İçeriğe atla

Balaenoptera omurai

Balaenoptera omurai
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea (Balinalar)
Alt takım: Mysticeti (Dişsiz balinalar)
Familya: Balaenopteridae
(Oluklu balinagiller)
Cins: Balaenoptera
Tür: B. omurai
Balaenoptera omurai
Wada et al., 2003

Balaenoptera omurai oluklu balinagiller familyasına ait bir balina türü. Hakkında çok az şey bilinmektedir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jefferson, Thomas, Marc A. Webber, and Robert L. Pitman (2008). Marine Mammals of the World: A Comprehensive Guide to their Identification. Londra: Academic. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyaz balinagiller</span> Memeli familyası

Beyaz balinagiller (Monodontidae), balinalar (Cetacea) takımı içindeki dişli balinalar (Odontoceti) alt takımının familyalarındandır ve her biri kendi cinsi içinde tek başına sınıflanan iki sıra dışı balina türünü içerir. Bu türler şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Oluklu balina</span>

Oluklu balina ya da Fin balinası, Çatal kuyruklu balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasına ait bir balina türü. Gök balinadan sonra yaşayan ikinci büyük balina, ikinci en büyük canlı türüdür, ve 27 metreye kadar büyüyebilirler. Dünyadaki okyanuslardan her birinde yaşayan oluklu balinalar kutupsal iklimden, tropikal iklime kadar her türlü suda yaşamlarını sürdürebilirler. Bulunmadıkları kısıtlı yerler okyanuslardan uzak, hareket olanağını azaltan, kuzey ve güney kutuplarındaki yüzen buz kütlelerinin olduğu alanlardır. Popülasyonlarının en çok olduğu yerler ılıman sulardır. 20. yüzyılda kontrolsüz avlanmaları sonucu bugün sayıları oldukça azdır bu nedenle koruma altındaki türler arasında yer alırlar. Uluslararası Balinaavı Komisyonu (IWC) bu türün avlanmasına ilişkin bir erteleme kararı yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu, Fatsa</span>

Oluklu, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu, Kâhta</span>

Oluklu, Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu, Niksar</span>

Oluklu, Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu, Adıyaman</span> Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Oluklu, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Balina</span> çeşitli türlerden oluşan büyük plasentalı deniz memelileri

Balina yaşamını tamamen suda sürdüren ve yaygın olarak dünya okyanuslarında bulunan farklı çok sayıda türden oluşan plasentalı deniz memelileridir. Cetacea infra takımı içinde genellikle yunusları ve musurları hariç tutarak oluşturulmuş formel olmayan bir gruplamada yer alırlar. Balinalar, yunuslar ve musurlar çift toynaklılarla birlikte Cetartiodactyla takımında yer alırlar. En yakın akrabaları olan su aygırlarından 55 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Balinaların iki parvo takımı dişsiz balinalar (Mysticeti) ve dişli balinalar (Odontoceti) birbirlerinden yaklaşık 34 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Yaşayan ve balina olarak kabul edilen familyalar şunlardır: Balaenopteridae, Balaenidae, Cetotheriidae, Eschrichtiidae, Monodontidae, Physeteridae, Kogiidae ve Ziphiidae.

<span class="mw-page-title-main">Balaenoptera</span> balina cinsi

Balaenoptera, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasına ait ve sekiz tür içeren bir balina cinsidir. Balaenoptera omurai türü 2003 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek balinagiller</span>

Gerçek balinagiller (Balaenidae), dişsiz balinaların yaşayan iki cinsini içeren bir familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı minke balinası</span>

Bayağı minke balinası, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasına ait balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika minke balinası</span> memeli türü

Antarktika minke balinası, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasına ait balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu balinagiller</span>

Oluklu balinagiller (Balaenopteridae), dişsiz balinalar alt takımından bir familya. Bu familya sadece en büyük balinaları değil, en büyük yaşayan hayvanları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gagalı balinagiller</span> dişli balinaların bir familyası

Gagalı balinagiller (Ziphiidae) dişli balinaların bir familyası. Tanılan 19 türü ile yunusgillerden sonra ikinci büyük balina familyası olmasına rağmen hakkında fazla bilinmemektedir. Bunun nedeni familyanın türlerinin kıyılara pek yaklaşmamasıdır. Familyanın birçok türü daha henüz yeni tanımlanmıştır.

<i>Mesoplodon peruvianus</i>

Mesoplodon peruvianus, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Ancak 1991 yılında bilimsel olarak tarif edilen bu tür aynı zamanda familyasının en küçük temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">True gagalı balinası</span>

True gagalı balinası veya True iki dişli balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Adı, bu balina türünü ilk tarif eden zoolog Frederick William True tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gray gagalı balinası</span> bir balina türü

Gray gagalı balinası veya Gray iki dişli balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Bu cinse ait diğer türlerden üst çenesinde de dişleri olması ve daha uzun burunu ile farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sowerby gagalı balinası</span> Bir memeli türü

Sowerby gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. İki dişli balina cinsinin 1804 yılında ilk keşfedilen türüdür. Keşfeden zoolog James Sowerby bu balinaya adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bryde balinası</span>

Bryde balinası veya Cüce Bryde balinası, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından Balaenoptera cinsine ait 2 türü içeren bir terimdir. Kutupların biraz uzağındaki tropikal ve subtropikal sularda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey balinası</span>

Kuzey balinası, bütün okyanuslarında yaygın bir balina türüdür. Bağlı olduğu oluklu balinagiller familyası içinde mavi balina ve oluklu balinadan sonra en büyük üçüncü türdür. Günümüzdeki sayılarının 80.000 olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu, Selim</span>

Oluklu, Kars ilinin Selim ilçesine bağlı bir köydür.