İçeriğe atla

Bakü Fransız Lisesi

Lycée français de Bakou
Kuruluş2013
Kapanış2024
ÜlkeAzerbaycan
ŞehirBakü
İlçeBakü Ak Şehir
TürüÖzel
MüdürAlain Mante
Eğitim diliFransızca
Yabancı dil(ler)İngilizce, Azerice
SınıflarOkul öncesi
1–12
Adresi15 Nobel Prospekti
Resmî sitesiOfficial website

Lycée français de Bakou (LFB; Azerice: Bakı Fransız Liseyi), Azerbaycan, Bakü'de Fransızlara ve Fransızca öğrenmek isteyen Azerilere eğitim vermek amacıyla 2013 yılında kurulmuş bir Fransız uluslararası okuludur. Doğrudan école maternelle ve école primaire'e hizmet verirken, collège (ortaokul) ve lycée (lise/altıncı sınıf) Ulusal Uzaktan Eğitim Merkezi (CNED) ile hizmet vermektedir.[1] Mission Laïque Française (MLF) ile bağlantılıdır.

Tarihi

Haydar Aliyev Vakfı, Fransa'nın Bakü Büyükelçiliği ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Mart 2011'de imzalanan anlaşma ile okulun yapımını başlattı. Aynı yıl iki ülke cumhurbaşkanlarının katılımıyla açılış töreni düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2014 yılında Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyarette Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva'nın katılımıyla Lycée français de Bakou'nun inşaat prosedürleriynde anlaştılar. Açılış töreni 12 Eylül 2014'te İlham Aliyev ve Mehriban Aliyeva'nın katılımıyla gerçekleşti.[2]

Kapanışı

Nisan 2024'te ticari sorunlar nedeniyle Bakü Fransız Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi. Okulun 2024 akademik yılı sonunda faaliyetlerini durdurması bekleniyor.[3] Ancak Bakü Fransız Lisesi'nin kapatılacağı duyurusu, Azerbaycan'ın Fransa'yı 2020'de patlak veren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında ve sonrasında, Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ı desteklemekle suçladığı ve ilişkilerin giderek kötüleştiği bir dönemde meydana geldi.[4]

Genel bakış

Lycée français de Bakou, Bakü'de "White City" olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. Okul, 400 öğrenciye eğitim hizmeti verebilmektedir. Öğrencilerin yaklaşık %70'i Azeridir. Geri kalan öğrenciler çeşitli ülkelerdendir. Eğitimler Fransızca olarak verilmektedir ve Fransa Ulusal Eğitim Sistemine uygundur. Fransız olmayan öğrenciler için ek pedagojik eğitimler, yabancı dil olarak Fransızca ve tiyatro gibi çeşitli özel eğitimler düzenlenmektedir. Azerbaycan dili anadil olarak öğretilir. Ayrıca, İngilizce de ek bir dil olarak öğretilmekte ve Cambridge Üniversitesi programı Azeriler için uygulanmaktadır.[5]

Mezuniyet Sertifikaları Milli Eğitim Bakanlığı (Azerbaycan) ve Milli Eğitim Bakanlığı (Fransa) tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca mezunlar isteğe bağlı olarak Fransa'daki tüm üniversitelere başvurabilir.[2]

Okulun yapısı

Okulda pedagojik faaliyetler okul müdürü tarafından gerçekleştirilir. Okul müdürü, Yönetim Komitesi tarafından belirlenir ve komiteye raporlar verir.

Yönetim Kurulu, Azerbaycan'daki Fransız Büyükelçiliği danışmanı, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi ve Haydar Aliyev Vakfı olmak üzere dört delegeden oluşturuldu.[6]

Kabul

Anaokuluna 2 yaşında çocuk kabul edilmektedir. Öğrenciler için iki tür program mevcuttur; 1) 08:00 - 15:00, 2) 08:00 - 19:00

Çocuklar 6 yaşına geldiğinde ilkokula başvurabilirler. Üçüncü sınıftan başvuru prosedürü Fransızca sınavı ile takip edilir. Dersler, 08:00 - 15:00 arası aralar dahil yedi saat sürer. Derslerin ardından öğrenciler için ek eğitimler düzenlenir.

Üniversite ve liseye dördüncü ve altıncı sınıftan itibaren öğrenci alınır. Uzaktan eğitim CNED sekizinci sınıftan itibaren mevcuttur. Dersler sabah 8.00'de başlar ve saat 15.00'e kadar devam eder. Hafta boyunca saat 15:00 ve 15:45 arasında Azerbaycan Dili, Edebiyat, Coğrafya ve Tarih zorunlu dersleri düzenlenmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Répartition des classes." Lycée Français de Bakou. Retrieved on 25 September 2015.
  2. ^ a b "About us". 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  3. ^ "Bakı Fransız Liseyi bağlanır - Rəsmi" (Azerice). Qafqazinfo. 19 Nisan 2024. 19 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  4. ^ "Azerbaycan-Fransa hattındaki gerginliğin sebebi ne?". Gzt.com. 16 Nisan 2024. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  5. ^ "A word from the director". 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  6. ^ "Internal Instructions" (PDF). 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  7. ^ "Admission procedures". 30 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

Resmî adı Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan bir ortaöğretim kurumudur. Sonradan batılaştırılmış imparatorluk dönemi eğitim kurumları dışında, Saint Benoît Türkiye'nin en eski Batılı eğitim kurumudur. Aynı zamanda lise, İstanbul'un en köklü latin-katolik kurumlarından biridir. Lisede günümüzde 900'ü aşkın öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim süresi "Hazırlık Sınıfı" dahil 5 yıldır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. 2. yabancı dil olarak İngilizce eğitimi zorunludur. Türk Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve kurallarına uyarak, akademik olarak Fransız okullarına denk bir eğitim verir. Lise'nin diploması Fransız Bakaloryasına denktir. Saint Benoît Lisesi 2013 yılında Fransız dilinin ve kültürünün yayılmasını sağlayan yabancı okullara verilen, üstün nitelikli eğitimi ifade eden « FrancEducation » markası ile ödüllendirilmiştir. Sosyal anlamda da başarı sahibi olan Saint Benoit Fransız Lisesi, öğrencilerini eksim, bale, dans, tiyatro, müzik gibi alanlarda da olanaklar sağlamaktadır.

Saint Michel Fransız Lisesi, Şişli'de bulunan Fransa menşeili özel bir lisedir. Saint Joseph İstanbul ve İzmir'le birlikte Türkiye'deki üç Lasallien lisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Joseph Fransız Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda bir özel okul

Saint-Joseph Fransız Lisesi, Kadıköy'de bulunan Fransa menşeili özel bir lisedir. 1907'de Fenerbahçe SK bu lisenin öğrencileri tarafından kurulmuştur.

Hazırlık sınıfı Türkiye'de bazı Anadolu liselerinde, bazı özel okullarda ve bazı üniversitelerde yoğun dil eğitimiyle geçen ilk senedir. Sekizinci sınıftan yani ortaokuldan mezun olan öğrenciler ile liseden üniversitelere giden öğrenciler tarafından tam gün dil eğitimi ve temel derslerin eğitiminin verildiği sınıftır. Herhangi bir sınıf numarası yoktur.

Yabancı dil, Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversitede Türkçe dışında öğretilen dillere verilen genel isimdir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Resmî adı Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel bir Fransız lisesidir. Okul, adını Roma İmparatoriçesi Azize Pulcheria'dan almaktadır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. İngilizce 2. yabancı dil olarak öğretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Lycée Français Charles de Gaulle, 1942 yılında Ankara'da kurulan ve doğrudan Fransa Büyükelçiliği aracılığı ile Fransa Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okuldur. Türkiye'de eğitim-öğretim yapan diğer Fransız liselerinden farklı olarak T.C Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermemektedir. Bununla birlikte, Fransa toprakları dışında okul açma hakkı, Fransız hükûmeti tarafından yalnızca birkaç ülkeye verilmiş olup Türkiye bu hakkı Lozan Anlaşması uyarınca elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Nerimanov</span> Nariman Narimanov

Neriman Nerimanov, Azerbaycanlı Bolşevik devrimci, yazar, yayıncı, politikacı ve devlet adamıydı. Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgalinden sonra, Mayıs 1920'de kurulan Sovyet Azerbaycanı hükûmetinin başına geçti ve bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü. Daha sonra Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti yürütme konseyi başkanlığına seçildi. Ayrıca 30 Aralık 1922'den öldüğü güne kadar Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Kurulunun parti başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Deniz Akademisi</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek eğitim kurumu

Azerbaycan Devlet Denizcilik Akademisi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Vakfı</span> Azərbaycan kültür, hayırsever, bilim ve eğitim vakfı

Haydar Aliyev Vakfı, Azerbaycan'da bir yardım vakfıdır ve Azerbaycan'daki en önemli sivil toplum kuruluşularından biridir. Kurum Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde 10 Mayıs 2004 yılında kuruldu. Vakfın genel merkezi başkent Bakü'dedir. Kuruluşundan beri vakfın başkanı Mehriban Aliyeva iken başkan yardımcısı ise kızı Leyla Aliyeva'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Yüksek Petrol Okulu</span> Teknikokul

Bakü Yüksek Petrol Okulu 2011 yılında eğitime başlamış devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mihriban Aliyeva</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Mihriban Arif kızı Aliyeva, 21 Şubat 2017 itibarıyla Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi. Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı. Mihriban Aliyeva aynı zamanda Haydar Aliyev vakfının başkanı ve UNESCO iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Loti Fransız Lisesi</span>

Pierre Loti Fransız Lisesi, İstanbul'da bulunan uluslararası Fransız okuludur. Eski adi "Papillon" olup sonradan adını bir dönem İstanbul'da yaşayan Fransız yazar Pierre Loti'den almıştır. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar eğitim vermektedir. Biri Tarabya diğeri Beyoğlu'nda olmak üzere iki kampüsü vardır. 1990'ların sonu, 2000'lerin başında Beyoğlu'ndaki bina deprem riski taşıdığından ortaokul ve lise Tarabya'ya taşındı ve eğitim vermeye devam etti. Anaokulu ve ilkokul ise Beyoğlu'nda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.