İçeriğe atla

Balanos Vasilopulos

The Reverend

Balanos Vasilopoulos
Μπαλάνος Βασιλόπουλος
Doğum1694
Ioannina, Epirus, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1760 (66 yaşlarında)
Yanya, Epir, Osmanlı İmparatorluğu
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarGouma (veya Balaneios) Okulu

Balanos Vasilopoulos (YunancaΜπαλάνος Βασιλόπουλος; 1694-1760), Yunan Ortodoks din adamı, yazar, matematikçi, fizikçi ve filozoftu. Çok ünlü bir antik Yunan problemi olan küpün hacmini ikiye katlama problemini çözmeye çalışmasıyla bilinir. 18. yüzyılın en etkili Yunan matematikçilerinden biriydi. Hocası ünlü bilim adamı Methodios Anthrakitesdi. Osmanlı'nın Yunan dünyasını işgali sırasında Modern Yunan Aydınlanmasına önemli katkılarda bulunmuştur.[1]

Hayatı

Balanos, o dönemde Yunan Aydınlanma hareketinin önemli bir merkezi olan Yanya'da doğdu.[2] Yerel Gouma (daha sonra Balaneios) okulunun müdürü Methodios Anthrakites'in öğrencisiydi. Bir öğretmen olarak önce Epifaneios Igoumenos okulunun (1719-1734), ardından da Gouma okulunun müdürü oldu. Her iki okul da Yanya'nın en prestijli okullarıydı.

Yunanca dil sorunu konusunda muhafazakar partiyi ve eğitimde klasik Yunanca öğretilmesini destekledi. Eugenios Voulgaris Balanos'u ilerici Demotik'i desteklememekle suçladı.[3] y. 1760 yılında oğlu Kosmas Balanos, Gouma Okulu'nun müdürü olarak onun yerine geçti.[4]

Çalışmaları

Methodios Olayı'nı ilk elden tecrübe ettiği için sıkı bir Korydalizm öğretmeniydi. Öte yandan, hocası Methodios Anthrakites'in Matematik Yolu (YunancaΟδός Μαθηματική, İngilizceThe Way of Mathematics, 1749) adlı eserini genişleterek yeniden basmıştır.[5] Bu kitap, Osmanlı işgali sırasında matematik alanında Yunanca yayınlanan ilk el kitabıdır.[6] Ayrıca aşağıdakileri ve daha az öneme sahip çeşitli başka kitaplar da yazmıştır:

  • Έκθεσις ακριβεστάτη της αριθμητικής (Precise Exposition of Arithmetic - Aritmetiğin Kesin Açıklaması), Venedik, 1803
  • Ερμηνεία εις τους αφορισμούς του Ιπποκράτους (Interpretation of the Aphorisms of Hippocrates - Hipokrat'ın Aforizmalarının Yorumu)

Balanos, küpün hacmini ikiye katlama problemini çözdüğünü iddia etmiştir, yani özünde cetvel ve pergel kullanarak 2'nin küp kökünü bulma. Bunu 1756'da Venedik'te yayınladı ve başta Leonhard Euler ve Saint Petersburg Bilimler Akademisi üyeleri olmak üzere matematikçiler topluluğundan çözümü için uluslararası tanınırlık kazanmaya çalıştı. Oğlu Kosmas Balanos, ölümünden sonra 1816 yılında yayımlanan Αντιπελάργησις (Antipelargisis, Against the Stork) adlı eserinde çözümü reddetmiştir. Daha sonra problemin çözümünün imkansız olduğu kanıtlanmıştır.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ E. Amygdalaki A. Paraskevopoulou (14 Mayıs 2021). "Balanos Vassilopoulos". Department of History and Philosophy of Science of the University of Athens. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ Balanos Vasilopoulos 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Πανδέκτης, Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία.
  3. ^ Dēmaras, Kōnstantinos (1972), A history of modern Greek literature, SUNY Press, s. 136, ISBN 978-0-87395-071-8 
  4. ^ Μπαλάνος Κοσμάς 1731, Ιωάννινα – 1807/8, Ιωάννινα 2 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ελληνομνήμων. University of Athens database.
  5. ^ Kostantaras, Dean J. (2006), Infamy and revolt: the rise of the national problem in early modern Greek thought, East European Monographs, s. 164, ISBN 978-0-88033-581-2 
  6. ^ Sakellariou, M. V. (1997), Epirus, 4000 years of Greek history and civilization, Ekdotike Athenon, s. 268, ISBN 978-960-213-371-2 
  7. ^ Phili, Christine. "Greek mathematical publications in Vienna in the 18th–19th centuries" (PDF). Mathematics in the Austrian-Hungarian Empire. Proceedings of a Symposium Held in Budapest on August 1, 2009 During the XXIII ICHST.: 137-148. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  8. ^ Lambrou, Michael. “An attempt to duplicate the cube during Ottoman times, and the text of ‘Antipelargisis’”. (Euclides, 11 (1994) 41-67). Cited in his Curriculum Vitae 26 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved 25 June 2011.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">İsidoros (matematikçi)</span> Bizanslı Rum bilim insanı ve mimar

Miletli İsidoros, Bizans imparatoru Justinianus'un tarafından, Konstantinopolis'teki Ayasofya katedralini yeniden tasarlatmak için, Anthemios ile beraber görevlendirilen Yunan mimar ve matematikçiydi. Pek çok akademik disiplinle ilgilenmiş İsidoros, Arşimet'in önemli eserlerinin derlemesini ve bakımsızlıktan neredeyse yok olmak üzere olan Öklit'in Elementler'i kitabının XV numaralı cildinin düzenlemesini ve restoresini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Delos problemi</span> Eski Mısırlı, Yunan ve Hint matematikçilerin üzerinde çalıştığı küpü iki katına çıkarma problemi (delos) pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen üç geometrik problemden biridir.

Küpü iki katına çıkarma ya da Delos problemi, pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen üç geometrik problemden biri. Eski Mısırlı, Yunan ve Hint matematikçiler bu problem üzerinde çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan matematiği</span> Eski Yunanların Matematiği

Yunan matematiği, Doğu Akdeniz kıyılarında MÖ 7. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar uzanan Arkaik dönemden Helenistik ve Roma dönemlerine kadar yazılan matematik metinleri ile ortaya çıkan fikirleri ifade eder. Yunan matematikçiler, İtalya'dan Kuzey Afrika'ya tüm Doğu Akdeniz'e yayılmış şehirlerde yaşadılar, ancak kültür ve dil açısından birleştiler. "Matematik" kelimesinin kendisi Antik Yunancadan türemiştir: Grekçe: μάθημα: máthēma Yunanca telaffuz: [má.tʰɛː.ma] Yunanca telaffuz: [ˈma.θi.ma], "eğitim konusu" anlamına gelir. Kendi iyiliği için matematik çalışması ve genelleştirilmiş matematik teorilerinin ve kanıtlarının kullanılması, Yunan matematiği ile önceki uygarlıkların matematiği arasındaki önemli bir farktır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Pappus</span> MS. 3-4. yüzyıl Yunan matematikçi

İskenderiyeli Pappus (Grekçe: Πάππος ὁ Ἀλεξανδρεύς; yaklaşık MS. 290 - 350) antik çağın son büyük Yunan matematikçilerinden biridir. İskenderiye doğumlu Helenleşmiş bir Mısırlıydı. Synagoge (Συναγωγή) ya da Koleksiyon olarak da adlandırılan eseri ve Pappus teoremi ile bilinir.

Knidos'lu Eudoxus veya Knidoslu Ödoksus, antik bir Yunan astronomu, matematikçi, bilim insanı ve Archytas ile Platon'un öğrencisiydi. Hipparchus'un Aratus'un astronomi üzerine şiiriyle ilgili yorumunda bazı parçalar korunsa da tüm eserleri kaybolmuştur. Bithynialı Theodosius tarafından yazılan Sphaerics, Eudoxus'un bir çalışmasına dayanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nikomedes (matematikçi)</span> Antik Yunan matematikçi

Nicomedes, açıyı üçe bölme de dahil olmak üzere çeşitli matematik problemlerini çözmek için kullandığı konkoid eğriyi keşfini içeren Konkoid Çizgiler Üzerine adlı bilimsel eseriyle ünlü bir Yunan matematikçi.

Dinostratus, Menaechmus'un kardeşi olan Yunan matematikçi ve geometriciydi. Daireyi kareleştirme problemini çözmek için kuadratrisi kullanmasıyla tanınır.

Diocles Yunan matematikçi ve geometrici.

Kaunoslu Dionysodorus eski bir Yunan matematikçi.

Ascalonlu Eutocius, çeşitli Arşimet incelemeleri ve Apollonius'un Konikleri üzerine yorumlar yazan bir Yunan matematikçi.

Menaechmus, Alopeconnesus'ta ya da Trakya Chersonese'deki Prokonnesos'ta doğmuş, Platon'la olan arkadaşlığı ile tanınan, konik kesitlerini açık keşfiyle ve parabol ile hiperbol kullanarak küpü iki katına çıkarma problemine getirdiği çözümle tanınan eski bir Yunan matematikçi, geometri uzmanı ve filozof.

Atinalı Theaetetus, muhtemelen Atina deme Sunium'lu Euphronius'un oğlu olan Yunan matematikçi. Başlıca katkıları, Öklid'in Elemanlar Kitabı X 'da yer alan irrasyonel uzunluklar üzerineydi ve tam olarak beş normal dışbükey çokyüzlü olduğunu kanıtlıyordu. Sokrates ve Platon'un bir arkadaşı ve Platon'un adını taşıyan Sokratik diyaloğunun ana karakteridir.

Zenodorus çevresi sabit olan bir şeklin alanını ve sabit yüzeyli katı bir cismin hacmini inceleyen eski bir Yunan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

Tarihsel zamanlarda, Yunan uygarlığı matematiğin tarihi ve gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bugüne kadar, bir dizi Yunan matematikçi, yenilikleri ve matematik üzerindeki etkileri nedeniyle dikkate alınmış ve saygı görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Thomas L. Heath</span> İngiliz memur, matematikçi ve klasikçi (1861–1940)

Sör Thomas Little Heath bir İngiliz devlet memuru, matematikçi, klasikçi bilim insanı, eski Yunan matematik tarihçisi, çevirmen ve dağcıydı. Clifton Koleji'nde eğitim gördü. Heath İskenderiyeli Öklid'in, Pergalı Apollonius'un, Samoslu Aristarkos'un ve Syracuse'li Arşimet'in eserlerini İngilizceye çevirdi.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunan Aydınlanması</span>

Modern Yunan Aydınlanması, Yunan Aydınlanması dönemini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kosmas Balanos</span> Yunan matematikçi ve okul müdürü

Kosmas Balanos (1731-1808) Yunan matematikçi, yazar ve okul müdürüdür. Babası Balanos Vasilopoulos'un çalışmalarını sürdürdü ve döneminin Yunanistan'ın önde gelen akademisyenleri arasında yer aldı.