İçeriğe atla

Bahçe Halkası

Koordinatlar: 55°46′25″K 37°37′18″D / 55.77361°K 37.62167°D / 55.77361; 37.62167
Bahçe Halkası
Садовое кольцо
Krımski Val Bulvarı
Harita
Haritadaki yeri
TürüBulvar
Uzunluğu16 km
Genişliği70 m
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
KonumMoskova, Rusya
Koordinatları55°46′25″K 37°37′18″D / 55.77361°K 37.62167°D / 55.77361; 37.62167

Bahçe Halkası (RusçaСадо́вое кольцо́, romanizeSadovoye koltso), Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir çevre yolu bulvarıdır. Halkanın rotası 17. yüzyılda Zemlyanoy Gorod'u çevreleyen şehir surlarına karşılık gelmektedir.

Bahçe Halkası, 1820'lerde artık askeri değeri olmayan sur şeklindeki surların yerini alarak ortaya çıktı. Halka, ayrı ayrı adlandırılan 17 cadde ve 15 meydandan oluşmaktadır. Çevresi 16 kilometredir.[1] En dar noktası olan Kırım Köprüsü'nde altı şerit bulunurken diğer çoğu bölümü 2018'deki yenilemenin ardından toplam 10 şeritlidir.

2018 yılında, en geniş bölüm olan Zubovskaya Meydanı da dahil olmak üzere Bahçe Halkası'nın bölümlerinin %50'sinden fazlası yeniden inşa edildi. Daha önce yaklaşık 18 şerit bulunmaktaydı.

Kaynakça

  1. ^ Энциклопедия "Москва", 1997 (Rusça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satürn'ün halkaları</span>

Satürn Güneş Sistemindeki en etkileyici halka sistemine sahip gezegendir. Satürn'ün halkaları ilk kez 1610'da Galileo Galilei tarafından fark edilmiş; ancak 1655'te Christiaan Huygens tarafından tanımlanmışlardır. Gezegen halkalarının bilinen yapısına uygun olarak, birbirinden bağımsız hareket eden çok sayıda küçük 'toz', 'buz' ve 'kaya' parçacığının Satürn ve uydularının çekim etkileri ile sürekli denetim altında tutulması sayesinde şeklini koruyan dinamik bir sistem oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanat bahçesi</span> genellikle her tür hayvanın doğal şartlarda beslendiği, korunduğu, sergilendiği büyük bahçe

Hayvanat bahçeleri, farklı coğrafyalara ait hayvanların, doğal veya yapay engellerle sınırlandırılmış alanlarda kent insanlarıyla buluşturulduğu mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">British Museum</span> Birleşik Krallık, Londrada bir ulusal müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir. Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Gezegen halkası</span>

Gezegen halkası, gezegenlerin çevresinde bulunan halka biçimli katman. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Beyoğlu</span>

Hasköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı, Haliç kıyısında bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Periyant</span>

Periant

<span class="mw-page-title-main">Piranoz</span>

Piranoz altı bağlı halka şeklinde bir yapıya sahip olan ve 5 karbona karşılık 1 atom oksijenin geldiği karbonhidratlar için kullanılan genel terimdir. Piranoz halkası, şekerdeki C-5 alkol grubunun C-1 aldehit grubuyla yarı asetal şekilde birleşmesiyle meydana gelir. Molekül adını halkasında oksijen içeren heterosiklik bir başka madde olan pirandan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Villa Ada</span> Romada tarihi bina

Villa Ada İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, şehrin kuzeydoğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Kalesi</span> Diyarbakırın Sur ilçesini çevreleyen şehir surları

Diyarbakır Kalesi veya Diyarbakır surları, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir yapı. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Surlardaki ana girişler Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı 'dır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. 2000'de yapıyı Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil eden UNESCO, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil etti. Ayrıca Diyarbakır'ın çok eski yapısı olan Keçi Burcu da Sur ilçesinde yer almaktadır. Surlar, İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seçkin Askerî Hizmet Madalyası</span>

Seçkin Askerî Hizmet Madalyası(Rusça: Медаль «За отличие в воинской службе») Sovyetler Birliği tarafından ve daha sonra Rusya Federasyonu tarafından, Savunma Bakanlığı askerî personeline, iç birliklere ve SSCB ve Rusya Federasyonu sınır birliklerine layık görüldüğü askerî bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Kahramanlık Madalyası (Sovyetler Birliği)</span>

Askerî Kahramanlık Madalyası SSCB'nin dağılmasını takiben Sovyet ödül sisteminden alıkoyulan Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur. Cesaret Madalyası, 17 Ekim 1938'de SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararı ile yaratılmıştır. Sosyalist düşmanlara karşı savaşlarda sergilenen kişisel cesaret ve cesaret için Sovyet Ordusu, donanma, sınır ve iç birliklerinde SSCB devlet sınırını korurken, yaşamı tehdit eden koşullarda askerî görevlerin icrası sırasında SSCB vatandaşları ve SSCB vatandaşları olmayan kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Savunması Madalyası</span> 1941 işgali sırasında Kiev şehrinin savunmasına katılanlara verilmiş madalya

"Kiev'in Savunmasına göre Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. 21 Haziran 1961'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği'nde 2. Dünya Savaşı'nın seferberlik madalyası oldu. Nazi Almanyası tarafından SSCB'ye yapılan 1941 işgali sırasında Kiev şehrinin savunmasına katılanlara verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nijō Kalesi</span>

Nijō Kalesi, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir kaledir. Kalede sur duvarlarının iki merkezli halkası (Kuruwa), Ninomaru Sarayı, Honmaru Sarayı'nın yıkıntıları, çeşitli destek binaları ve çeşitli bahçeler bulunmaktadır. Kalenin yüzölçümü 275.000 m² olup 8.000 m²'sini binalar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolan halkası</span>

Kolan halkası dirsekte ilik oluşturan bir bağdır.

<span class="mw-page-title-main">Neptün'ün halkaları</span> Neptünün beş ana halkadan oluşan sistemi

Neptün, beş ana halkadan oluşan bir sisteme sahiptir. Başta "yaylar" olarak adlandırılan halkalar, 22 Temmuz 1984'te Patrice Bouchet, Reinhold Häfner ve Jean Manfroid'dan oluşan ekip tarafından Şili'deki La Silla Gözlemevi'nde ve William Hubbard liderliğindeki bir program kapsamında F. Vilas ve L. R. Elicer tarafından Cerro Tololo Amerikan Gözlemevi'nde keşfedildi. Halkalar, 1989'da Voyager 2 uzay aracı tarafından fotoğraflandı. Halkaların en yoğun kısımları, Satürn'ün ana halkalarının yoğunluğu nispeten az kısımlarıyla karşılaştırılabilir; ancak Neptün'ün halka sisteminin çoğu görece zayıf, soluk ve tozlu olup Jüpiter'in halkalarına daha çok benzemektedir. Neptün'ün halkalarına, gezegenle ilgili önemli çalışmalara katkıda bulunan gök bilimcilerin adları verilmiştir: Galle, Le Verrier, Lassell, Arago ve Adams. Neptün, uydularından Galatea'nın yörüngesine denk gelen ve isim verilmemiş soluk bir halkaya daha sahiptir. Diğer üç uydusu olan Naiad, Thalassa ve Despina halkalar arasındaki yörüngelerde dönmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Jüpiter'in halkaları</span> Jüpiter gezegeninin halkaları

Jüpiter'in halkaları ya da Jüpiter halka sistemi, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter'in çevresinde bulunan halka sistemidir. Satürn ve Uranüs sistemlerinden sonra Güneş Sistemi'nde keşfedilen üçüncü halka sistemiydi. İlk olarak 1979'da Voyager 1 uzay aracı tarafından gözlemlendi ve 1990'larda Jüpiter yörüngesine giren Galileo uzay aracı tarafından araştırıldı. Hubble Uzay Teleskobu ve Dünya'dan da uzun süre gözlemlenmiştir. Halkaların Dünya'dan gözlemlenmesi, mevcut en büyük teleskopları gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Bahçesi (Saint Petersburg)</span>

Alexander Bahçesi, St. Petersburg'daki Rus Amiralliği'nin güney ve batı cepheleri boyunca, Neva Nehri ve Admiralty Rıhtımı'na paralel, doğuda Saray Meydanı'ndan batıda St. Isaac Katedrali'ne kadar uzanır. Alexander parkı adını, parka 52 ağaç türünün dikilmesini emreden Rusya Kralı II. Aleksander'dan almıştır. Eskiden Admiralty Bulvarı, Admiralty Çayırı ve İşçi Bahçesi olarak biliniyordu.