İçeriğe atla

Balcılar, Taşkent

Alata
Kasaba

Alata, Konya iline bağlı olan Taşkent, Konya bağlı köylerden birisi olup, 1964 yılında belde olması ile birlikte, Alata ismi, Balcılar olarak değişmiştir.

Tarihçe

Genellikle Avşar boyuna mensup Türkmenlerin Taşkent ve civarına yerleşmeleri 1225-1250 yılları arasında olmuştur.[1][] Taşkent ve çevresindeki yerleşim birimleri buradaki Türkmenlerin yerleşik hayata geçmesiyle oluşmuştur. Taşkent Fatih Sultan Mehmet'in Karamanoğulları Beyliği'ne son vermesiyle Osmanlı Devleti'ne iltihak etmiştir.

Belde'nin bulunduğu yer ve çevresi, daha önceleri yörüklerin yazlık olarak kullandıkları bir yer iken, 16. yüzyılda yerleşik hayata geçilmesi ile Mersin' in Erdemli ilçesine bağlı Alata Köyü'nde oturan, Ali Ata ve sekiz boy buraya gelip yerleşmişler ve Alata ismi ile bu köy kurulmuştur. Kasabanın belde olmazdan önceki adı Alata'dır. Alata ismi 1964 yılında Belde olması ile birlikte, BALCILAR olarak değişmiştir ve Alata 1964 yılında Hadim İlçesine bağlı belediye olmuştur. 1988 tarihinde Taşkentin ilçe olması ile Taşkent ilçesine bağlanmıştır. Belde, Orta, Veliler ve Aşağı olmak üzere 3 mahalleden oluşmaktadır. Bağlı bulunduğu Taşkent İlçesi'nde şu anda 5 kasabası, 3 köyü ve ilçe merkeziyle beraber toplam 9 yerleşim birimi mevcuttur. Taşkent'in kasabaları Alata (Balcılar), Afşar, Bolay, Çetmi ve Ilıcapınar'dır. Köyleri ise Kecimen, Kongul ve Sazak köyleridir.

Coğrafi durumu ve iklimi

Alata Beldesi Konya'ya 173 km, İlçesi Taşkent'e 27 km. uzaklıktadır. 2000 Genel Nüfus sayımına göre beldenin nüfusu 9817’dir. 2009 - TUİK ADNKS'a göre ise nüfusu 2555’dir. Alata yerleşmesinin kuş uçuşu mesafeler dikkate alınarak bakıldığında ilk 5 km. mesafe içinde herhangi bir yerleşme bulunmamaktadır. En yakın yerleşme olan Çetmi, Alata’ya 6 km. mesafede yer almaktadır. (Google MapCoğrafi Koordinatları:36.892458,32.68497) [2]

Konya'nın güneyinde yer alan Alata, Kasabanın yerleşik dokusu topoğrafik açıdan eşik sayılabilecek sınıra dayandığından yerleşimin tamamına yakın kısmı güneyde yerleşmiş, kısmen kuzeyde de yerleşim yerleri mevcuttur. Kasabanın 147,87 hektar mücavir sahasında 725 konut mevcuttur. Yerleşik alanın güneyinde doğu batı doğrultusunda Kayapınar ve Sazak dereleri uzanmaktadır. Eski ve yeni olmak üzere iki tip konut dokusu mevcuttur. Daha önceleri tek ve iki katlı olan konutlar son zamanlar yıkılarak yerlerine yüksek katlı beton evler inşa edilmeye başlanmıştır. Alata güney, güneydoğu ve kuzey doğusunda eğimi %20 yi aşan tarım alanları ile çevrili Yukarı Göksu havzasında yer alan Toros dağları üzerinde kurulmuştur Karasal iklim ile Akdeniz iklimini içeren geçiş iklimine sahip olup, bitki örtüsü, Akdeniz ile İç Anadolu Bölgesi özelliklerini gösterir. Akdeniz Bölgesi özelliği olarak ardıç ağacı; iç Anadolu Bölgesi özelliği olarak [pelit] ([meşe]) ağacı mevcuttur. Beldenin deniz seviyesinden yüksekliği 1400 metredir.

Yörede geçim için tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. 120 bin dönüm tarım için uygun araziye sahip beldede kuru ve sulu tarım yapılırken, Meyveciliğe verilen önem nedeni ile Özellikle küçük baş hayvancılıkta kısmen azalma olmuştur. 1995 yılından sonra kasabada meyvecilik ivme kazanarak takriben 550-600 bin meyve ağacının bulunduğu ve son zamanlarda daha fazla dış piyasada kısmen iç piyasada Pazar payı yüksek olan [kiraz] ağacının fazlalığı gözlenmektedir. Elma ve ceviz, kirazdan sonra ticareti yapılan ürünler arasındadır.[3]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sultandağı</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sultandağı, Afyonkarahisar ilinde, Afyonkarahisar şehrinin 68 kilometre doğusunda bulunan bir ilçesidir.

Sarıveliler, Karaman ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar</span>

Halkapınar ya da eski adıyla Zanapa, Konya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erfelek</span> Sinopun ilçesi

Erfelek, Sinop İl Merkezi'nin batısında, merkez, Ayancık ve Boyabat ile komşu bir yerleşmedir. 1960 yılında ilçe statüsü kazanan Erfelek'e bağlı 46 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivaslı</span> Uşakın ilçesi

Sivaslı, Uşak ilinin bir ilçesidir.

Belde, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yapılanmasında yönetsel açıdan köy ile ilçe arasında, bucaktan aşağı ya da eşiti bir konumda yer alan yerel yönetim birimine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yaslıca, Bozova</span>

Yaslıca, Şanlıurfa-Adıyaman kara yolunun 54. km'sinde olup, Bozova ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar, Sivaslı</span> Uşak ilinin Sivaslı ilçesine bağlı bir belde

Tatar, Uşak ilinin Sivaslı ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyyazı, Afyonkarahisar</span>

Beyyazı, Afyonkarahisar ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkent, Konya</span>

Taşkent, Konya ilinin 31 ilçesinden birisidir. Konya'nın en güney ucunda yer alan ilçe, Karaman ve Antalya illerine ve diğer bir Konya ilçesi olan Hadim ile komşudur. 11 Ağustos 1988 tarihinde Hadim'den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlı, Dinar</span>

Tatarlı, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Kemerhisar, Bor</span>

Kemerhisar, Türkiye'nin Niğde ilinin Bor ilçesine bağlı bir beldedir. Bor merkez bucağından sonra Bor ilçesinin diğer tek bucağıdır. Niğde il merkezinin 24 km güneyinde, Bor ilçe merkezine 8 km uzaklıkta ve Bahçeli beldesiyle bitişik durumdadır. Gülek Geçidi'nin Kapadokya'ya açıldığı bölgedeki yüzlerce yıllık tarihe sahip belde geç Hitit ve Romalılar döneminde öne çıkmıştır. Kemerhisar, Tyana ören yeri, su kemerleri ve Romalılardan kalma birçok eseri barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Kuşça, Cihanbeyli</span>

Kuşca Konya ili Cihanbeyli ilçesine eski belde.

<span class="mw-page-title-main">Üzümören, Pazar</span>

Üzümören, Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı bir beldedir.Eski adı "Dimorta" olarak bilinmektedir.

Kozyörük, Kozyörük, Marmara bölgesinin Trakya kısmında yer alan küçük bir yerleşim yeridir. Tekirdağ ili, Malkara ilçesine bağlı olan mahalle, 5 cadde ve 40 sokaktan oluşmaktadır. Mahalle Malkara – Hayrabolu yolu üzerinde olup, güneyindeki Malkara'ya 18 km, kuzeyindeki Hayrabolu'ya 26 km, yönetsel olarak bağlı olduğu Tekirdağ il merkezine de 78 km mesafededir. Halkın yaklaşık %70'i tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta olup, kalan %30'u ise işletme sahibi, esnaf, işçi ve memurdur. Makinalı tarım oldukça yaygındır. Hayvancılık hem niteliksel hem de niceliksel olarak iyi bir potansiyele sahiptir.Ayrıca Tarımsal Kalkinma ve Tarim Kredi olmak üzere iki adet kooperatif bulunmaktadır.Tarım dışı istihdam imkânının düşük olması sebebi ile belde genç nüfusu göç etmekle birlikte, emekliler için cazip bir yerleşim yeridir ve bu yönde göç almaktadır. Gelir dağılımı genelde iyi düzeydedir. Evsahipliği oranı bir hayli yüksektir. Özel araba sahipliği %85 civarındadır. Okuma yazma oranı %99'larda, doğurganlık oranı %5'lerde olup, ortalama hane büyüklüğü 3,8 dir. Haftanın Cuma günleri pazar kurulan mahallede güvenlik hizmeti Jandarma tarafından sağlanmaktadır. Kozyörük Belediyesi, 6360 sayılı kanunla kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akçaşehir, Karaman</span> Karaman merkez ilçesinde bir belde

Akçaşehir Karaman iline bağlı bir kasabadır. 28 Şubat 1967 tarihinde belediye teşkilatı kurulmuştur. Güneydoğusundaki Ayrancı ilçesine 20, kuzeyindeki Karapınar ilçesine 38, doğusundaki Ereğli ilçesine 53 km uzaklıkta bulunur. Söz konusu il ve ilçelere asfaltlanmış kara yolları aracılığı ile ulaşım yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Esence, Beyşehir</span>

Esence, Konya ilinin Beyşehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Subaşı, Altınova</span> Altınovanın beldesi

Subaşı, Yalova ilinin Altınova ilçesinin nüfus bakımından en kalabalık, ilin en büyük ikinci, ülkenin en büyük altıncı beldesi. Denizgören, Merkez ve Altınkent adı verilen 3 mahallesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tece Çayı</span> Mersinde düzensiz rejimli bir çay

Tece Çayı Mersin'in batısında düzensiz rejimli bir çaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (Mersin)</span> Mersinde bir bulvar

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Mersin'de kuzeydoğu-güneybatı istikametinde işlek bir bulvardır. D.400 devlet kara yolu Türkiye'nin güneyini baştan başa geçen bir yoldur. GMK Bulvarı bu yola doğuda ve batıda bağlanan Mersin kent dokusu içerisindeki yoldur. Bulvar 1950'li yıllarda Mersin Çevreyolu olarak yapılmıştı. Yol, o günkü Mersin'in kuzeyinde kalmaktaydı. Ancak Mersin nüfusu hızla artmakta olup, günümüzde bulvarın kuzeyinde yoğun yerleşim alanları vardır ve yol tamamen kent içi bir arter haline gelmiştir.