
On İki Olimposlular ya da sadece Olimposlular (Olimpiyan), Yunan mitolojisinde dünyayı yöneten tanrılar grubudur. Kendilerinden önceki tanrı grubu olan Titanları, Titanlar Savaşı'nda yenerek yönetimi ele geçirmişlerdir. "Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. On iki sayısı ise karşımıza birçok mitte çıkan bir sayıdır; Yahudilikte On iki İsrail kabilesi, Çerkeslerde 12 büyük kabile, Hristiyanlıkta İsa'nın 12 Havarisi; Şiilikte On İki İmam, Zodyak'taki 12 burç gibi. Sayıya yüklenen bu bakış açısından dolayı Yunan tanrıları da 12 tanedir ve 13 sayısının uğursuzluğuna inanılır. Örneğin İskandinav mitolojisinde tanrıların yemek masasına oturan 13. tanrı Loki, iyilik tanrısı Balder'in ölümüne neden olur. Bu açıdan önceden On İki Olimposlu arasında gösterilen Hestia, Dionisos Olimpos'a gelince 13 tanrı olmasın diye yerini ona bırakıp insanların arasına karışır.

Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.
Ragnarök, İskandinav mitolojisinde kıyamet kavramı. Eski Norsça "Tanrıların Kaderi" veya "Tanrıların Alacakaranlığı" anlamına gelen Ragnarök veya Ragnarøkkr, eski halk kaynaklarından derlenmiştir ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından Nesir Edda'da bahsedilmiştir.
Forseti, İskandinav mitolojisinde adalet tanrısı olarak bilinir. Odin'in torunudur. İsminin anlamı "yöneten"dir. Babası, İskandinav mitolojisinin tanrısı Balder'dir.

Baldur, İskandinav tanrılarından Odin ile Frigg'in oğlu. Karısı Nanna, oğlu ise Forseti'dir. Işık, neşe, saflık, güzellik, masumiyet ve barış tanrısıdır. Tanrılar ve insanlar tarafından çok sevilirdi, iyiliği ile dikkat çekerdi. Gücünün az olmasına karşın, sıcakkanlı, akıllı ve belagatliydi. En yakışıklı tanrı olduğu da söylenir. Baldur'un salonu Breidablik'di.

Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye etmiştir.
13 , aşağıdaki anlamlara gelebilir.

Surtr, İskandinav mitolojisinde, güneydeki ateş devlerinin başı, ateşler ülkesi Muspelheim'ın hükümdarıdır. Adı kara ya da esmer anlamına gelir. İnanca göre dünyanın sonu geldiğinde, Ragnarok'da, onun orduları kuzey tanrılarına saldıracak ve onları alt etmeye çalışacaktır. Surtr'un kılıcı alevdendir ve dünyanın sonu geldiğinde ortaya çıkacak olan Surtr her şeyi bu kılıçla yakacak ve en önemli tanrılardan biri olan Freyr'i öldürecektir. Ama kendi de yarattığı alevlerden ölecektir.
Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

Thor/Donar, İskandinav mitolojisindeki şimşek tanrısı Thor'un Marvel Comics'teki süper kahraman versiyonu. İlk olarak farklı bir tasarımla, 1950'de Venüs çizgi romanının 11. sayısında bir yan karakter olarak görünüştür. Daha sonra 1962'de Journey into Mystery serisinin 83. sayısında nihai tasarımıyla ana karakter olarak yer almıştır. Asgard'ın prensidir. Odin'in oğludur. Silahı sihirli çekici Mjöllnir'dir. Çizgi romanının anlatımına göre Ragnarök defalarca gerçekleşmiş ve tanrılar en baştan yeniden doğmuştur. Thor En sonunda bu döngüyü kırar ve Asgard'ı ve soydaşlarını dünyaya taşır. Pek çok süper kahraman ve farklı Pantheonlardan tanrılar'la dost ve müttefiktir.

Heimdallr, İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Midgard ile Ásgard arasındaki Bifrost köprüsünün bekçisidir. Bir Aesir tanrısıdır ve Odin'in oğludur. Gözlerinin dünyanın öbür ucunu görebilecek kadar keskin, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas ve bir kuştan daha az uykuya ihtiyaç duyduğu söylenir. Aynı zamanda Odin'in elit askerleri olan Einherjarları yetiştirir. Kıyamet günü Loki ile dövüşecektir, bu savaşta kimse galip çıkmayacak ikisi de ölecektir.

Cesur Hermóðr İskandinav mitolojisinde tanrı Odin'in oğullarından biri. Balder'i kurtarmak için çıktığı yolculuktan dolayı tanrıların ulağı olarak nitelendirilmektedir.

Hod İskandinav mitolojisinde kör tanrı, Odin'in oğlu, Balder'in ikizidir. Karanlık ve kış tanrısı. Kardeşi Balder'i, Loki'nin kendisini kandırması sonucu öldürdü. Balder'in ölümünün sorumlusu olarak Vali tarafından öldürüldü.

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.
Tyr,Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen bir Asgard tanrısıdır. Karakter aynı adı taşıyan İskandinav tanrısına dayanmaktadır.Tyr ilk olarak Journey into Mystery #85'te göründü ve Stan Lee, Larry Lieber ve Jack Kirby tarafından yaratıldı. Thor ve Balder ile birlikte Odin'in biyolojik oğullarından biridir.Odin ve Frigga'nın Angela'dan sonra ikinci çocuğu ve en büyü oğlu olarak Tyr, Asgard savaş ve adalet tanrısıdır. Tyr, Asgard'da, kurt tanrısı Fenrir'in bağlanması sırasında elini ağzına koyacak kadar cesur tek tanrı olarak ünlendi; sol eli Fenrir tarafından ısırıldığı için kayıptır ve şimdi genellikle metal bir kap ile örtülüdür. Asgard'ın savunmasında defalarca savaştı.Savaş sevgisi nedeniyle birkaç kez Odin'e isyan etti,Asgard'ın Savaş tanrısı olan Tyr Asgard'ın en önemli tanrılarından biriyken, kardeşi Thor'un doğumu ve yıldırım tanrısı olarak öne çıkmasıyla ikinci plana düşmüştür.Thor'a olan kıskançlığı zaman zaman Loki'ye yardım etmesi ve Odin'i devirmeye çalışmasına sebep olmuştur. Thor'un Asgard'ın en büyük savaşçısı rolünü gasp ettiği gerçeği ve Sif ile olan ilişkisine olan kızgınlığı nedeniyle birkaç kez Thor ile savaştı.Ama Odin tarafından barıştırıldı.Thor'un yanında Asgard ve dünya için savaşsa da zaman zaman sorun çıkardığı zamanlar da olmaktadır.Thor Karanlık Dünya filminde aktör Clive Russell tarafından canlandırılmıştır ve Einherjar komutanı olarak gösterilmiştir

Glitnir, İskandinav hukuk ve adalet tanrısı Forseti'nin salonu ve tanrılar ve insanlar arasındaki adalet merkezidir. Forseti'nin İskandinavya babası ve Cermen mitolojilerinde Balder'in yaşadığı bir yer olduğu da belirtiliyor. Ölmüş insanların ruhlarının kabul edildiği bir mekandır.
Mimir ya da Mim İskandinav mitolojisinde yer alan, Æsir-Vanir Savaşı sırasında kafası kesilmiş; bilgisi ve bilgeliği ile bilinen sempatik bir figürdür. Kafası, gizli bilgiler ve öğüt vermesi için Odin'in yanındadır.

Sif, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal bir karakterdir. Karakter genellikle süper kahraman Thor ile birlikte tasvir edilir. İskandinav tanrıçası Sif'e dayanarak, Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratıldı ve ilk olarak Journey Into Mystery #102'de göründü. Asgardlı bir savaşçı ve Thor'un sevgilisi olarak Sif, sık sık Thor'a savaşta eşlik eder. Ayrıca Balder'ın yanında savaşmıştır. Heimdall'ın kız kardeşi Sif, Thor ve Balder'ın çocukluklarından beri sürekli yol arkadaşı olmuştur. Aslında doğduğunda Sif altın saçlıydı. Onunki, Loki tarafından kesildikten ve cüceler tarafından yapılan büyülü saçlarla değiştirdikten sonra siyaha döndü.Erken yaşta bir savaşçı olarak büyük bir cesaret gösterdi ve tüm Asgard'daki en iyi kadın savaşçı olarak kabul edildi, sadece Brunnhilde ona denk sayıldı.Sif, Thor'un çeşitli medya uyarlamalarında yer aldı. Yenilmezler:Dünyanın Kuvvetli Kahramaları çizgi dizisinde Nika Futterman tarafından seslendirildi.Jaimie Alexander, Marvel Sinematik Evreni filmleri Thor (2011) ve Thor: The Dark World (2013)' te Lady Sif'i ve televizyon dizisi Agents of SHIELD'in birinci ve ikinci sezonlarının iki bölümünü, televizyon dizisinin bir bölümünü canlandırıyor. Loki ve Disney+ animasyon dizisinin iki bölümü What If...? alternatif zaman çizelgelerinde yer almıştır. Alexander, yakında çıkacak olan Thor: Love and Thunder (2022) filminde rolü tekrar oynayacak.