İçeriğe atla

Balıklı Rum Hastanesi

Balıklı Rum Hastanesi
Balıklı Rum Hastanesi (2010)
Coğrafya
Ülke(ler)Türkiye
Şehir(ler)İstanbul
İlçe(ler)Zeytinburnu
KonumYedikule
Koordinatlar40°59′58.9″K 28°55′5.2″D / 40.999694°K 28.918111°D / 40.999694; 28.918111
Genel Bilgiler
TürÖzel hastane
DurumRestore ediliyor
İşletme
SahibiBalıklı Rum Hastanesi Vakfı
Harita
Hastaneler - Şehir hastaneleri


Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetilir. Bünyesinde Türkiye’nin tek özel uyuşturucu tedavi kliniğini barındırır.[1]

Tarihçe

Hastanenin geçmişi, 1454 yılında tekfur sarayı çevresinde "Büyük Balıklı Han"’ın bulunduğu yerde 1600'lü yıllarda faaliyete geçen hastaneye dayanır.[1] 18. yüzyılda veba salgını nedeniyle hastane surların dışına taşınan hastane; "Yedikule Hastanesi" adıyla bakallar esnafı locası tarafından 1753 yılında inşa edildi.[2] Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos'un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi'nin katkısı ile yeniden inşa edildi.[2] 1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi;. Balıklı Meryem Ana Kilisesi'nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı'daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816'da hastaneye bağlandı.[2]

Sultan II. Mahmut'un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul'daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.

1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir.[2] Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye'nin ilk özel kliniği kuruldu.[1]

4 Ağustos 2022 tarihinde çıkan yangın sonucu hastanenin bünyesinde bulunan ihtiyarhane bloğu kullanılamaz hale geldi.[3] Yangında ağır hasar gören ihtiyarhane binasının çatısı tamamen yandı ve üst katı da harap oldu. Ancak hastanenin taşıyıcı unsurları ve zemin katı, yangında zarar görmedi.[4]

Saat kulesi

Hastane yapısıyla bağdaşık durumda olan saat kulesi 1893 yılında yapılmıştır.[5] Günümüzde çalışmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Anatolia Klinikleri, Ailem.com sitesi, Erişim Tarihi:05.09.2011". 13 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  2. ^ a b c d "Balıklı Rum Vakfı web sitesi, Erişim tarihi:05.09.2011". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  3. ^ "İstanbul'da Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın". Sözcü. 4 Ağustos 2022. 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Balıklı Rum Hastanesi'ndeki hasar açıklandı. Yangında çatı tamamen yanmıştı". Internethaber.com. 5 Ağustos 2022. 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 
  5. ^ "İmparatorluğun Başkentinde Değişimin Sembolü Olarak Kule, Cephe ve Meydan Saatleri". I. Türkiye Lisansüstü Çalışmaları Kongresi Bildirileri Kitabı (PDF). İstanbul: İlmi Etüdler Derneği. 2013. s. 143-150. ISBN 9786058646605. 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeytinburnu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Zeytinburnu, İstanbul ilinin bir ilçesidir. 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayı ile Resmî Gazete'de yayımlanarak 1 Eylül 1957 tarihinde 7033 kanun numarası ile ilçe oldu. Trakya’nın güneydoğusunda, Çatalca yarımadasının, Marmara Denizi'ne bakan yamaçlarının, bu denizle birleştiği yerdedir. Tarihi yarımada ile surlarla ayrılmış, E-5 karayoluna sınır ve havalimanına 15-20 dakikalık mesafededir. Bu sebeple İstanbul’un dışarı açılan önemli bir penceresidir. Doğusunda Fatih, kuzeydoğuda Eyüpsultan, kuzeyinde Bayrampaşa, batısında Güngören, Bakırköy, kuzeybatısında Esenler, güneyinde ise Marmara Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Büyükada Rum Yetimhanesi</span> Büyükadada, eskiden yetimhane olarak kullanılan harap ahşap bina

Büyükada Rum Yetimhanesi, Büyükada'da bulunan yetimhanedir. 1903-1964 yılları arasında hizmet veren yetimhane, Avrupa'nın en büyük, Dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samatya</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Samatya, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı semtlerden biridir. Kocamustafapaşa mahallesinin bir bölümünü kapsayan semtin batısında Yedikule vardır. Semtin adını Yunanca kumlu anlamına gelen Ψαμάθιον (Psamatyon) sözcüğünden aldığı ve bunun geçmişte semtte bol bulunan kumlu topraklardan ileri geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazlıçeşme, Zeytinburnu</span> Zeytinburnu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kazlıçeşme, İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinin alan olarak en büyük mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

Heybeliada Sanatoryumu, İstanbul'a bağlı Heybeliada'da bulunan, Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Üniversite Hastanesi</span>

Zürih Üniversite Hastanesi İsviçre'nin Zürih kentinde bulunan üniversite hastanesidir. Ayrıca hastane ülkenin en büyük hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi</span>

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı ve sinir hastalıkları kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Kazlıçeşme Tren İstasyonu</span> Zeytinburnu, İstanbulda bir tren istasyonu

Kazlıçeşme Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait viyadük üzeindeki tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı</span>

Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Balıklı semtinde bulunan Rum Ortodoks ibadethanesi. 559-560 yıllarında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilen yapı Osmanlı İmparatorluğu döneminde zarar gördüğü için 1835'te tekrar inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Üniversiteler mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2019 yılında açılan hastane, toplam 3.704 yatak kapasitesiyle Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden sonra Türkiye'nin ve Ankara'nın en büyük 2. hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi</span> İstanbul, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Başakşehir Şehir Hastanesi olarak da bilinen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir şehir hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Tren İstasyonu</span> Fatih, İstanbulda kapatılan bir tren istasyonu

Kumkapı Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesi Muhsine Hatun Mahallesi ile Şehsuvar Bey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Peribleptos Manastırı (İstanbul)</span>

Peribleptos Manastırı ya da Theotokos Peribleptos Manastırı, Konstantinopolis'in en önemli Rum Ortodoks manastırlarından biridir. İstanbul’un Fatih ilçesi, Samatya semtinde, Kocamustafapaşa Mahallesi, Marmara Caddesi ve Cambaziye Mektebi Sokak arasında, Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin bulunduğu alanda konumlanmıştır. Meryem Ana’ya adanan yapı, Orta Bizans döneminde, 11. yüzyılda inşa edilmiştir.