bağlı olarak, balistik füze denizaltılarının görev profili, diğer tekneleri saldırganca aramak ve takip etmekten ziyade saptanmamış kalmaya yoğunlaşır. Balistik füze denizaltıları ne pahasına olursa olsun gizlilik ve görünmekten kaçınmak için tasarlanmıştır. Gövdelerinin yüzeyindeki yankısız fayanslar gibi pek çok ses düşürücü tasarım özellikleri, dikkatlice tasarlanmış itici sistemleri ve titreşim azaltıcı yataklar üzerine yerleştirilmiş mekanizmalar kullanırlar.

Nükleer savaş başlıklarıyla donanmış balistik füze denizaltıları, nükleer üçlemenin üçüncü ayağı olarak hizmet verirler. Denizaltıların görünmezlik ve yer değiştirme yeteneği hem bir saldırıya karşı güvenilir bir caydırıcılık (ikinci bir vuruş tehdidini devam ettirerek), hem de -kısmen taşıdığı silahların menziliyle verdiği- bir sürpriz ilk vuruş becerisi temin eder.

Etkin sınıflar

HMS Vanguard, bir İngiliz Kraliyet Donanması Vanguard sınıfı denizaltı
USS Alabama, bir Amerikan Donanması Ohio sınıfı denizaltı
  • Fransa Fransa
    • Le Triomphant sınıfı
  • Çin Çin Halk Cumhuriyeti
    • Type 092
    • Type 094
  • Rusya Rusya
  • Birleşik Krallık Birleşik Krallık
    • Vanguard sınıfı
  • Amerika Birleşik Devletleri Birleşik Devletler
    • Ohio sınıfı

Az gelişmiş sınıflar

  • Hindistan Hindistan
    • Arihant sınıfı
  • Çin Çin Halk Cumhuriyeti
    • Type 096
  • Rusya Rusya
    • Borei sınıfı

Emekli sınıflar

İlgili Araştırma Makaleleri

USS <i>Patrick Henry</i> (SSBN-599)

USS Patrick Henry (SSBN-599), 31 Aralık 1957 tarihinde inşasına karar verilen Washington sınıfı ikinci denizaltı (SSBN) olan tekne, Connecticut eyaleti Groton kentinde kurulu General Dynamics/Electric Boat tersanesi tarafından 27 Mayıs 1958’de kızağa kondu. 22 Eylül 1959 tarihinde denize indirilen tekne bir dizi test ve sualtı atış denemelerinin ardından Patrick Henry ismi ve SSBN-599 borda numarası ile 11 Nisan 1960'ta Amerikan Donanması’na katıldı. Bu denizaltı aynı zamanda Donanma Balistik Füzesi programı (FBM) doğrultusunda inşa edilen ikinci gemidir. Atlantik Filosu’nun 14ncü Denizaltı Filosu’na tahsis edilen teknenin soğuk savaş sırasında ana üssü İskoçya’daki Holy Loch sitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı</span> Komünist ülkeler arasında imzalanan uluslararası askerî ittifak antlaşması

Varşova Paktı ya da resmi olarak Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması, 14 Mayıs 1955 tarihinde Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzası ile kurulan askeri ve siyasal birlik. Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi. Anlaşma, daha önceleri SSCB ile Çekoslovakya (1943); Polonya (1945); Bulgaristan, Macaristan ve Romanya (1948) arasında imzalanan ikili anlaşmaları bütünlüyordu. Pakt, Macaristan, Çekoslovakya ve Afganistan'ın işgalleri gibi önemli siyasal olaylarda askeri unsur olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

USS <i>George Washington</i> (SSBN-598)

USS George Washington (SSBN-598), Dünyanın ilk nükleer balistik füze taşıyan FBM sınıfı denizaltısıdır. Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde Aralık 1959'da hizmete alınmıştır. SSBN, Nükleer Kıtalararası Dalgıç Gemi anlamına gelen Ship Submersible Ballistic Nuclear'in kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">Deniz kuvvetleri</span> esas olarak deniz savaşı ve amfibik savaşlar için seçilmiş bir devletin askeri kuvvetlerinin bir bölümüdür

Donanma, deniz kuvvetleri, askeri deniz filosu, savaş donanması, gölde, nehirde, kıyıda veya okyanusta yapılan muharebe operasyonları ve ilgili işlevler için bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin esasen deniz ve amfibi savaş için belirlenmiş koludur. Donanma, Yüzey gemileri, amfibi gemileri, denizaltıları ve deniz havacılığının yanı sıra yardımcı destek, iletişim, eğitim ve diğer alanlar tarafından yürütülen her şeyi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer üçleme</span>

Nükleer üçleme, üç bileşenden oluşan nükleer cephane anlamına karşılık gelir. Üç kollu bir nükleer kabiliyete sahip olmanın amacı, herhangi bir düşmanın bir ilk vuruş saldırısında ülkenin bütün nükleer güçlerini yok etmesi olasılığını önemli ölçüde düşürmektir. Öyle ki, karşılık olarak güvenilir ikinci bir vuruş tehdidini sağlar ve böylece bir ülkenin nükleer caydırıcılığını artırır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Typhoon sınıfı denizaltı</span> Diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği için tasarlanan nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır

Typhoon sınıfı, ya da diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği tarafından Sovyet Donanması için tasarlanıp inşa edilen bir nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır. 48.000 tonluk su altı deplasmanıyla Typhoonlar, şimdiye kadar yapılmış en büyük denizaltılardır, 160 kişilik mürettebat için aylarca su altında kaldıklarında rahat yaşam olanaklarını barındırabilirler. Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev'in 1974 tarihli bir konuşmasında yeni bir tip tanımlarken kullandığı tayfun kelimesiyle ilişkili olduğu iddia edilse de, NATO raporlama adının kaynağı belirsizliğini koruyor.

<span class="mw-page-title-main">CIWS</span>

Close-in weapon system (CIWS), bir çeşit kısa menzilli gemi hava savunma sistemidir. Neredeyse bütün modern sınıf savaş gemileri bir çeşit CIWS taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltından fırlatılan balistik füze</span>

Denizaltından fırlatılan balistik füze (SLBM), denizaltılardan fırlatılabilen bir balistik füzedir. Modern varyantlar genellikle her biri bir nükleer savaş başlığı taşıyan ve tek bir füzenin birkaç hedefe çarpmasına izin veren bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araçlar sağlamaktadır. Denizaltından fırlatılan balistik füzeler denizaltından fırlatılan seyir füzelerinden farklı şekilde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri</span> Çin Halk Kurtuluş Ordusunun roket gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri, eski adıyla İkinci Topçu Kolordusu Çin'in stratejik ve taktik füze gücüdür. HKORK, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) 4. Silahlı hizmet kolu olarak 1 Temmuz 1966'da kuruldu ve ilk kez 1 Ekim 1984'te halka açıldı. Operasyon karargahı Qinghe, Pekin'de bulunmaktadır. HKORK, Merkez Askeri Komisyonu'nun (MAK) doğrudan komutası altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Trident (füze)</span>

Trident füzesi, bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araç (MIRV) ile donatılmış denizaltından fırlatılan bir balistik füzedir (SLBM). Aslen <i>Lockheed Missiles ve Space Corporation</i> tarafından geliştirilen füze, termonükleer savaş başlıklarıyla donanmıştır ve nükleer enerjili balistik füze denizaltılarından (SSBN) fırlatılır. Trident füzeleri, Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na ait on dört adet Ohio sınıfı denizaltı tarafından taşınmaktadır. Füze adını Neptün'ün mızrağından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">UGM-133 Trident II</span>

UGM-133A Trident II veya Trident D5, Lockheed Martin Space tarafından Sunnyvale, California'da inşa edilen ve Amerikan ve İngiliz donanmalarında konuşlandırılan denizaltından fırlatılan bir balistik füzedir (SLBM). İlk olarak Mart 1990'da konuşlandırıldı ve hala hizmette kalmaya devam ediyor. Trident II Stratejik Silah Sistemi, önceki Trident C-4'ten daha fazla doğruluk, yük ve menzile sahip geliştirilmiş bir SLBM'dir. ABD'nin stratejik nükleer üçlüsünün kilit bir unsurudur ve ABD'nin stratejik caydırıcılığını güçlendirir. Trident II, birçok hedefi vurabilecek dayanıklı, deniz tabanlı bir sistem olarak kabul edilir. Trident II'nin artan yük kapasitesi, daha az denizaltı ile nükleer caydırıcılığın sağlanmasına olanak tanır ve yüksek doğruluğu ilk nükleer saldırı silahı olarak kullanılmasını sağlar.