İçeriğe atla

Baja Mali Knindža

Baja Mali Knindža
DoğumMirko Pajčin
13 Ekim 1966 (57 yaşında)
Gubin, Bosna-Hersek, Yugoslavya
MeslekSerbian folk singer
Etkin yıllar1989–present
Boy1.76 m
Çocuk(lar)6

Mirko Pajčin (SırpçaМирко Пајчин; d. 13 Ekim 1966) ya da sahne adı ile Baja Mali Knindža (SırpçaБаја Мали Книнџа), Sırp halk şarkıcısı ve söz yazarı. Genellikle turbo-folk kültürünün bir parçası olarak tanımlanır ve Sırp vatansever şarkıları ile bilinir.

İlk yılları

Pajčin[1] 13 Ekim 1966'da Livno yakınlarındaki Gubin köyünde, Bosna-Hersek'te bir Bosnalı Sırp ailede doğdu.

Pajčin 1980'de Sırbistan'a taşındı ve 1984'te Surčin'de şarkı söylemeye başladı.[2]

Tartışmalı yönleri ve kariyeri

Baja, 1989'da Livno'daki amatör şarkıcılar yarışmasını kazandı ve ilk albümünü 1991'de çıkardı. Kariyerinin başladığı zamanlar Yugoslavya'nın dağılmaya başladığı zamanlardı. 1990'lar boyunca, güçlü Sırp milliyetçiliği ve Yugoslav savaşları sırasında Sırpları destekleyen milliyetçi şarkılarıyla tanınıyordu. İsmini Hırvat Kurtuluş Savaşı sırasında Knindža adı verilen Sırp gönüllü silahlı ayrılıkçı birliklerinden aldı.[3][4] İlk profesyonel şarkısı Врати се Војводо'dur (Geri gel, Vojvoda). Ayrıca Zvuci Tromedje ve Tromedja gruplarının şarkılarının bazılarının söz yazarlığını da yapmıştır.

Pajčin, her yıl Ağustos ayının ortalarında Banja Luka yakınlarındaki Zmijanje'deki Кочићев збор'da (Kočić'in Meclisi) konser verir ve genellikle onbinlerce insanı çeker. Fırtına Operasyonu'ndan bu yana Pajčin, Hırvat Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra günümüzde Hırvatların yaşadığı bölgelerde yaşamak üzere dönen Sırp halkına dair hayali hakkında birçok şarkı yazdı.

Pajčin Sırp milliyetçiliği, aşırı sağ görüşleri ve şarkı sözlerindeki önyargı yüzünden birçok tartışmaya yol açmıştır.[5] Şarkılarının çoğu Yugoslav savaşları sırasında sıklıkla savaş liderlerine atıf yapan ırkçı sözleri nedeniyle Bosna ve Hırvatistan'ın Sırp olmayan bölgelerinde kınanmıştır. Örneğin, şarkısı "Ne volim te Alija" (Seni Sevmiyorum Aliya) Bosna savaşı zamanı başkanı Aliya İzzetbegoviç'e olan nefretini anlatıyor:

Не волим те, Алија, / Seni sevmiyorum, Aliya
Зато што си балија / Çünkü sen bir Balija'sın (Boşnaklara karşı aşağılayıcı bir terim)
Срушио си миран сан / Güzel bir rüyayı mahvettin
Носила ти Дрина сто муџахедина / Umarım Drina nehri mücahitlerinden yüzlercesini alır götürür
Сваки дан / Her gün [6]

"Ćuti, Ćuti Ujko!" adlı parçası, "Seni öldüreceğim" ve "Kapa çeneni kapa çeneni mujo (Boşnak), seni öldüreceğim" gibi ifadeler içermektedir.

Şarkılarının çoğunun nasyonalist bir temada olmasına rağmen, "Umri Baba" ve "Poker Aparat" gibi genellikle mizahi politik olmayan şarkılarıyla da tanınıyor.

Ayrıca "Bila Jednom Jedna Zemlja" ve "Komunjare" gibi komünist karşıtı şarkıları da bulunmaktadır:

Комуњаре, комуњаре / Kommünistler, kommünistler
ви волите само паре / Sevdiğiniz tek şey paradır
сви сте ви комунисти / Siz ve bütün komünistler
прављени на калуп исти / Aynı kalıptaki alçılarsınız [7]

Kişisel hayatı

Pajčin, karısı, üç kızı ve bir oğluyla birlikte Zemun'da yaşıyor. Ana dili Sırpçanın yanı sıra İngilizce ve Rusça bilmektedir.

Sırp Radikal Partisi'nin bir destekçisi olan Baja, partinin konvansiyonlarında şarkılar söyledi. Ayrıca SRP'yi ve lideri Voyislav Şeşely'i yücelten Српским радикалима (Sırp Radikaller) adlı bir albüm çıkardı .

Diskografi

Solo

  • Ne dam Krajine (1991)
  • Stan'te paše i Ustaše (1992)
  • Živjeće ovaj narod (1993)
  • Sve za srpstvo, srpstvo nizašta (1993)
  • Uživo sa braćom Bajić, Rašom Pavlovićem, i Goricom Ilić (1993)
  • Još se ništa ne zna (1994)
  • Rat i mir (1994)
  • Kockar bez sreće (1994)
  • Pobijediće istina (1994)
  • Igraju se delije (1995)
  • Idemo dalje (1995)
  • Zbogom oružje (1996)
  • Ne dirajte njega (1997)
  • Povratak u budućnost (1998)
  • Srpskim radikalima (1998)
  • Biti il ne biti (1999)
  • Život je tamo (1999)
  • Zaljubljen i mlad (2000)
  • Đe si legendo (2001)
  • Zbogom pameti (2002)
  • Baja Mali Knindža: uživo (2003)
  • Luda Žurka - uživo (2003)
  • Za kim zvona zvone (2006)
  • Gluvi barut (2007)
  • Idemo malena (2011)
  • Lesi se vraća kući (2012)
  • Govor duše (2014)

Braća sa Dinare grubu ile

  • Goki i Baja bend (1994)
  • Bila jednom jedna zemlja (1995)
  • Plači voljena zemljo (1996)
  • Ja se svoga, ne odričem groba (1997)
  • Idemo do kraja (1998)

Kaynakça

  1. ^ "Istinski identitet poznatih ličnosti rijetko poznat javnosti". Nezavisne. 20 Temmuz 2011. 21 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015. 
  2. ^ "Biografija Baje Malog Kninže (Mirko Pajčin)". 26 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  3. ^ "Dvostruka mjerila: 'Mali Knindža' slavi četnike u Švicarskoj". Slobodna Dalmacija. 7 Ekim 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015. 
  4. ^ "Thompsona protjerali, a Malom Knindži daju da propagira četnike". Jutarnji. 7 Ekim 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015. 
  5. ^ Music and the racial imagination. University of Chicago Press. 2000. s. 639. ISBN 978-0-226-70200-1. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2010. 
  6. ^ "Ne Volim Te Alija video with English subtitles". 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Komunjare video with English subtitles". 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bosna Özerk Bölgesi</span>

Batı Bosna Özerk Bölgesi veya Batı Bosna, 1993 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'in kuzeybatısında var olan ve tanınmayan küçük bir devletti. Başkenti Velika Kladuša kasabasından ve yanı sıra birkaç yakın köyden oluşuyordu. Bosna Savaşı sırasında Fikret Abdić'in Aliya İzzetbegoviç'in merkezi hükûmetine karşı uyguladığı ayrılıkçı siyasetin bir sonucu olarak ilan edildi. 1995 yılında kısa bir süre için Batı Bosna Cumhuriyeti olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Prijedor</span> Bosna-Hersekte şehir

Pridor Bosna-Hersek'in Kuzeybatısı'nda yer alan ve yaklaşık toplam nüfusu 110.000 olan bir şehirdir. Prijedor, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nde ve Bosanska Krajina Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">UDİK</span> Sivil toplum örgütü

UDİK veya Toplumsal Araştırma ve İletişim Derneği, 2013 yılında Saraybosna'da kurulmuş Bosnalı bir sivil toplum kuruluşudur. 2013'te Edvin Kanka Ćudić tarafından, soykırım, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilgili gerçekleri, belgeleri ve verileri toplamaya yönelik olarak Bosna-Hersek'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ključ, Una-Sana Kantonu</span> Bosna-Hersekte kent

Klivaç veya Köluyc, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Una-Sana Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, ülkenin Kuzey Batı kesiminde Sana Nehri kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 358 km2 olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 18,714'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çakal Harekâtı</span>

Çakal Harekâtı ayrıca Haziran Şafakları Hârekati olarak da bilinen kombine Hırvat Ordusu (HV) ve Hırvat Savunma Konseyi Ordusu (HVO) tarafından Sırp Cumhuriyeti Ordusuna (VRS) karşı Bosna Savaşı sırasında yapılan bir stratejik taarruz manevrasıydı. Bu saldırı 7 – 26 Haziran 1992 tarihleri arasında gerçekleşti. Hırvatların 1992 yılında Yugoslav Halk Ordusundan (JNA) oluşturulan Bosnalı Sırp ordusuna Bosna-Hersek sınırları içinde yaptığı bir engelleyici saldırdı. HV Nisan ve Mayıs 1992'da Yugoslavların yaptığı birimlerinden oluşan VRS'ye yönelik bir Hırvat önleyici grevdi. HV, JNA’nın Nisan ve Mayıs 1992’deki saldırı operasyonlarının, Kupres’in ve Mostar’ın güneyinde bulunan Neretva Nehri vadisinin çoğunun yakalanmasına neden olarak, Hırvatistan’ın Ploče Limanı’nın ve muhtemelen Split’in yakalanmasını veya tehdit edilmesini hedeflediğine karar verdi. Bu tehdide karşı koymak için, Hırvat liderliği Genel Janko Bobetko komutasındaki HV'yi, Çakal Operasyonunun gerçekleştirileceği alan dahil "Güney Cephesi" ne yerleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Žarko Laušević</span>

Žarko Laušević, Karadağlı Sırp aktör.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina'da Boşnaklar arası çatışma</span>

Boşnaklar Arası Savaş, Saraybosna'da Aliya İzzetbegoviç'in liderliğindeki Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu ile Velika Kladuşa'da Fikret Abdiç'in liderliğindeki Batı Bosna Özerk Bölgesi arasında 1993 ile 1995 yılları arasında yaşanan iç savaşı ifade etmektedir. Savaş, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun zaferiyle ve Batı Bosna Özerk Bölgesi'nin lağvedilmesiyle sonuçlanmıştır.