İçeriğe atla

Bahreyn'de eğitim

Bahreyn Üniversitesi öğrencileri

Bahreyn, Arap Yarımadası'ndaki en eski kamu eğitim sistemine sahiptir.[1] Kamu eğitim sistemi, 1932 yılında Bahreyn hükûmetinin erkek çocuklara yönelik önceden var olan iki devlet ilkokulunun işletme sorumluluğunu üstlenmesiyle kuruldu.[1] Daha sonra 20. yüzyılda ayrı kız okulları ve çeşitli üniversiteler kuruldu.[1] 2010 nüfus sayımı verilerine göre Bahreyn'de okur yazar oranı %94,6'dır. 2016 yılı itibarıyla eğitim harcamaları Bahreyn'in gayri safi yurt içi hasılasının %2,7'sini oluşturmaktadır.[2]

Ülkedeki eğitimden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.

Tarihi

Al-Hidaya Al-Khalifia Erkek okulu.

20. yüzyıl öncesinde Bahreyn'de medreseler tek eğitim kaynağıydı; bu tür okullar öncelikle Kur'an öğrenimine ayrılmıştı edilmişti.[3] Ülkede açılan ilk modern okul, Amerika'daki Reform Kilisesi tarafından 1899 yılında Manama'da kurulan misyoner ilkokuluydu. Bu okulun müfredatı İngilizce, Matematik ve Hıristiyanlık derslerini içeriyordu.[4] Ülkenin önde gelen tüccarları çocuklarını daha sonra Amerikan Misyon Okulu olarak anılacak olan okula gönderiyordu.[5] 1980 yılında Al Raja Okulu olarak yeniden adlandırıldı ve günümüzde de faaliyet gösteriyor.

Çocuklarının eğitimini finanse etmeye gücü yeten ebeveynler, onları genellikle Bombay veya Bağdat'taki okullara gönderiyordu. Ağırlıklı olarak dini geçmişe sahip aileler çocuklarını sıklıkla bölgedeki dini kurumlara, Sünni öğrenciler için Mekke'deki medreselere ve Arabistan ana karasındaki El Hasa'ya, Şii öğrenciler için ise Necef ve Kerbela'ya gönderiyordu. Bu geleneksel dini eğitimin bir sonucu olarak, Amerikan Misyon Okuluna yönelik olumsuz bir damgalanma vardı ve yalnızca birkaç ebeveyn çocuklarını okula gönderecek kadar cesurdu. [6] Ülkede devlet okulu açılmadan önce Şii ve Sünni öğrencilerin eğitimleri sırasında etkileşimleri sınırlıydı. Dini kurumların dışında, Şii öğrenciler bilgiyi matamlardan alırken Sünni öğrenciler meclislerden ediniyorlardı; ancak ne matam ne de meclis resmi olarak kendi başlarına eğitim kurumları olarak tanınmıyordu. [6]

Manama'daki Caferia okulu, 1931.

Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından ülkede Batılı fikirler daha da yaygınlaştı ve bu durum, 1919 yılında Bahreyn'in ilk devlet okulu olan Al-Hidaya Al-Khalifia Erkek okulunun Muharrak adasında açılmasıyla sonuçlandı[3] Okul, Muharrak'ın önde gelen vatandaşları tarafından kuruldu ve Bahreyn kraliyet ailesi tarafından onaylandı. Ülkenin ilk Eğitim Komitesi, fiili Eğitim Bakanı olarak görev yapan, o zamanki Bahreyn hükümdarı Şeyh Abdulla bin Isa El Halife başkanlığındaki birkaç önde gelen Bahreynli tüccarlar tarafından kuruldu. Eğitim Komitesi aynı zamanda Al-Hidaya Erkek okulunun yönetiminden de sorumluydu.[3]

1926'da başkent Manama'da erkekler için ikinci bir devlet okulu açıldı. İki yıl sonra, 1928'de ilk kız devlet okulu yine Manama'da açıldı. Eğitim Komitesi'nin yaşadığı mali sorunlar nedeniyle okulların kontrolü 1930'da Bahreyn hükûmeti'nin eline geçti[3]

Devlet okulları

Bir köy okulu, 1937 civarı.

1991-92 öğretim yılında 129 devlet okulunda 99.348 öğrenci eğitim görüyordu.[1] Altı yıllık ilkokulları, üç yıllık orta okulları ve üç yıllık laik orta okulları içeren kamu sisteminde eğitim ücretsizdi.[1] Öğrenciler okula gidiş ve dönüşte ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanmaktaydı.[1] Altı ila on bir yaş grubundaki çocukların neredeyse tamamı ilkokula gidiyor ve on iki ila on dört yaş grubundaki çocukların yaklaşık üçte ikisi orta dereceli okullara kayıtlı.[1]

Özel Okullar

1939'da Fars Okulu öğrencileri.

Amerikan Misyoner Okulu'nun yanı sıra 1910'da başka bir yabancı özel okul daha açıldı; Bahreyn'deki Pers topluluğu tarafından finanse edilen Al-Ittihad okulu. [6]

Bahreyn Fransız Okulu

Kamu eğitim sistemine ek olarak, ilkokuldan ortaokula kadar dersler sunan, Amerika Birleşik Devletleri tarafından işletilen ve akredite edilen Bahreyn Okulu da dahil olmak üzere kırk sekiz özel ve dini okul bulunmaktadır.[1] Bahreyn'de 1988-1989 akademik yılında 6.400 öğretmen vardı ve bunların yüzde 65'i yerli Bahreynliydi.[1] Yabancı öğretmenlerin en büyük grubunu Mısırlılar oluşturuyordu.[1] Bahreyn aynı zamanda Guardian'ın dünyanın en iyi sekiz uluslararası okulundan biri olarak adlandırdığı ve Orta Doğu'da listeye giren tek okul olan St Christopher's School'a da ev sahipliği yapıyor. 10 üniversite uluslararası kabul görmüş yeterlilikler sağlıyor. Diğer önemli okullar arasında Bahreyn İngiliz Okulu, Hint Okulu ve Kutsal Kalp Okulu bulunmaktadır.

Yüksek öğretim

1927 yılında üniversite eğitimi alan ilk Bahreynli grup Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne kaydoldu.[1] Bahreyn'deki ilk yüksek öğrenim kurumu olan Körfez Politeknik, 1968 yılında Körfez Teknik Koleji olarak kuruldu.[1] 1984 yılında Körfez Politeknik, 1979'da kurulan Üniversite Sanat, Bilim ve Eğitim Koleji ile birleşerek Sanat Lisansı ve fen bilimleri lisans dereceleri sunan ulusal bir üniversite oluştu.[1] 1991-92 akademik yılında Bahreyn Üniversitesi'nde yarısı kadın olan 4.000'den fazla öğrenci eğitim gördü.[1]

Krallık Üniversitesi 2001 yılında kuruldu ve 2004 yılında Riffa'da açıldı.

2018'de Bahreyn İngiliz Üniversitesi, 2019'da ise Bahreyn Amerikan Üniversitesi kuruldu.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n Hooglund, Eric (1994). Metz, Helen Chapin (Ed.). Bahrain: Education. 3rd. Washington, D.C.: Federal Research Division, Library of Congress. ss. 120-121. ISBN 0-8444-0793-3. OCLC 29548413. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  2. ^ "Bahrain". CIA - The World Factbook. 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  3. ^ a b c d "History". Ministry of Education - Bahrain. 16 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  4. ^ Scudder, Lewis R., 1941- (1998). The Arabian Mission's story : in search of Abraham's other son. Grand Rapids, Mich.: Wm. B. Eerdmans Pub. s. 248. ISBN 0802846165. OCLC 39391112. 
  5. ^ Gosselink, George. "Annual Report for the Arabian Mission for the Year 1934." Neglected Arabia, Vol VI. Oxford, pg 11.
  6. ^ a b c Shirawi 1987.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn</span> Batı Asyada, Basra Körfezinde yer alan bir ada ülkesi

Bahreyn, resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anaokulu</span>

Anaokulu, 36-72 aylık çocukları, hayata ve ilkokula hazırlamak için, yarım gün veya tam gün eğitim veren okul öncesi eğitim kurumu. Resmi ya da özel olarak kurulabilirler. Orman anaokulu türü de bulunur. Ana sınıfı ile anaokulunu birbirine karıştırmamak gerekir. Bu bağlamda anaokulu; tamamen 36-72 aylık çocukların eğitimine göre tasarlanmış ve yapılmış kurumlardır. Bu kurumlarda her şey çocuklara göre düzenlenir. Öğretmenler bu alanda eğitim almış kişilerden ya da geçerli yerlerden sertifika almış eğitimcilerden seçilir. Tam gün ya da yarım gün eğitim verilebilir. Ana sınıfları ise ilkokul bünyesinde açılır ve 48-72 aylık çocuklara yarım gün eğitim verilir. Binanın yapılmasında okul öncesi çocuklarından çok, ilkokul öğrencileri baz alınır. Anaokulunda çocukların sağlıklı beslenmesi için onlara kahvaltı, öğle yemekleri ve atıştırmalıklar verilir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu</span> Ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekaleti’ne bağlanmasını öngören yasa

Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu , Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarih ve 430 Kanun Numarası ile kabul edilmiş olan ve ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekâleti'ne bağlanmasını öngören yasadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eğitim Derneği</span>

Türk Eğitim Derneği, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde özel kişi ve kuruluşların eğitime katkı vermesi amacıyla 1928 yılında Ankara'da kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Bradford Üniversitesi</span> Birleşik Krallıkta bir üniversite

Bradford Üniversitesi, West Yorkshire, Birleşik Krallık'ta kurulu bir yükseköğretim kurumudur. 1966 yılında teknik okulun dönüşümüyle kurulan üniversitenin, 3 kampüsü bulunmaktadır. The Times Good University Guide 2008'e göre Bradford Üniversitesi ülkedeki en iyi 48. üniversitedir. Üniversitede eğitim gören her 3 kişiden biri orta yaşlı öğrencidir. Üniversitede 12.000 öğrenci eğitim görürken, bu öğrencilerin %25'i uluslararası öğrencidir. Üniversitede eğitim gören öğrencilerin %92'si devlet okulu çıkışlıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Muharrek</span> Bahreynin Muharrak Bölgesinin başkenti

Al-Muharrak, Bahreyn'in Muharrak Bölgesi'nin başkentidir. 2006 yılı verilerine göre merkez nüfusu, 22,879 genel şehir sınırları içerisindeki nüfusu ise 23,191'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki Yahudilerin tarihi</span>

Bahreyn Yahudileri dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden biridir. Bir zamanlar nüfusu 1500'e kadar ulaşan cemaatte bugün geriye elliden az üye, bir sinagog ve bir de küçük mezarlık kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt'te din</span>

Kuveyt'te din çok büyük ölçüde İslam'dır. Nüfusun %95'i Müslümandır, geriye kalan %5 ise Hristiyanlardan, Hindulardan ve Parsilerden (Zerdüştlük) oluşur. Az sayıda Kuveytli Hristiyan ve Yahudi bulunmaktadır. Çoğu yabancı ise Hindu veya Budisttir.

<span class="mw-page-title-main">Hamed bin İsa Âl-i Halife</span> Bahreyn kralı

Hamed bin İsa Âl-i Halife, 14 Şubat 2002'den beri Bahreyn Kralı olarak görev yapmaktadır. 6 Mart 1999'dan 14 Şubat 2002'ye kadar Bahreyn Emiri olarak hüküm sürmüştür. Kendisi, önceki ve ilk emir olan İsa bin Selman el-Halife'nın oğludur. Ülke, 1783 yılından beri Halife Hanedanı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

Türkiye'de nüfusun %95'e yakını İslam dinine mensuptur. Ülkedeki Müslümanların çoğunluğu Sünniliğin Hanefi mezhebine bağlıdır. Günümüzde modern Türkiye'yi oluşturan bölgede İslam'ın yerleşik varlığı, Selçukluların Doğu Anadolu'ya doğru genişlemeye başladığı 11. yüzyılın son yarısına kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Ayaklanması</span>

2011-2014 Bahreyn Ayaklanması, Bahreyn'de 2011'den 2014'e kadar Şii ağırlıklı ve bazı Sünni azınlık Bahreyn muhalefeti tarafından yürütülen bir dizi hükûmet karşıtı protestodur. Protestolar, 2011 Arap Baharı ile Tunus ve Mısır'daki protestolardan etkilendi ve Bahreyn hükûmetinin Körfez İşbirliği Konseyi ve Yarımada Kalkanı Gücü'nün desteğiyle isyanı bastırmasının ardından günlük çatışmalara dönüştü. Bahreyn protestoları, Basra Körfezi ülkesi Bahreyn'de sürekli bir şiddet içermeyen sivil itaatsizlik ve bazı şiddet içeren direnişleri kapsayan bir dizi gösteriydi. Tunus'ta Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasının ardından Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan devrimci protesto dalgasının bir parçası olan Bahreyn protestoları, başlangıçta %70'i Şii olan nüfus için daha fazla siyasi özgürlük ve eşitlik sağlamayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Hamed Âl-i Halife</span>

Salman bin Hamed bin İsa Âl-i Halife, d. 21 Ekim 1969) Bahreyn Krallığı Başbakanıdır. Aynı zamanda Bahreyn Savunma Kuvvetleri Komutan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de İslam</span>

Yemen'de İslam, İslam peygamberi Muhammed hala hayattayken damadı Ali tarafından bölgeye tanıtıldığı için MS 630 yılına kadar uzanır. Anketlere göre Yemen'deki Müslümanların %65'ini Sünniler oluştururken, Şii kesimin genel nüfusa oranı %30'dur. Sünnilerin %65'i Şafii'dir. Sünniler ağırlıklı olarak güney ve güneydoğu Yemen'de Şiiler ise mezheplerine göre kuzey ya da kuzeybatı Yemen'de yaşamaktadır.

Al Raja Okulu, genellikle "ARS" olarak kısaltılır, Bahreyn Krallığı'nın başkenti Manama'da bulunan özel, iki dilli, karma eğitim veren, çok kültürlü, kâr amacı gütmeyen bir eğitim kurumudur. 1899 yılında Amy Zwemer tarafından ülkenin ilk Batılı okulu olarak kurulan okul, önceleri Acorn School, daha sonra American Mission School olarak biliniyordu. Başkent Manama'nın merkezine yakın bir konumda bulunan Al Raja Okulu, Bahreyn'in mali ve diplomatik bölgesi olan Amerikan Misyon Hastanesi'nin bitişiğinde yer almaktadır.