İçeriğe atla

Baker tüfeği

Baker tüfeği
Çeşidi Tüfek
Uyruğu  Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Britanya Ordusu
Kullanıldığı savaşlar Napolyon Savaşları
Kızılderili Savaşları
Teksas Devrimi
Üretim tarihi
Tasarımcı Ezekiel Baker
Tasarlandığı tarih 1798
Üretildiği tarih 1800-1838
Üretim adedi 22 bin
Özellikler
Ağırlık 4,08 kg
Uzunluk 1162 mm
Namlu uzunluğu 762 mm

Kalibre15,9 mm
Atış hızı Kullanıcıya bağlı genelde 2 mermi/dak
Etkili menzil 200 m
Azami menzil Değişken
Memurun Fırın Tüfeği - Tüfek, çakmaklı. AF*43480.

Baker tüfeği, Napolyon Savaşları sırasında Britanya Ordusu tarafından kullanılan çakmaklı tüfektir. İngiltere'de yapılan ve Britanya Ordusu tarafından standart olarak sağlanan ilk tüfektir. Adı 1800 yılında ilk üretimi gerçekleştiren Ezekiel Baker'den gelir. Tüfek 1830'lara kadar uzun bir dönem kullanımda kalmıştır.

Tarihçe

Tüfek ihtiyacı

Baker tüfeğinden önce Britanya Ordusunda tüfekler sadece sınırlı olarak, çok çeşitli modellerde ve çoğunlukla Prusya'dan tedarik edilerek kullanılırdı. Fransız Devrimi'nin ardından Fransız Devrim Savaşları döneminde yeni askerî taktikler ortaya çıkacak, bu taktikler gecikmeyle de olsa Britanya tarafından uygulanacaktır.

Bu çalışmalar kapsamında Britanya Ordu Donatım yetkilileri tarafından ordu için standart olarak sağlanacak tüfeğin belirlenmesi için 22 Şubat 1800 tarihinde Woolwich'de tatbikatlar düzenlenir. Bu denemeler sırasında Ezekiel Baker tarafından tasarlanan tüfek seçilir.

Baker'ın tüfeğinin seçilmesi önemli bir başarı olarak değerlendirilir çünkü kendisinin daha önce bu tür bir üretimde bulunduğu bilinmemektedir. Ancak tasarımdaki parçaların ne kadarının kendi üretimi olduğu bilinmemektedir. O dönemde çok çeşitli üreticiler farklı tüfek aksamı üretmektedir.

İlk denemeler

Tüfekli piyade birliklerini kurmakla görevlendirilen Albay Coote Manningham Baker tüfeğinin ilk tasarımında bazı değişiklikler öngörür. Baker'a Alman yapımı bir Jager tüfeği verilir ve bu örneğe benzer geliştirmelerde bulunması istenir. Kalibre ve namlu uzunluğunda yapılan ayarlamalardan sonra tüfek standart olarak kabul edilir. Ancak seri üretime geçilmeden önce kimi değişiklikler yapılacaktır. Ateşleme sistemi, kabza ve nişangâh geliştirilir. Tüfek ayrıca Jager tüfeğinde olduğu gibi süngüye ve süngünün gireceği aksama sahiptir.

Baker tüfeği

Baker tüfeği, üreticisinin ismiyle anılmasına rağmen 1800-1837 yılları arasında çok sayıda farklı üreticiye sipariş edilmiştir. 1800-1815 yılları arasında üretilen silahların çoğu Ezekiel Baker tarafından üretilmemiş, çok sayıda farklı üreticiye yaptırılmıştır. Baker'ın 1805-1815 döneminde 712 adet tüfek yaptığı bilinmektedir.

Kullanımı

Napolyon Savaşları sırasında yoğun olarak kullanılan tüfeğin uzun mesafelerde isabet oranının yüksek olduğu ve savaş koşullarında dayanıklı olduğu gözlenmiştir.[1] Bu avantajlarına rağmen Baker tüfeği sadece tüfekli piyade birliklerine verilmiş, orduda genel olarak kullanılan ve Brown Bess olarak bilinen tüfek kullanımda kalmıştır. Silah ilk olarak Yarımada Savaşı sırasında kullanılmıştır. Bu dönemde Baker tüfeğine sahip takımlar birlik ana gövdesinin önünde yer alır ve ilerideki düşman hatlarını taciz ateşi açardı. Uzun menzili ve isabetli atış özellikleriyle çoğu kez birliğinin önünde yer alan Fransız subayları bu atışların hedefi olmuştur.

Baker tüfeği orduda özel kuvvetler olarak anılan birliklere verilir hale gelmiş ve keskin nişancı takımları oluşturulmuştur. Ayrıca tüfeğin başarısının öğrenilmesi üzerine tekil olarak satılmaya başlanmış ve çeşitli ülke orduları ile düzensiz birliklerce kullanılmıştır.

Tüfek 19.yüzyılın ilk yarısında çeşitli ülkelerde kullanılmıştır. Alamo Muharebesi sırasında Meksikalı Santa Anna birliklerinin Baker tüfeği kullandığı bilinmektedir. Ayrıca 20.yüzyıl boyunca Nepal ordusu Baker tüfeğini kullanmıştır.

Performansı

Tüfek uzun mesafelerde olmasa da orta mesafelerde son derece başarılıydı. Hedefin vurulma ihtimalini artırmak için 60 ila 80 tüfek aynı anda salvo ateşi açması kullanılan bir taktikti. Ayrıca Baker tüfeğine sahip keskin nişancıların ikili gruplar halinde öncü birlikler olarak ilerlemesi ve düşman hatlarını taciz etmesi de kullanılan bir uygulamaydı.

Baker tüfeğinin isabetliliğinin ve etkili mesafesinin gösterildiği bir olay Yarımada Savaşı sırasında yaşanır. İspanya'daki La Coruña bölgesinde yaşanan olayda, 95. Tüfekli Piyade Alayından keskin nişancı Er Thomas Plunkett yaklaşık 800 metre mesafedeki Fransız General Auguste François-Marie de Colbert-Chabanais'i vurmuş, şans eseri vurduğu zannedilmesin diye de generalin yanındaki emir subaylarından bir tanesini de öldürmüştür.[2][3]

200 metreden sonra bir hassasiyet beklenmeyen tüfeğin bu örnekte de görüldüğü gibi usta ellerde çok isabetli bir silah olduğu bilinmektedir.

Dönemin tüm ateşli silahlarında olduğu gibi Baker tüfeğinde de atış yapıldıktan sonra tüfeğin yeniden doldurulması önemli bir sorun oluşturmaktaydı. Yeniden doldurma süresi kullanıcının deneyimine de bağlı olmakla beraber 20 ila 30 saniye arasında değişmekteydi. Muharebe sırasında tüfeği kullanan askerlerin savaş ortamının gerekleriyle acele ederek ağızdan doldurulan mermiyi tam sıkıştırmadan ateşledikleri bilinmektedir. Bu şekildeki kullanım normal atışlarda tavsiye edilmese de savaş sırasında çok yakın mesafede etkili olabilmekteydi.

Kaynakça

  1. ^ Bu dönemde tüfeklerin, uzun dolum süreleri yüzünden yakın çarpışmalarda sınırlı sayıda ateşlendikten sonra kullanıcı tarafından kılıç veya süngü hücumunu savuşturmak için de kullanıldığı hatırlanmalıdır
  2. ^ Olayla ilgili makale 11 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 27 Ekim 2010 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ Plunkett'in hayatı 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 27 Ekim 2010 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

<span class="mw-page-title-main">FAMAS</span> Fransız yapımı bir saldırı ve piyade tüfeği

FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

<span class="mw-page-title-main">MKEK JNG-90</span> Türk yapımı keskin nişancı tüfeği

MKEK JNG-90 veya Bora 12, 7.62mm çapında, 1000m nokta hedefi ve 1200m tesirli hedefi olan Türkiye uyruklu bir keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Genel Komutanlığı ve MKEK'nın çalışmalarıyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir, Türkiye'nin ilk milli keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Lojistik Komutanlığı'nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 sonrasında MKEK'yla yapılan müşterek çalışmaların sonucunda günümüzdeki halini almış ve seri üretime geçilmiştir. Komando ve Jandarma Özel Harekat operasyonel bölgelerde Bora 12'yi aktif olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mosin-Nagant</span> 1891de tasarlanıp o yıl hizmete konulan, 1998 yılına kadar hizmette kalmış Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeği

Mosin-Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Tüfek 1891 yılında Rus yüzbaşı Sergei Mosin ve Belçikalı Nagant firması tarafından tasarlanıp o yıl hizmete konulmuştur. 1965 yılına kadar üretilip 1998 yılına kadar hizmette kalmıştır. Rus-Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca hep hizmette kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AN-94</span> hbbdnndndnd

AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arkebüz</span> 15 ila 17.yüzyıllar arasında kullanılan namludan doldurulan bir tüfek türü

Arkebüz, 15 ila 17. yüzyıllar arasında kullanılan namludan doldurulan bir tüfek türüdür. Ateşli silahın adı Almanca hakenbüchse kelimesinden türetilerek diğer dillere farklı şekillerde geçmiştir. Öncülü olan küçük toplardan farkı çakmaklı/fitilli olmasıdır. Ardılı olan tüfekler gibi yivsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M76</span> askeri silah

Zastava M76, Zastava Arms fabrikası tarafından geliştirilen ve üretilen bir yarı-otomatik keskin nişancı tüfeğidir.

Tatiana Nikolaevna Baramzina, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda bir Sovyet keskin nişancısıydı. Ölümünden sonra Altın Yıldız ödülüne layık görüldü ve 24 Mart 1945'te Sovyetler Birliği Kahramanı statüsü verildi.

Ak 5 veya Automatkarbin 5, Belçika menşeili FN FNC model piyade tüfeğinin arktik iklimime uyarlanması amacıyla İsveç tarafından yeniden tasarlanan bir piyade tüfeğidir. Ak 5, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde en çok sayıda kullanılan tüfektir. Daha öncesinde İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Ak-4'ün yerini almıştır. Üretilen daha sonraki sürümlerinde silaha Colt M203 bombaatar eklentisi de eklenebilmektedir. 2023 yılı itibarıyla standart üretim sürümü Ak 5C modelidir.