İçeriğe atla

Bakü Mühendislik Üniversitesi

Bakü Mühendislik Üniversitesi - Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir yüksek öğretim kurumudur.[1]

Hakkında

1993 yılında Qafqaz Üniversitesi olarak kuruldu. 2016 yılında mevcut unvanını aldı ve Hırdalan Şehri'nde bulunan büyük bir kampüste faaliyet gösteriyor. BMÜ, yüksek öğrenimin her seviyesinde mühendisler yetiştirir, bu alanda yüksek ve ek eğitim programları yürütür ve temel ve uygulamalı bilim araştırmacıları yürütür, ayrıca mühendislik teknolojilerinin öğretimini geliştirmeyi ve endüstri için yüksek nitelikli personel yetiştirmeyi amaçlar.[2]

Bir kamu tüzel kişiliği olan Bakü Mühendislik Üniversitesi Tüzüğü, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 21 Şubat 2017 tarihli kararı ile onaylanmıştır.[3]

Üniversitede 4,760'dan fazla öğrenci bulunmaktadır ve onlardan 78'i yabancı öğrencilerdir. Azerbaycan'ın en güçlü üniversitelerinden biri olmakla beraber QS World Universities'de #701+ sırada bulunmaktadir.[4]

Öğretim

Fakülteler

Üniversitede Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitim seviyelerinde Azerbaycan, İngiliz ve Rus dillerinde eğitim verilmektedir. Şu anda, üniversiteye giriş dört uzmanlık grubunda (fakülteler) gerçekleştirilmektedir:

  1. Mühendislik Fakültesi
  2. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  3. Pedagoji Fakültesi
  4. Mimarlık ve İnşaat Fakültesi

Çift diploma programı

Programın modeli: 3 yıl - Azerbaycan'da, 1 yıl - Güney Kore'de.

Program 3+1 modeline dayanmaktadır. Böylece, çift diploma programına göre öğrenciler BMU'da 3 akademik yıl ve Güney Kore INHA Üniversitesi'nde 1 akademik yıl (son yıl) öğrenim görmektedirler. 4 yılın sonunda öğrencilere iki diploma verilir. Mevcut program tamamen devlet tarafından 4 yıl süreyle finanse edilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin ikinci yılın sonunda Güney Kore'de 3 haftalık bir yaz okuluna katılmasını da öngörmektedir. Ayrıca lisans öğrencileri yüksek lisans ve doktora eğitimlerine Güney Kore'de burslu olarak devam etme imkanına sahip olacaklar.

Öğretim Dili:

Öğrenciler BMU'da 3 yıl İngilizce ve Inha Üniversitesi'nde 1 yıl Korece eğitimi alırlar. BMU'da 3 yıllık eğitim süresi boyunca, öğrencilere ilgili dil becerilerini geliştirmeleri için programın bir koşulu olan Korece dil dersleri verilir ve "TOPIK" sertifikası almak için 2. ve 3. akademik yıllarda sınavlara girecekleri, sırasıyla. Sınavları başarıyla geçen öğrenciler 4. eğitim öğretim yılında Güney Kore'deki INHA Üniversitesi'nde Korece eğitimlerine devam edecekler.[5]

Üniversite kampüsü

20 hektarlık arazi üzerine kurulan kampüsün modern eğitim binalarında geniş ve aydınlık oditoryumlar, büyük amfiler, son teknik donanım ve son model bilgisayarlarla donatılmış bilgisayar laboratuvarları, kesintisiz internet bağlantısı var. Kampüs ayrıca küçük bir parka ve hayvanları tutmak için özel bir alana sahiptir.

Ayrıca, 150 kişilik seminer salonu ve 360 kişilik toplantı salonu, öğretmen ve öğrenciler için 700 kişilik yemekhane ve tıp merkezi bulunmaktadır.

Kütüphane

BMU'nun kütüphane fonunda şu anda yaklaşık 106.000 kitap ve dergi bulunmaktadır. Bunlardan 18.000'i Azerice, 28.000'i Türkçe, 32.000'i İngilizce, 2.000'i Rusça, 1.000'i Arapça-Farsça, 150'si Almanca, 90'ı Fransızca, 103'ü İspanyol dili edebiyatları ve diğer azınlıkların dilleridir (Özbekçe, Türkmen, Kırgız, Ukraynaca vb.).). Kütüphane çevrimiçi bir sistem temelinde çalışır. Öğrenciler ve öğretmenler kitapları çevrimiçi sipariş ederek alırlar. En geç 15 dakikada siparişler hazır. Sipariş 24 saat geçerlidir. Kütüphane, öğrencilere öğretim sürecinde kullanılan ders kitapları ve öğretim yardımcılarını ücretsiz olarak sağlar. Kütüphane fonunda 5.000'den fazla ders kitabı bulunmaktadır. Ayrıca üniversite kütüphane diğer yerel üniversitelerle işbirliği yapmaktadır. BMU kütüphanesi ayrıca Web of Science ve EBSCOhost elektronik portallarının bir üyesidir.[6]

Yurtlar

Üniversitede öğrenciler için yurt sağlanması en modern gereksinimleri karşılamaktadır. Erkek ve kız öğrenciler için 300 kişilik iki büyük yurt bulunmaktadır. Yurtta bulunan 77 odanın her biri 4 kişiliktir. Tüm katlarda dinlenme alanları ve çalışma odaları bulunmaktadır. Ayrıca her iki yurtta da sevdiklerini ziyarete gelen ebeveynler için misafir odaları bulunmaktadır. Her iki binada da öğrencilere günde 3 kez zengin yemek çeşitleriyle hizmet veren kafeterya ve kantinler bulunmaktadır.

Yurtlarda çamaşır ve terzi odaları bulunmaktadır. Ortak işyerleri ve öğrenci odaları temizlik görevlileri tarafından günlük olarak temizlenmektedir. Aynı zamanda odalara ve koridorlara yangın koruma cihazları ve yangın alarm sistemleri yerleştirilmiştir. Yurtlarda öğrenciler için 1 kütüphane ve 4 derslik sağlanmıştır. Yurtta etkinlik ve seminerlerin düzenlenebileceği 120 kişilik toplantı salonu oluşturulmuştur.

Kampüs içerisinde öğrencilerin spor yapmaları için modern ekipmanlarla donatılmış spor salonu, masa tenisi salonu ve basketbol, voleybol ve futbol stadyumları bulunmaktadır.[7]

Teknopark ve inovasyon merkezi

BMU Teknopark ve İnovasyon Merkezi, resident'ler ve startup'lar ile aktif olarak çalışarak yenilikçi bir ekosistem oluşturmak için üniversitede faaliyet göstermektedir.[8]

Öğrenci Kulüpleri

Şu anda üniversitede 49 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Çok sayıda öğrenci kulübü, entelektüel oyunları, satrancı, kitap okumayı, ilginç oyunlar oynamayı, münazara yapmayı, kariyer becerilerini geliştirmeye çalışan ve hayırseverlik ve diğer faaliyetlere katılmak isteyen öğrenciler tarafından işletilmektedir.[9]

Aktiviteler

Uluslararası Genç Araştırmacılar Bilimsel Konferansı

Uluslararası Genç Araştırmacılar Bilimsel Konferansı, Bakü Mühendislik Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen uluslararası bir bilimsel konferanstır.[10]

5. Uluslararası Genç Araştırmacılar Bilimsel Konferansı 29-30 Nisan 2021 tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi.[11]

Fotoğraf Galerisi

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Bakı Mühəndislik Universitetinin yaradılması haqqında" 19 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 8 noyabr 2016-cı il tarixli Sərəncamı. 08.11.2016, president.az (Azerice)
  2. ^ "Bakü Mühendislik Üniversitesi". tr.uni24k.com. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021.  Birden fazla |yayımcı= ve |yayıncı= kullanıldı (yardım)
  3. ^ "Bakı Mühəndislik Universitetinin Nizamnaməsi". Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyi. 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  4. ^ "BEU ranking". tr.uni24k.com. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021.  Birden fazla |yayımcı= ve |yayıncı= kullanıldı (yardım)
  5. ^ "Bakı Mühəndislik Universiteti ilə Cənubi Koreyanın İNHA Universiteti arasında icra olunan ikili diplom proqramı". Bakı Mühəndislik Universiteti (Azerice). beu.edu.az. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  6. ^ "Bakı Mühəndislik Universitetinin kitabxanası". Bakı Mühəndislik Universiteti (Azerice). beu.edu.az. 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  7. ^ "Bakı Mühəndislik Universitetinin yataqxanası". Bakı Mühəndislik Universiteti (Azerice). beu.edu.az. 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  8. ^ "BMU Texnoparkı və innovasiya mərkəzi" 19 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Beu.edu.az
  9. ^ "Bakı Mühəndislik Universitetinin klubları". Bakı Mühəndislik Universiteti (Azerice). beu.edu.az. 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  10. ^ "BMU-da "Gənc tədqiqatçıların V beynəlxalq elmi konfransı" keçiriləcək" 19 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Məktəb Guşəsi.
  11. ^ "Konfrans Haqqında" 19 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Yric.az

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü</span> üniversite kampüsü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü, , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt bölgesinde kurulan ODTÜ kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Işık Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

1996 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı'nın 138 yıllık köklü eğitim geleneğinin eseridir. 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik'te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum; Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye'ye uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İnkılâpları'na tanıklık etmiştir. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün onayı ile Feyz-i Sıbyan Mektebi, "Işık Lisesi" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Acıbadem Üniversitesi 18 Mayıs 2007'de kurulan, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir. Ana amacı sağlık bilimleri alanındaki tüm bilim dallarını bir araya getirmek olan üniversite sağlık dışı alanlarda da eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan mühendislik fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi</span> Devlet Universitesi

Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi (ASUE) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de konumlanmış bir devlet üniversitedir. Güney Kafkasya'daki en büyük eğitim kurumlarından biri olan ASUE, 1930 yılında kurulmuştur. ASUE, 16.000 öğrencinin eğitim gördüğü 14 fakülteye sahiptir. 57 farklı master bulunan üniversitede, 62 profesör ve 344 doçent dahil olmak üzere 1000'den fazla öğretim görevlisi çalışmaktadır. Öğretim görevlilerinin arasında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi ve New York İlimler Akademisi'nde aktif üye olanlar, devlet ödülü kazananlar ve bilim insanları bulunmaktadır. ASUE, Avrupa Üniversiteler Birliği, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Üniversite Kurulu ve Avrasya Üniversiteler Birliği'nin asil üyesidir. ASUE'de dünyanın 10 ülkesinden 650 lisans ve lisansüstü öğrencisi öğrenim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Üniversitesi</span>

Azerbaycan Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir üniversitedir. 1991 yılında Selahaddin Halilov tarafından kurulmuş olup ülkenin ilk özel üniversite'sidir.