İçeriğe atla

Bahtiyar İhtiyarov

Bakhtiyor Akhmedovich Ikhtiyarov (Özbekçe: Baxtiyor Ixtiyorov / Бахтиёр Ихтиёров, Rusça: Бахтиёр Ахмедович Ихтияров; 28 Mart 1940 - 21 Kasım 2021), Sovyet-Özbek aktör.

Yaşamı ve kariyeri

Ikhtiyarov, 28 Mart 1940'ta Buhara, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Kariyerine tiyatro oyuncusu olarak başladı. 1964'te tüm zamanların en başarılı Özbek komedilerinden birisi olan Ali Hamroyev imzalı Yor-yor adlı prodüksiyonda yer aldı. 1964'ten 2021 yılındaki ölümüne kadar birçok sinema, televizyon ve sahne yapımı ile oyunculuğa devam etti. 1989'da Özbek Halk Sanatçısı seçildi.[1]

Özel yaşamı ve ölümü

Özbek Halk Sanatçısı olan oyuncu Mariam Ikhtiyarovа (kızlık soyadı: "Ruzmetova", d. 1939) ile evliydi.[2][3]

Ikhtiyarov, 21 Kasım 2021'de Taşkent, Özbekistan'da 81 yaşında öldü.[4]

Filmografi

  • 1964: Yor-yor rolü: Bakhtiar[5]
  • 1969: Oʻtgan kunlar rolü: puppeteer
  • 1972: The Seventh Bullet rolü: Sagdulla
  • 1977: The Mischievous Boy rolü: crazy man
  • 1983: Hot Summer in Kabul rolü: Jamali
  • 1991: Shikari: The Hunter rolü: Bakhtiar-aka

Kaynaklar

  1. ^ "Умер Бахтиёр Ихтиёров". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  2. ^ "Марям Ихтиёрова ўғлининг ўлими сабабини, Бахтиёр Ихтиёров билан нега ажрашганини гапирди". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  3. ^ "Maryam Ixtiyorova Biografiyasi". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  4. ^ "O'zbekiston xalq artisti Baxtiyor Ixtiyorov 81 yoshida vafot etdi". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  5. ^ "Бахтиёр Ихтияров. Фильмография". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

1936 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Urla</span> İzmirin ilçesi

Urla, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar, batısında Çeşme, kuzeybatısında Karaburun ve Ege Denizi, kuzeyinde İzmir Körfezi ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Nüfusu TÜİK 2020 yılı verilerine göre 69.550'dir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sosyalist ülkeler 30 Aralık 1922'de Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla başlar. 1924 yılında dünyanın ikinci sosyalist ülkesi oӀan Moğolistan Halk Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti</span>

Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti gelen baskının etkisiyle hanın tahttan feragat ederek Hive Hanlığı'nın halefi olarak 26 Nisan 1920 tarihinde Birinci Harzemşah Kurultay'ında (Meclis) kurulduğu ilan edildi ve 20 Ekim 1923 tarihinde Harezm Sosyalist Sovyet Cumhuriyeti'ne dönüştü.

Dilbar Abdurahmonova, Sovyet-Özbek kemancı ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Elina Bıstritskaya</span> Rus aktris

Elina Avraamovna Bystritskaya, Sovyet-Rus oyuncu. Oyuncu Aksinya rolünü canlandırdığı Sergei Gerasimov'un yönettiği Mikhail Sholokhov'un romanında uyarlanan 1958 yapımıAnd Quiet Flows the Don adlı film ile akıllarda kalmıştır.

Alexandra Ivanovna Nazarova, Sovyet-Rus kadın tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Nazarova başarılı oyunculuk kariyeriyle 2001'de Rusya Halk Sanatçısı unvanı sahibi olmuştur.

Sabriye Erecepova - Sovyet Kırım Tatar şarkıcısıdır. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (1940) ve Özbek SSR Onur Sanatçısı (1966) unvanlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nina Şatskaya</span>

Nina Sergeyevna Şatskaya, Sovyet-Rus aktris.

<span class="mw-page-title-main">Özbek mutfağı</span> Özbekistan yemekleri ve mutfak gelenekleri

Özbek mutfağı, Özbekistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Özbek mutfağı, Orta Asya'daki diğer Türk halklarının mutfak geleneklerini paylaşmaktadır. Özbekistan'da yaygın olarak tahıl tarımı yapıldığından ekmek ve erişte önemli yer tutmaktadır ve Özbek mutfağı "erişte açısından zengin" olarak nitelendirilmektedir. Koyun eti, ülkede koyun bolluğu nedeniyle popüler bir et çeşididir ve çeşitli Özbek yemeklerinin bir parçasıdır. Özbekistan'ın özel yemeği, tipik olarak pirinç, et parçaları, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan ana yemek olan pilavdır.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Garkalin</span>

Valeri Borisoviç Garkalin, Sovyet-Rus aktör ve akademisyen.

Anzor Erkomaişvili, Gürcü şarkıcı, besteci, halk müziği araştırmacısı ve siyasetçi. 1968 yılından itibaren Gürcü halk müziği grubu Rustavi Topluluğu'nun müzik direktörü olarak sürdürdüğü müzik çalışmaları ve Gürcistan'ın halk müziği mirasının korunması için yürüttüğü çabalarla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bayrağı</span>

Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı 1954 yılında Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edildi. Bayrak, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bayrağıyla aynıdır. Eski Karakalpak ÖSSC'nin 1934'ten 1992'de dağılmasına kadar kendi bayrağı vardı ve Özbek SSC'ninkine benzer şekilde gelişti. Bayrağın temel tasarımı her zaman üzerinde yazı bulunan kırmızı bir kumaştı.

<span class="mw-page-title-main">Lale Bakhtiar</span>

Laleh Mehree Bakhtiar, İranlı-Amerikalı bir İslam ve Sufi alimi, yazar, çevirmen ve psikolog. Cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir çeviri olarak Yüce Kuran'ı üretti. Geleneksel olarak "dövmek" olarak tercüme edilen Arapça "darabe" kelimesini farklı çevirerek süregelen anlayışa meydan okudu.