İçeriğe atla

Bakü Caz Merkezi

2011 Bakü Uluslararası Caz Festivali

Bakü Caz Merkezi (AzericeBakı Caz Mərkəzi), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir caz merkezidir. 2002 yılında kurulmuş olup amacı Azerbaycan'da caz kültürünü geliştirmek ve sürdürmektir. Yaklaşık olarak her akşam canlı caz performansları vardır. Merkezde farklı caz tarzlarında çalışan caz müzisyenleri ve sanatçılar bulunmaktadır. Bazen caz konserleri ve filmler merkezde büyük bir ekranda gösterilir.[1]

Azerbaycan'da cazın ortaya çıkışı ve gelişmesi, dünyadaki tüm petrolün yarısının üreticisi olarak bilinen Bakü'nün ekonomik toparlanma yaşadığı 20. yüzyılın ilk yıllarına dayanmaktadır. Bu dönemde Azerbaycan'da girişimci işadamları, mimarlar, tüccarlar, bilim adamları, yerli ve yabancı sanatçılar ortaya çıkmaya başladı ve Azerbaycan'a yeni müzik dalgası geldi.[2][3] Azerbaycanlı besteciler Niyazi ve Tevfik Guliyev, 1938'de Bakü'de ilk caz orkestrasını kurdu. Niyazi ve Tevfik Guliyev, Aleksaner Tsfasman'ın ilk Sovyet caz orkestrasında yer aldı. Niyazi ve Tevfik Guliyev'in orkestrası Azerbaycan cazının temellerini attı. Devlet cazında üç trombon, beş saksafon, üç trompet, bir piyano, bir gitar ve vurmalı çalgılar vardı.

İlk konserde caz klasiklerinin yanı sıra müzisyenler Niyazi ve Tevfik Guliyev'in eserlerini bizzat seslendirdi.[4] Aynı dönemde muğam 'Chargah' ilk olarak saksafon doğaçlamalarıyla çalındı. 1941-1945'te savaşın sona ermesinin ardından Rauf Hacıyev 'Devlet Cazının' müdürü oldu.[5]

Bakü'de ilk caz festivali 1969'da yapıldı. Bir aradan sonra, gelenek 2005 yılında geri geldi ve halen sürmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Theatres, cinemas, concert halls of Baku – National Tourism Promotion Bureau, 2017.
  2. ^ Continuum encyclopedia of popular music of the world
  3. ^ Continuum encyclopedia of popular music of the world Song of the Land of Fire
  4. ^ "Maestro Niyazi". 10 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 
  5. ^ "Гаджиев Рауф Солтан-оглы" (Rusça). Biografija.ru. 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 
  6. ^ "Azerbaijan's traditional music back from brink". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşid Behbudov</span> Azerbaycanlı şarkıcı ve aktör

Reşid Mecid oğlu Behbudov, Azerbaycanlı Sovyet şarkıcı ve oyuncu.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Akbank Caz Festivali, ilki 1991 yılında İstanbul’da düzenlenen ve yıllar içinde Türkiye’nin farklı şehirlerinde de konserlere ev sahipliği yapan caz festivali.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Görsev</span> Türk piyanist

Kerem Görsev, Türk caz sanatçısı, piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Engin</span>

Atilla Engin, Türk davulcu, perküsyon ustası, besteci aranjör, büyük orkestra şefi, jazz/fusion yorumcusu ve jazz konservatuvarı hocası.

Ozan Musluoğlu,, Caz sanatçısı, Basçı, Besteci.

<span class="mw-page-title-main">Vakıf Mustafazade</span>

Vakıf Mustafazade, Azerbaycanlı besteci, piyanist, caz-muğam türünün kurucusu. Azerbaycan'ın en önemli sanatçılarındandır. Dünyaca ünlü caz şarkıcısı Aziza Mustafa Zadeh'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sıral</span>

İsmet Sıral, Türk müzisyen, saksofonist, flütist ve neyzen. Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı-şarkı yazarı</span> kendi şarkılarını yazıp, besteleyip söyleyen vokalist

Şarkıcı-şarkı yazarı, şarkılarının, söz, müzik ve düzenleme dâhil bütün bileşenlerini kendi oluşturan ve söyleyen kişidir.

Niyazi Tağızâde Hacıbeyov,, , Azerî orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Benny Goodman</span> Amerikalı besteci ve caz müzisyeni (1909 – 1986)

Benjamin David "Benny" Goodman Amerikalı bir caz klarnetçisi ve "Swing'in Kralı" olarak bilinen grup lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Caz Çağı</span>

Caz Çağı, 1920'lerde ve 1930'larda caz müziğinin ve dans tarzlarının ülke çapında hızla popülerlik elde ettiği dönemdir. Caz Çağı'nın kültürel yansımaları öncelikle cazın doğduğu yer olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hissedildi. New Orleans’ta Afrika ve Avrupalı müziğin bir karışımı olarak ortaya çıkan caz, bu dönemde daha geniş kültürel değişimlerde önemli rol oynadı ve pop kültürüne olan etkisi uzun süre devam etti. Caz Çağı'na genellikle Kükreyen Yirmiler ile bağlantılı olarak atıf yapılır. Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald, ilk olarak 1922'deki kısa öykü koleksiyonu Caz Çağı Öyküleri'nin adında bu terimi ilk defa kullanarak terimle genel olarak ilişkilendirilmektedir.

Azerbaycan cazı, Azerbaycan'da yaygın olan popüler bir caz çeşididir. Çokça çeşitli stili kapsar ve genellikle geleneksel Azeri müziği ile harmanlanır. Modern ünlü Azeri caz müzisyenleri arasında Rain Sultanov, Isfar Sarabski, Shahin Novrasli ve Bill Evans ve Keith Jarrett'ten esinlenen Aziza Mustafa Zadeh yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Asef Zeynallı</span> Azeri besteci ve piyanocu

Asef Zeynallı, Azeri besteci.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Guliyev</span> Azerbaycanlı besteci, piyanocu ve şef

Tevfik Guliyev, Azeri besteci ve piyanist.

Bakü Uluslararası Caz Festivali – Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve "Caz Dünyası" dergisi tarafından düzenlenen organizasyon. Bakü Uluslararası Caz Festivali 2005 yılından beri düzenlenmektedir. Festivalde hem yabancı hem de yerli caz yıldızları sahne almaktadır. Bakü Uluslararası Caz Festivali; eğitim(seminerler ve ustalık sınıfları), “çocuklar caz günü”, yarışma("en iyi caz sanatçısı"), sanat ve fotoğraf sergileri, dünya caz sanatçılarının caz konserleri ve başka etkinliklerden ibaret olan forum ve müzik festivalidir.

Uluslararası Muğam Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir sanat ve müzik merkezidir. Azerbaycan müziğinin belirli bir türü olan muğamı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkez, Bakü Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Ali Toker</span>

Hakan Ali Toker, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.