İçeriğe atla

Balıkçı, Kırgızistan

Balıkçı
Балыкчы
Balıkçı hükümet binası
Balıkçı bayrağı
Bayrak
Balıkçı arması
Arma
ÜlkeKırgızistan Kırgızistan
İlIssık-Göl İli
Rakım1620 m
Nüfus
 (2005)
 • Toplam45.102
Zaman dilimiUTC+06.00 (UTC+06.00)
 • Yaz (YSU)UTC
Alan kodu+996 3944

Balıkçı (Kırgızca: Балыкчы; Rusça: Балыкчи), Kırgızistan'da Issık Gölü'nün kuzeybatı kıyısında bir liman şehridir. Gölün batı tarafında yer alır.

Tarih

Diğer verilen isimler: Ysyk-Kol, Rybachʼe, Rybach'e, Rybachʼye, Issyk-Kul', Ysyk-Köl, Issyk-Kulʼ ve Rybach'ye.[1] Çu Nehrinin Isık-Köl’ün kenarına kadar gelip göle dökülmeden dönerek gitmesi ve çizdiği eğmeç dolayısıyla, Rusça adı Ribaçiye “balıkçılar yurdu” olan ve Kırgızca Balıkçı olarak bilinen şehrin bulunduğu yer, Ruslar bu bölgeye gelmeden ve balıkçılar buraya yerleşmeden önce ‘Köt-Maldı’ şeklinde adlandırılırdı.

Şehrin tarihi 1871 yılına kadar geriye gider, önceleri Bişkek ile Karakol yolu arasında bir küçük bir posta yerleşim yeri olarak kurulmuş, sonraları balıkçılığın gelişmesi ile büyümüş, o zamanlar Batschino adı verilmiş olup, 1954 yılından sonra şehir statüsü almıştır. 1989 yılında adı Issıkköl olarak değiştirilmiş, 1991 yılında da şimdiki adı verilmiştir.

Nüfus

Nüfus gelişmesi[2]
19561974198919992005
18 600 33 000 42 438 41 342 45 102

Ekonomi

Balıkçı bir liman şehridir, bölgede gemi yapımı önemli bir rol oynar. Diğer başka bir endüstri dalı da, Besin Endüstrisidir. Ayrıca göl kıyısında bulunan plajları ve tesisleriyle de turizmden gelir sağlar.

Ulaşım

Başkent Bişkek'e demiryolu bağlantısı vardır. Bu hat Türkistan-Sibirya Demiryolu'nun Kırgızistan'a uzanan kesimi olup Bişkek'ten geçerek Balıkçı'da son bulur. Issık Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan yol boyunca Balıkçı şehrini geçtikten sonra Sarıkamış, Toruaygır, Çırpıkçı, Koş-köl, Tamçı, Çok-Tal ve Örnök, Çon-Sarı Oy, Sarı Oy, Kara Oy köylerini geçip Çolpon Ata’ya ulaşılır.

Notlar

  1. ^ Balykchy, Kyrgyzstan Page 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ Nüfus istatistikleri [1] 17 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şehir nüfusu [2] 14 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karakol (şehir)</span>

Karakol, Kırgızistan'da Issık Göl'ün doğu kıyısında konumlanan 75.000 nüfuslu bir şehirdir. Karakol şehri, Issık-Göl İlinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kırgızistan bayrağı, Kırgızistan'ın SSCB'den ayrıldıktan sonra 3 Mart, 1992'de onayladığı ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Issık-Göl (il)</span>

Isık-Köl İli Kırgız Cumhuriyeti'nde yer alan ve ülkenin en büyük gölü olan Isık Göl'ü içine alan bir ildir. Isık sözcüğü, Türk lehçelerinde ılık ve sıcak manalarına gelmekte iken Köl sözcüğü Türkiye Türkçesinde "göl"e karşılık gelmektedir. İlin yüzölçümü 43,735 km2 olup Ocak 2021 nüfus sayımı verilerine göre ilin nüfusu 501,933'tür. Nüfusun %86.2'sini Kırgızların oluşturduğu Isık-Köl'de %8 oranında Rus nüfus bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çolpon-Ata</span> Kırgızistanda bir şehir

Çolpan Ata veya Çolpon Ata, başkent Bişkek'in 240 km doğusunda, Karakol şehrinin 135 km batısında ve Issık Göl'ün kuzey kıyısında konumlanan, Issık-Göl İlçesi'nin idari merkezi bir turizm şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Barsgan</span> Kırgızistanda bir kasaba.

Barskon, Barskoon veya Barskaun, eski adı Barsgan, Barskhan ya da Barsqan bugünkü Kırgızistan'nın Issık-Göl ili sınırları içinde Issık Gölünün güney kıyısında küçük bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Çu Nehri</span> Rusya, Kazakistan ve Kırgızistanda bir ırmak

Çu veya Çuy Nehri, kuzey Kırgızistan ve güney Kazakistan'dan akan, ortalama uzunluğu 1,186 kilometre olup Kırgızistan'nın en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Son Göl</span> Kırgızistanda, Issık Gölün güneybatısında, ülkenin ikinci büyük kapalı havza bir dağ gölü

Son Göl, veya Son Kul, Songköl, Song-Köl, Songköl de denilen Kırgızistan'da Narin İli'nin kuzeyinde Issık Göl'ün güneybatısında, ülkenin ikinci büyük kapalı havza bir dağ gölüdür. Divân-ı Lügati't-Türk'te Sidinğ köl veya Sidhinğ köl "Koçnğar başı’na yakın bir göl" şeklinde tanımlanan bu göldür. Son Göl'ün güney kıyısında, Taş Tulga denilen bir antik taş halka vardır ki destan kahramanı Manas ile ilişkili olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Koçkor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Koçkor, Kırgızistan’nın Narın vilayetine bağlı, Issık Gölü’ne yakın, kendisi ile aynı adı taşıyan Koçkor İlçesi idari merkezi, Koçkor vadisinde yerleşik bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolon Geçiti</span>

Dolon Geçiti Orta-Kırgızistan'da Bişkek ile Narin şehri arasında ana yol üzerinde ortalama deniz seviyesinden 3,038 metre yüksekte konumlanan bir dağ geçitidir.

<span class="mw-page-title-main">Ala Göl</span>

Ala Göl, güneydoğu Kırgızistan'da Teskey Ala dağları silsilesinde bir dağ gölüdür. Yaklaşık 3860 m. yükseklikte Yedi-Öküz Yaban Hayatı Koruma Sahası içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yedi-Öküz ilçesi</span>

Yedi-Öküz Kırgızistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Issık-Göl iline bağlı bir ilçedir. Merkezi Kızıl-Suu köyüdür. Yüzölçümü 14.499 kilometrekare olup nüfusu 2021'de 93.392 idi.

<span class="mw-page-title-main">Kacı-Say</span>

Kacı-Say, Kırgızistan'nin Isık-Göl ilinde yer alan bir şehir tipindeki kasabadır. 2012 yılı itibarıyla köy statüsünü almıştır.

Mukar Şaltakoviç Çolponbayev, Kırgızistan Yasama Meclisi Başkanı olarak görev yapan Kırgız politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kubanıçbek Ömüraliyev</span> Kırgız diplomat

Kubanıçbek Ömüraliyev, Kırgız diplomat, büyükelçi ve 11 Kasım 2022 tarihinden beri Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Cusup Abdrahmanov</span>

Cusup Abdrahmanov veya Yusuf Abdırrahmanov, Yusup Abdurrahmanov — Kırgız başbakanı. Kırgız ÖSSC Halk Komiserliği Şurasının ilk başbakanı (1927—1933).