İçeriğe atla

Baht Köşkü

Koordinatlar: 37°56′00″K 58°22′00″D / 37.93333°K 58.36667°D / 37.93333; 58.36667
Baht Köşkü
Bagt köşgi
Baht Köşkü
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürSaray
KonumAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°56′00″K 58°22′00″D / 37.93333°K 58.36667°D / 37.93333; 58.36667
Başlama2009
Açılış2011
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı10
Zemin alanı38.000 m²
Tasarım ve inşaat
Baş müteahhitPolimeks

Baht Köşkü (TürkmenceBagt köşgi), Türkmenistan'ın başkenti Aşgabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, 2011 yılında inşa edilmiş olup Türk inşaat şirketi Polimeks tarafından gerçekleştirilmiştir.[1][2]

Özellikler

Köşk, 10 katlı olup 38.000 m²'lik bir alanı kaplamaktadır. Her biri sekiz köşeli bir yıldız şeklinde olan üç katmanlı bir yapıdır. Büyük sütunlar üzerinde yükselen bir küp, üst aşamasını oluşturur ve Türkmenistan'ın imgesiyle sembolik bir Dünya gezegenini simgeleyen 32 metre çapında bir top içerir. Binanın dört girişi dört yönü simgelemektedir.

Sarayın içi Türkmen tarzında yapılmıştır. Merkezde evlilik kaydı için altı oda bulunmaktadır. Üçü, ikisi 500'ü ve biri 1000'i tutan etkinlikler için düğün salonudur. Sarayın dokuzuncu katında, topun orta kısmında Şamçırak adı verilen düğünler için Altın Salon bulunmaktadır.

Saray, elbise mağazaları, dekorasyonlar, araba kiralama, etnik takılar, fotoğraf stüdyosu, güzellik salonu ve 22 odalı otel dahil olmak üzere gerekli tüm düğün hizmetleri öğelerini sunan yedi ziyafet odası, 36 dükkân ve iki kafeye ev sahipliği yapmaktadır. Üçüncü ve dördüncü katlarda idari ofisler ve kütüphane bulunmaktadır. Binanın altında 300 araçlık kapalı bir otopark bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "В ашхабадском "Дворце счастья" расписалась первая пара новобрачных" (Rusça). turkmenistan.ru. 1 Kasım 2011. 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  2. ^ "Президент Туркменистана принял участие в торжественном открытии новых столичных объектов" (Rusça). turkmenistan.gov.tm. 28 Ekim 2011. 21 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuzhan Köşkü</span>

Oğuzhan Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Türkmenistan cumhurbaşkanının çalışma mekanı ve resmî ikametgâhıdır. Köşk, şehir merkezinde Bağımsızlık Meydanı'nda yer almaktadır. Yıllardır Türkmenistan cumhurbaşkanlarının başkanlık merkezi ve ikametgâhı olup eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı 1997 yılından ile 2006 yılındaki ölümüne kadar köşkte ikamet etti. Yeni bina, Mayıs 2011'de eski yerine Türkmenbaşı Sarayı'nın yerine inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Otel</span> Aşkabatta bulunan beş yıldızlı bir otel

Yıldız Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 107 metre yüksekliğinde, 24 katlı ve 155 odalı olup 2013 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir müzedir. Müze, 12 Kasım 1998 tarihinde açılmış olup Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi bünyesinde yer almaktadır ve tarih, günümüz kültürü ve etnografyayı içeren yedi kalıcı galeri bulunmaktadır.

Ruhiyet Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, resmi devlet etkinlikleri, forumlar, toplantılar ve açılışlara ev sahipliği yapmaktadır. Bina, Fransız inşaat şirketi Bouyges tarafından inşa edilmiştir.

Türkmen Devlet Kukla Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kukla tiyatrosudur. Tiyatro, 2005 yılında kurulmuş olup Karaşsızlık Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Tiyatro, Türkmenistan'daki tek kukla tiyatrosudur.

Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.

Aşkabat Kış Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Kompleks, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki en büyük buz hokeyi salonlarından biridir.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 25 Mayıs 2012 tarihinde Türkmen Devlet Petrol ve Doğalgaz Enstitüsü olarak kurulmuş olup 10 Ağustos 2013 tarihinde günümüz adını almıştır. Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz topluluğunun ana üniversitesidir ve Balkanabat'ta bir kampüsü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Devlet Üniversitesi</span> Türkmenistanda bir üniversite

Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu</span>

Türkmenistan Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 2003 yılında kurulmuş olup Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. Adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Maya Kuliyeva Türkmen Millî Konservatuvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir konservatuvardır. 2 Haziran 1993 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un 1403. no'lu kararnamesi kurulmuş olup Aşkabat Devlet Konservatuvarı'nın yerini almıştır. Günümüzde Türkmenistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir.

Kurbankulu Hacı Camii, Türkmenistan'ın Merv kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2009 yılında tamamlanmış olup adını Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'dan almaktadır. 2,500 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.