İçeriğe atla

Bahattin Çamurali

Bahattin Çamurali
DoğumBahattin Çamurali
27 Nisan 1931[1]
Dirlik, Sürmene, Trabzon
Ölüm27 Nisan 1991
(60 yaşında)
İstanbul
TarzlarKaradeniz, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1943 - 1991
Önemli çalgılar

Bahattin Çamurali (27 Nisan 1931, Sürmene, Trabzon - 27 Nisan 1991, İstanbul); Türk kemençe sanatçısı.

Hayatı

27 Nisan 1931[1] yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinin Dirlik köyünde dünyaya gelen Çamurali, Karadeniz kemençesi üstadı ve sanatçısıdır.[2][3] 6 yaşından beri çevresindeki sanatçılardan heves almış ve 1943'te müziğe başlamıştır. 11 yaşında kemençe çalmaya başlayan Çamurali, 1956 yılında TRT'ye girmiştir. Farklı çalış stiliyle birçok kemençeciye örnek olmuştur. Tonya, Akçaabat, Görele'nin kesik kısa melodik hızlı ritmik riflerinden ziyade ezgisel yönü ağır basan Sürmene'ye özgü kalın bir tarzla kemençe çalmakta idi. Kemençe sanatçısı olarak birçok radyo ve TV programında yer aldı. Çamurali, 27 Nisan 1991 tarihinde İstanbul'da ölmüştür.[4] Cenazesi İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.[5] Derlediği ve bestelediği türküler ve kemençe tekniği açısından tüm zamanların en iyi kemençecilerinden kabul edilmektedir.[6]

Bahattin Çamurali, ayrıca Karadeniz müziği dışında, halk müziği ve sanat müziği melodilerini de kemençeye uyarlamış ve icra etmiştir. Daha önce pek kullanılmayan veya bilinmeyen, çıkarılması zor sesleri yakalamıştır.

Türk halk müziği repertuvarına kazandırdığı birçok Karadeniz türküsü vardır.

Eserleri

  • Maçka Yolları Taşlı
  • Pabuçlarım Delindi
  • Kara Dediler Bana
  • Bir Sıtma Tuttu Beni
  • Sevdalık Türküsü (Uşaklar Baksananız Belimde Fişeklere)
  • Omuzunda Bal Kabı
  • Şu İstanbul Kızları
  • Şu Karşıdan Aşağı
  • Hoşgeldiniz Dostlarım
  • Sargona Çıkışına
  • Karadeniz Kızları
  • Köprü Çeşmenin Suyu
  • Kurtuluş Türküsü
  • Geldim Yalan Dünyaya
  • Dertliyim Veremliyim
  • Aksu Deresi Taşlar
  • Oy Sürmene Sürmene
  • Sürmenem Çok Şirinsin

Kaynakça

  1. ^ a b TRABZON’UN TANINMIŞ KEMENÇECİLERİNDEN BAHATTİN ÇAMURALİ, Karadeniz İncelemeleri Dergisi, 2020; (28): 463-487, Mehmet BİLGİN
  2. ^ Bal, Mehmet Akif (2007). Trabzonlu ünlü simalar ve Trabzon'un ünlü aileleri. Trabzon: Çatı Yayınları. s. 234. ISBN 9758845306. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  3. ^ Öztürk, Özhan (2005). Karadeniz: ansiklopedik sözlük. Heyamola Yayınları. s. 656. ISBN 9756121009. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  4. ^ Bal, Mehmet Akif (2005). Osmanlıdan Cumhuriyete Trabzonlu simalar ve Trabzon'un köklü aileleri. Mehmet Akif Bal. s. 215. ISBN 9750045106. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  5. ^ Mehmet Bilgin (25 Ekim 2019). "Trabzon'un Tanınmış Kemençecilerinden Bahattin Çamurali". dergipark.org.tr. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  6. ^ Sarı, Eren (2018). "Bahattin Çamurali". AHA. s. 10. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">P. Minas Bijişkyan</span> araştırmacı

Minas Bijişkyan veya tam adıyla Per Minas Bijişkyan, Karadeniz'in tamamını dolaşarak yazdığı Karadeniz Kıyıları Tarih ve Coğrafyası adlı eseriyle tanınan Osmanlı Ermenisi Katolik yazar, etnograf, gezgin, rahip, müzikolog ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Eyüboğlu</span> Türk fotoğrafçı

Osman Nuri Eyüboğlu, Türk fotoğrafçı, gazeteci, matbaacı, kartpostal editörü ve yazar. Trabzon'daki İkbâl Matbaası'nın ve aynı isimli derginin kurucusu olmasıyla ve Karadeniz bölgesindeki birçok yerleşim biriminin fotoğrafını çekmesiyle bilinir. Hayatı boyunca kartpostal editörlüğüyle de uğraşan Eyüboğlu, Trabzon ve çevresine ilişkin 500'den fazla kartpostal basmış ve 50 kitap çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kitabi Hamdi Efendi</span>

Kitabi Hamdi Efendi, Trabzon'un ilk kitapçısı olarak bilinen Türk yayımcı, kitapçı, kartpostal editörü ve kırtasiyeci. Trabzon'da okuma kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Hüseyin</span>

Laz Hüseyin, Kesik Nikola ve Odesalı Kosti'yi öldürmesiyle bilinen eşkıya. Tıfıl olmasıyla bilinirdi. Kesik Nikola'yı Şık Manol'un kumarhanesinde, Odesalı Kosti'yi ise Çeşme Meydanı'ndaki Yakup Efendi Birahanesi'nin önünde dört bıçak darbesiyle öldürmüştü. Beykoz iskelesinin 3 hane yanında, Hacızade Ahmed ve İstanbul Kadısı Hamamizade Efendi'nin yalılarının arasında bir yalısı vardı.

Pabuççu Ahmed Paşa, 9 Mart 1829'dan öldüğü tarihe kadar Osmanlı Kaptan-ı deryası olarak çalışmış Osmanlı devlet adamıdır.

Mehmet Akif Bal, Türk tarihçi ve yazardır. Trabzon üzerine birçok çalışması olan Bal'ın yayımlanmış 50'nin üzerinde makalesi vardır.

Şakir Şevket Türk tarihçi, gazeteci ve şairdir. Türkçe yazılmış ilk şehir tarihi kitabı olan Trabzon Tarihi'ni yazmasıyla tanınmaktadır.

Hüseyin Dilaver Türk kemençecidir. Kendi bestelediği Karadeniz temalı türküler başta olmak üzere kemençe tekniği ve geniş repertuarı ile tanınmaktadır.

Yusuf Cemal Keskin, Türk kemençeci ve devlet sanatçısıdır. Bir dönem dört telli kemençe kullanmasıyla tanınmaktadır. Gençlik döneminde sırasıyla Görele ve Bahattin Çamurali'den etkilen Keskin, zaman içinde özgün bir ritim ve sürate sahip olmuştur. Türkçe ve Rumca türküler söylemektedir.

Muzaffer Harunoğlu veya Emel Muzaffer Harunoğlu, Türk siyasetçi ve elektrik mühendisi.

Ali Becil Pulat, Türk siyasetçi.

Ali Arif Sayıl, Türk siyasetçi.

Mehmet Naci Altuğ, Türk siyasetçi ve asker.

Mehmet Sami Orberk veya Mehmed Sami Orberk, Türk siyasetçi ve asker.

Ali Rıza Sarıalioğlu, Türk siyasetçi.

Ali Rıza Işıl, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ağanoğlu</span>

Halit Ağanoğlu, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Akyıldız</span>

Cemal Akyıldız ressam olarak çalışan ve Türkiye'de yayınlanmış ders kitaplarindaki çoğu Atatürk portresinin ressamı, Of ilçesinin Ağaçbaşı Köyü'nde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Ziynet Sönmez</span>

Ziynet Sönmez, Karadeniz müziği icra etmiş Türk şarkıcı. Eserleri radyoda çalan Sönmez, "Karadeniz müziği" kavramının oluşmasına öncülük eden kişilerden biri olmuştur. Sönmez, Fatih Sultan Kar'ın yazdığı ve Rizeli 100 ismin hayatının anlatıldığı Rize'nin Yüzü adlı kitapta geçmektedir.

Mehmet Salih Karabacak, Türk bürokrat. 1974 ve 1977 yılları arasında Sayıştay başkanlığı yapmıştır.