İçeriğe atla

Bakış açısı çekimi

Bakış açısı çekimi teriminin kesinleşmiş tek ve doğru bir tanımı yoktur.[1] Genelde karakterin yüzünü yakın veya bel planda gördükten, ayrıca bir olaya tepkisini de gördükten sonra karakterin gözünden gördüğü şeyin göründüğü çekim olarak tanımlanır. Bu tip çekimler farklı formlarda da yapılabilir. Örneğin, bazen karakterin omzu üzerinden de bakış açısı çekimi yapılır veya 2-3 karakterin bakış açıları tek bir ortak açıdan verilebilir.

Sinema ile bağlantılı bir terimdir. Temel Kamera Açısı olarak nitelendirilebilir. Kadraj içerisinde yer alan görüntünün; filmin ilgili sahnesindeki bir karakterin, o esnada kendi gözünden gördüklerini yansıtabilecek şekilde oluşturulmasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Sinema 101, Ders 4: Temel Açı ve Plan Türleri". 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Peyda</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Hüseyin Örmen, Türk oyuncudur.

<i>Qiu Ju’nun Öyküsü</i>

Qiu Ju’nun Öyküsü, 1992 yapımı Çinli komedi-drama filmidir. Film Zhang Yimou tarafından yönetildi ve filmlerinin çoğunda olduğu gibi Gong Li başroldedir. Senaryo, Chen Yuanbin'in novellası Wan Ailesinin Davası'nın bir uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Tati</span> Fransız film yönetmeni (1907 – 1982)

Jacques Tati, Fransız yönetmen ve aktör.

Perspektivizm, Türkçe anlamı bakışaçıları çokluğu olan sözcük.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Iraklık açısı</span> bir kimsenin gözünden çıkan, biri yer kürenin merkezinde öbürü yeryüzünde bulunan iki doğrunun bir gökcisminin merkezinde birleşerek oluşturdukları açı.

Paralaks veya ıraklık açısı; iki farklı bakış açısından bakıldığında cismin görünen konumunun değişme miktarıdır ve açı ile hesaplanır. İki bakış açısının arasındaki uzaklık arttıkça artar, cismin iki bakış açısına uzaklığı arrtıkça ise azalır. Yakındaki cisimlerin ıraklık açısı uzaktaki cisimlerinkinden fazla olacağından uzaklık hesaplamak için kullanılabilir. Ayrıca görüşte derinlik algısı da ıraklık açısı ile sağlanır.

<i>Sapık</i> (film, 1960)

Sapık, Alfred Hitchcock tarafından çekilen, senaryosu Joseph Stefano tarafından psikozlu bir katili hakkında yazılan 1960 tarihli korku ve gerilim filmidir. Film, Robert Bloch'un Wisconsinli katil Ed Gein'nin suçlarından esinlenerek yazdığı aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, bir sekreter olan Marion Crane ve yalnız yaşayan bir motel sahibi Norman Bates arasındaki karşılaşmayı anlatır. Film Türkiye'de 24 Ocak 1965'te gösterime girmiştir.

Feminist felsefe, feminist perspektiften yapılan felsefeyi ifade eder. Feminist felsefe, feminist hareketlerin davasına destek olmak üzere felsefe yöntemlerini kullanma girişimi ile birlikte, geleneksel felsefi düşünceleri feminist bir çerçevede eleştirme ya da yeniden değerlendirme girişimini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Seslendirme</span> görsel medyada görüntüye eklenen sesi kaydetme işi

Seslendirme, TV, radyo, sinema veya dijital mecrada yayınlanacak bir yapım işinin metinlerinin profesyonel bir seslendirme sanatçısı tarafından konuşmaya çevrilmesi işlemidir.

Çekim, filmde, zamanın aralıksız dönemlerinin devam süresi olan yaratılmış sinema filminin çerçeveler serisinin devamlı şerididir. Çekimler genelde herhangi bir sürede olabilir ve yalnız bir kamera ile filmleşir. Bir çekim her harfi çerçevelerden oluşan bir kelime, bir sahne ise tüm cümle ve bir sekans bütün bir paragraf veya bölüm ile karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü şahıs nişancı</span>

Üçüncü şahıs nişancı, değişik şekillerde oyuncu karakterini gösteren 3 boyutlu bilgisayar ve video oyunu türüdür, Birinci Şahıs Nişancı türündeki oyunlarda oyuncu karakterinin gözünden görülür ancak bu üçüncü şahıs nişancı türündeki oyunlarda genellikle oyuncu karakterinin arkasından oyun görülür. Tomb Raider üçüncü şahıs nişancı türündeki ilk dünyaca ünlü oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci şahıs nişancı</span>

Birinci şahıs nişancı oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyunları ifade eder. Tüm nişan türündeki oyunlar gibi, "bir serüven, bir veya birden fazla uzun menzilli silah ve değişen sayılarda düşmanlar" tabiriyle anılır. Birinci Şahıs Nişancı türündekiler Birinci Şahıs Bakış Açısı görüntüsüyle değer kazanır ve oyuncu karakterinin oyunun dünyasına görsel bir bakış açısı sunar. Karakter itibarıyla emirleri harfi harfine yerine getirir ve beklenen hareketleri yapar. Oyunlar esas olarak araçları kullanmayı gerektirmesi daha çok araç simülasyon oyunlarına benzemesine yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nişancı oyunu</span>

Nişancı oyunu türü video oyunlarında karşılıklı olarak öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen oyun türüdür. Bu tür oyunlarda, oyuncuların karşı takımdaki oyuncuları silah kullanarak öldürmesi veya yaralaması amaçlanır. Silahların dışında kalan diğer yaralama ve öldürme yöntemlerini eklemek üretici firmanın oyunlarına eklediği yenilikçi fikirlere bırakılmıştır. Günümüzde ise bu oyunlar yüksek sayılara ulaşmıştır. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren nişancı oyunları geliştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde de bu tür oyunlar geniş bir popülarite kazanmıştır.

Pıtırcık René Goscinny tarafından yazılan ve Jean-Jacques Sempé tarafından resmedilen kitap dizisi. İlk kez 1959 yılında yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tanrısal anlatıcı</span>

Tanrısal anlatıcı, bir öykünün, öyküdeki tüm detayları bilen bir üçüncü şahıs tarafından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı tüm karakterlerin duygu ve düşüncelerini bilen, "tanrı gibi" bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Amblem</span> Görsel simge

Amblem ya da belirtke, bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir.

<i>Beşirle Vals</i>

Beşir'le Vals, 1982 yılında Lübnan'da yaşanan savaşları ve katliamları konu eden belgesel niteliğinde bir animasyon filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal kamera sistemi</span> 3D sanal dünyanın bir görünümünü görüntülemek için bir kamerayı veya bir dizi kamerayı kontrol etme

Sanal kamera sistemi, üç boyutlu sanal dünya içerisinde kamera ya da kamera grubunun kontrolünü sağlayan sistem. Sistem, aksiyon oyunlarında görüntüyü oyuncuya mümkün olan en iyi açıyla vermek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci şahıs bakış açısı</span>

Birinci şahıs bakış açısı, video oyunlarında oyuncunun yönettiği karakterin gözünden çevreyi görmesine verilen ad. Macera oyunu ile sürüş, yelkencilik ve uçuş simülatörleri gibi birinci şahıs nişancı türündeki birçok oyun bu perspektifi kullanmaktadır.

Bakım etiği, özen etiği ya da bakım/özen etiği kadınlara duyulan saygınlığı, kadın çalışmalarının ahlak felsefesi açısından önemini ve ahlak felsefesinin bazı temel problemlerine kadın bakış açısının verebileceği cevapları merkezi bir konuma yerleştirerek ahlak felsefesinde alternatif bir bakış açısı sunmayı başarmış önemli bir yaklaşımdır. Bu bakımdan bakım/özen etiği, geleneksel etik teorilerden oldukça uzak ve eleştirel bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bakım/özen etiği, özellikle Batı düşünce tarihi içerisinde 1960'lara kadar dayanan feminist düşünce hareketlerinden kaynaklanarak geliştirilmiştir.