İçeriğe atla

Bakı camisi

Koordinatlar: 46°20′30″K 48°02′36″D / 46.34167°K 48.04333°D / 46.34167; 48.04333
Bakı camisi
AzericeBakı məscidi
Harita
Temel bilgiler
KonumRusya Astrahan, Rusya
Koordinatlar46°20′30″K 48°02′36″D / 46.34167°K 48.04333°D / 46.34167; 48.04333
İnançİslam
MezhepŞii İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari
İnşaat başlangıcı1907
Tamamlanma1909

Bakı Camisi 1907-1909 yıllarında Astrahan'da inşa edilmiş cami. Sovyet döneminde caminin minaresi yıkılmış, farklı yıllarda binası depo ve kültür merkezi olarak kullanılmıştır. 2002 yılında Astrahan'daki Azerbaycan topluluğunun çabalarıyla cami restore edilerek onlara verilmiş ve Bakı Camisi adını almıştır. Cami, Astrahan'da Bakinskaya Caddesindedir.[1]

Hakkinda

Arşiv verilerine göre, 1903 yılında Astrahan'da 238 kişi bir araya gelerek 1897'den beri faaliyette olan ve yerel sakin Nijemetdinov'un Kriushi bölgesindeki topraklarında bulunan ibadethanenin yerine bir cami inşa etmeye karar verdiler. 1907'de Astrahan valiliği, Nijemetdinov'un vasiyet ettiği arazi üzerine 2. Bakaldinskiy caddesinde bir taş cami yapılmasına izin verdi. Mayıs ayında caminin mollası da atandı. İnşaat Haziran 1907'de başladı ve 1909'da sona erdi. Caminin bünyesinde kız ve erkek okulları faaliyet gösteriyordu. 1938 yılında Sovyet yönetimi sırasında cami kapatılmış ve bina depo olarak kullanılmıştır. 1940 yılında caminin minaresini yıktılar. 1950'de binayı spor salonu olarak kullanmayı düşündüler. Bu nedenle yapının içindeki ikinci katı da yıktılar. 1987 yılında binada çıkan yangın, zeminine ve iç kısmına zarar verdi.[1]

2002 yılında cami, Astrahan eyaletinde yaşayan Azerbaycanlılarin çabalarıyla cami restore edildi. Onarımdan sonra "Bakı" adlanan cami ibadet için azerbaycanlilara verildi. Burada Azerbaycanlılardan başka diğer Müslümanlar da ibadet etmektedirler.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Rəhman Sahiboğlu (9 Şubat 2005). "Улица Бакинская, ведущая к Храму" (PDF) (Rusça). İrs. 4 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2022. 
  2. ^ Fəridə Abdullayeva (25 Ekim 2018). "Həştərxandakı "Bakı" məscidində müxtəlif xalqların nümayəndələri ibadət edir" (Azerice). Azerbaycan Devlet Haber Ajansı. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Laleli Camii</span> 1760-1763 yıllarında III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş camii

Laleli Camii, 1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş ve bulunduğu semte adını vermiş olan bir camidir. Caminin adı 3. Mustafa'nın velisi saydığı Laleli Baba'nın ismini bu ibadethaneye vermesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Karaali Camii</span>

Karaali Camisi, Uşak ilinin Mendepazarı mevkiinde bulunmaktadır. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen camiyi Kara Ali adlı şahsın yaptırdığı söylenmektedir. Binada hicri 975, miladi 1567-1568 tarihli bir kitabe olsa da, yapının mimari özellikleri 16. yüzyıl üslup özelliklerine sahip değildir. Bu durumda minarenin daha önceki bir camiden kaldığı, şimdiki caminin de 19. yüzyılın ilk yarısında büyük bir onarımla günümüzdeki görünümüne kavuştuğu ileri sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuba (şehir)</span> Azerbaycanda şehir

Kuba, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nun bir şehri ve başkentidir. Şehir, Kudyal nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte, Şahdağ dağının kuzeydoğu yamaçlarında yer almaktadır. 46.300 (2023) nüfusa sahiptir.

Ebu Müslim camileri, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda en eski camiler. Orada aynı isimli 3 cami vardır. Azerbaycan'ın aborigen nüfusuna ait, etnik azınlıklar olan Şahdağ halkları'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Cek, Kuba</span>

Cek, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Cek yerleşim yeri deniz seviyesinden 1643 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Muğdat Camii</span> Mersindeki 20. yüzyıl yapımı camii

Muğdat Camisi Mersin'in en büyük camisidir. Cami adını sahabelerden Mikdâd bin Amr 'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kalan Camii</span>

"Büyük cami" anlamına gelen Kalon veya Kalan Camii, Özbekistan'daki Buhara'nın eski ana camisidir. 1924 yılında ibadete kapatıldı. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen şehrin tüm tarihi merkezi gibi, 16. yüzyılın başlarında Şeybanîlerin hükümdarlığı döneminde 12. yüzyıldan kalma eski bir caminin bulunduğu yere inşa edildi. On iki bin kişi kapasiteliydi. Semerkant'taki Bibi Hanım Camii'nden (1399-1404) sonra en önemli Mâverâünnehir camisidir. Mir-i Arab Medresesi'nin karşısındadır. UNESCO tarafından restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhtarov Camii</span>

Muhtarov Camii ve ya Sünni Camii Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Vladikavkaz şehrinde, Terek Irmağı'nın sol kıyısında yer alan tarihi bir cami. Cami adını, inşaat masraflarının çoğunu karşılayan Azerbaycanlı milyoner Murtaza Muhtarov'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Ulu Camii</span>

Bakü Ulu Camii ya da Cuma Camii, Bakü, Azerbaycan'da yer alan bir camidir. Katedral Camii, 12. yüzyılda bir Zerdüşt tapınağının yerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsmailiye Sarayı</span>

İsmailiye Sarayı, günümüzde Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkanlığı olarak hizmet veren tarihi bir yapıdır. Bakü'de, İstiglaliyyat Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Çao Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Çao köyünde bulunan ahşap bir camidir. 1909 ve 1912 yılları arasında Batumlu Laz ustalar tarafından yapılan cami 1993-95 yılları arasında restore edilmiştir. Caminin ilk minaresi 1936'da Sovyet yetkililerin talimatıyla yıkıldı. Aynı yıl köyün camisi ambara, caminin yanındaki medrese ise sosyal kulübe dönüştürüldü. Caminin içi mısır sapı motiflerinden oluşan duvar resimleriyle süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alacami</span> Kadirlide bir cami

Alacami Osmaniye ilinin Kadirli ilçesinde yer alan tarihi bir camidir. Kent merkezinde Savrun çayının doğusundadır. Kilise olarak inşa edilmiş sonradan camiye çevrilmiş ibadethanelerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Sekinehanım Camisi</span>

Sekinehanım Camisi 1854 yılında Azerbaycan'ın Guba şehrinde inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Rustov Camii</span>

Rustov Köy Camii, Kuba rayonu, Rustov köyünde Hacı Zeynelabidin Tağıyev'in yardımlarıyla 1903 yılında yaptırılan tarihi-mimari bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Cafer Camii</span>

Hacı Cafer Camii, Azerbaycan'ın Kuba şehrinde 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu binası</span>

Fenomen sinematograf'ın binası veya Kukla Tiyatrosu binası, 1910 yılında Bakü'de inşa edilen ilk sinematograf binasıdır. Bina, İosif Ploşko'nun projesine göre Fransız Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Şu anda binada Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bazar camii</span>

Büyük Bazar Camii, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir tarihi-mimari eserdir. Cami 1864 yılında Büyük Bazar semtinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Susay Camii</span>

Susay camii, Azerbaycan'ın Guba ilçesinin Susay köyünde bulunan tarihi-mimari eserdir.