İçeriğe atla

Bakanlık

Bakanlık veya eski adıyla nazırlık, belli bir konuda (eğitim, maliye, sağlık, savunma vb.) devletin işlerini yöneten kuruluşlardır. Her bakanlığın bir bakanı vardır ve bu bakanlar belli bir tarihte bir araya gelerek hükûmet başkanının (başbakan, cumhurbaşkanı, devlet başkanı, vs.) başkanlığında devlet sorunlarını tartışırlar.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

Bakanlar kurulu veya Bakanlar konseyi, bazı devletlerde üst yürütme organına verilen geleneksel bir isimdir. Genellikle kabine terimine eşdeğerdir. Devlet Konseyi terimi, kabineye de atıfta bulunabilen benzer bir addır, ancak terimler belirli ülkelerde eşit değildir örneğin, İspanya ve Hindistan.

<span class="mw-page-title-main">59. Türkiye Hükûmeti</span> I. Erdoğan Hükûmeti (2003–2007)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

Refaiddin Şahin, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Yerlikaya</span> Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı

Ali Yerlikaya, Türk bürokrat ve mevcut Türkiye içişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kabine</span>

Kabine, yürütme organının üst düzey yetkililerinden oluşan bir organdır. Bazı ülkelerde, Kabine "Bakanlar kurulu" veya "Devlet Konseyi" gibi isimlerle bilinir. Kabine üyelerine genellikle bakan veya sekreter denilir. Bir kabinenin işlevi ülkeden ülkeye değişir. Kabineler tipik olarak hükûmetin günlük yönetiminden ve ani olaylara müdahaleden sorumlu organdır, oysa yasama ve yargı organları, uzun prosedürlere göre oturumlar halinde ölçülü bir hızda çalışır. Kabineler genellikle bakanlıklarda önerilen mevzuatın parlamentoya geçmeden önce hazırlanmasından sorumludur. Bu nedenle, yeni yasaların çoğu aslında kabineden ve bakanlıklardan gelir.

Osmanlı hükûmeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki çağdaş idare sistemlerine ayak uydurmak amacıyla 19. yüzyılın başından itibaren uyguladığı kabine sistemidir. Günümüzdeki Bakanlar Kurulu sistemine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span> devlet kurumu

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmetinde hukuk ve kanunların uygulanması ile federal adalet sisteminin yürütülmesinden sorumlu federal bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kabinesi</span>

'Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından onun icra yetkilerinin yürütülmesi amacıyla oluşturulan, kendi faaliyetlerinde doğrudan Cumhurbaşkanına tabi ve onun karşısında sorumlu olan, iş kuralı Başbakan tarafından belirginleşen yüksek yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Güvenlik Bakanlığı istihbarat, karşı istihbarat faaliyetleri, devlet sırrının korunması, suçların tespiti, önlenmesi alanlarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kanunu ile belirlenmiş yetki merkezi yürütme organıdır.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Birimleri kendi alanlarında uzmanlaşmıştı, örneğin; Uluslararası Birimi, Sovyet ilişkilerini iktidardaki komünist partilerle yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın başıdır. Dışişleri Bakanı, ülkenin dış politikasından sorumlu olup Bakanlar Kurulu'ndaki en önemli dört bakanlıktan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Bakanlığı (Rusya)</span> Savunma Bakanlığı (Rusya)

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin idari ve işlevsel liderliğinin uygulandığını resmî kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı</span> Kuzey Kıbrısın hükûmet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanı</span> Azerbaycanın hükûmet başkanı

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan hükûmetinin başıdır. Günümüzdeki Başbakan Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Maliye Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Hükûmetine bağlı bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde finans sektörünü düzenlemekten sorumlu, Azerbaycan Kabinesi'ne bağlı bir devlet kurumu. Bakanlığa Samir Şerifov başkanlık etmektedir.

Türkiye'deki bakanlıklar, Türk devletinin yürütme erkinin bir parçasıdır. Her bakanlık, cumhurbaşkanı tarafından atanan bir bakan tarafından yönetilir. Şu anda 17 bakanlık vardır.

Niue-Türkiye ilişkileri, Pasifik Adaları'nda bulunan Niue devletiyle Türkiye arasındaki ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'deki bakanlıklar</span>

Suriye hükûmetinin bakanlıkları, Suriye kabinesinin portföyünü oluşturur.