İçeriğe atla

Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı

Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı

{{{başlık}}}
Konum
Ülke:Azerbaycan
Yer:Bakü
Koordinatlar:40°14′03″N 49°31′32″E / 40.2343°K 49.5256°D / 40.2343; 49.5256
Detaylar
Açılış:1902
Sahibi:Azerbaycan hükûmeti
Rıhtımlar:6 (Ana kargo terminali)
Çalışanlar:800
İstatistikler
Yıllık kargo tonajı:artış 25 milyon ton
Yıllık konteyner hacmi:Sabit 15,000 TEU
Kargo değeri:8 milyon ton


Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı (AzericeBakı Beynəlxalq Dəniz Ticarət Limanı), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan ve 1902 yılında hizmete giren bir deniz limanı. Liman, şehrin kıyısında Bakü Körfezi'nde yer almaktadır.

Tarihçe

Bakü Limanı, 1902 yılında inşa edilmiş ve o zamandan beri Hazar Denizi'nin en büyük ve en işlek limanı olmuştur. Liman yıl boyunca günün 24 saati aralıksız çalışmaktadır. Bünyesinde 800 civarında işçi çalışan limanda; ana yük terminali, konteyner terminali, feribot terminali, petrol terminali ve yolcu terminali olmak üzere 5 terminal yer almaktadır.

Resim galerisi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Göteborg</span> şehir

Göteborg İsveççe telaffuz: [jœtɛˈbɔrj] , İsveç'in ikinci ve İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Göteborg şehir merkezinin 570.000, metropolitan bölgesinin ise yaklaşık 1.000.000 nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. Stockholm'den sonra İsveç'in ikinci büyük şehridir. Göteborg 60.000 üniversite öğrencisiyle İskandinavya'nın en çok öğrenci barındıran şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti (şehir)</span> Cibutinin başkenti

Cibuti Cibuti'nin başkenti ve en büyük şehri. 1888 yılında Fransızlar tarafından kurulan Cibuti'nin nüfusu 623.000 civarındadır. Kent, Aden Körfezi'ni Tadjoura Körfezi'nden ayıran yarımada üzerinde kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Liman</span>

Liman; gemi, tekne gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin konteyner ve kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran mekanlardır.

INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.

<span class="mw-page-title-main">Trelleborg</span>

Trelleborg, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, İsveç'in en güney ucunda, Baltık Denizi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Örnsköldsvik</span> İsveçin Västernorrland ili, Örnsköldsvik ilçesine bağlı yerleşim yeri

Örnsköldsvik, İsveç'in orta-doğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Botni Körfezi kıyılarında yer alır. Kent özellikle kâğıt ürünleri, ağır makine ürünleri ve buz hokeyi oyuncularıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Pîrî Reis Üniversitesi veya Pîrî Reis Denizcilik Üniversitesi, 8 Şubat 2008 tarihinde İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Kampüs, İstanbul'un Tuzla ilçesinde yer almaktadır. Üniversite, Yelken sporuna ilgiyi artırmak için bir proje hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mikonos</span>

Mikonos veya Türkçe adıyla Mukene, Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları'nın bir parçası olan ve İstendil, Sire, Berre ve Nakşa arasında yer alan bir Yunan adasıdır. Yüzölçümü 85 km² olan adanın en yüksek noktası 341 metredir. 2011 nüfus sayımına göre Mikonos'ta 10.134 kişi yaşamaktadır ve bunların çoğunluğu adanın doğu kıyısındaki en büyük kasaba olan Mikonos'ta yaşamaktadır. Kasaba aynı zamanda Chora olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı</span>

Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 20 km kuzeydoğusunda yer alan uluslararası bir havalimanıdır. Bütün Kafkasya bölgesinin en büyük ve en işlek havalimanıdır ve uçuş merkezdir. Ulusal bayrak taşıyıcısı Azerbaycan Hava Yolları'nın ana operasyon merkezidir. 10 Mart 2004'te havalimanına eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in adı verilmiş ve IATA kodu değiştirilmiştir. Kuzey ve güney olmak üzere iki yolcu terminali ve bir kargo terminali bulunmaktadır. Ayrıca hemen yakınında bir kamyon-tır otoparkı ve otel vardır.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">New York ve New Jersey Liman İdaresi</span>

New York ve New Jersey Liman İdaresi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York ile New Jersey eyaletleri arasında faaliyet gösteren bir ulaştırma kuruluşudur. 1921 yılında iki eyalet arasında yapılan bir anlaşma sonucu kurulmuş olup New York ve New Jersey Limanı'nın coğrafi alanındaki tüm köprü, tünel, havalimanı ve deniz limanları da dahil olmak üzere bölgesel ulaşım altyapısının büyük bir bölümünü denetlemektedir. Merkezi, New York'ta 4 Dünya Ticaret Merkezi'nde yer almaktadır.

Hovsan Surahanı, Bakü'nün Surahanı semtinde kentsel bir yerleşim yeridir. Hazar Denizi kıyısındadır. Yerli halka göre geçmişte kentin azazisinde iki havuz olduğu için köyün adı Hovuzan'dır. Kaynaklara göre oykonim, havuz kelimesi ve "havuzlar" veya "havuz yeri" anlamına gelen -an sonekinden oluşur. Bazı araştırmacılara göre, yerleşim yerinin adı Arapça hisn kelimesinden türemiştir. Aslında köy, deniz kıyısında, havzada yer aldığı için bu şekilde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neftçiler Bulvarı</span>

Neftçiler Bulvarı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir bulvardır. Bulvar, Bayıl'ın batı bitişinden başlayarak doğuya doğru Üzeyir Hacıbeyov Caddesi ile kesişen Cevanşir Köprüsü'nde sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı Uluslararası Limanı</span>

Türkmenbaşı Uluslararası Limanı, Türkmenistan'ın Türkmenbaşı'ndaki ana yolcu limanı ve kargo limanıdır. Hazar Denizi'nin doğu kesiminde yer almaktadır. Düzenli hatlar Bakü (Azerbaycan), Aktau (Kazakistan) ve Astrahan'a (Rusya) seferler yapmaktadır. Türkmenistan'ın en büyük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Feribot Terminali</span> Bandırma, Balıkesirde bir feribot terminali

Bandırma Feribot Terminali veya Bandırma İskelesi, Marmara Denizi'ndeki Bandırma Limanı içinde, Bandırma kentinde bulunan bir feribot terminalidir. İstanbul'un güneyindeki Yenikapı'dan Bandırma'ya feribot seferleri yapan İDO tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batum Limanı</span>

Batum Limanı Gürcistan'ın en büyük konteyner, feribot ve genel kargo limanıdır. Karadeniz'in güneydoğu kıyısında, Batum şehrinde yer almaktadır. Liman aynı zamanda Kazakistan ve Azerbaycan'daki petrol refinerileri için önemli bir transit limanı olarak kullanılmaktadır. Batum Limanı, çeşitli kargolar, gemiler ve yolcular için müşteri gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Liman beş terminalden oluşmaktadır: petrol terminali, kuru yük terminali, konteyner terminali, demiryolu-feribot geçişi ve yolcu terminali. Bu terminaller, yüklerin zamanında ve kaliteli bir şekilde işlenmesini kolaylaştıran ve limanın müşterilerinin gereksinimlerini karşılayan uygun vinçlerle donatılmıştır.