İçeriğe atla

Bahariye Mevlevihanesi

Koordinatlar: 41°03′20″K 28°56′15″D / 41.05556°K 28.93750°D / 41.05556; 28.93750
Bahariye Mevlevihanesi
1933 yılına ait bir fotoğrafı
Harita
Eski ad(lar)Beşiktaş Mevlevihanesi
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
KonumEyüpsultan, İstanbul
Koordinatlar41°03′20″K 28°56′15″D / 41.05556°K 28.93750°D / 41.05556; 28.93750
Açılış1613 (ilk)
2010 (ikinci)
Yenileme2008
Kapanma1925 (Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması)
Yenileme maliyeti10 milyon

Bahariye Mevlevihanesi veya önceki adıyla Beşiktaş Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Daha önceleri Beşiktaş'ta bulunduğundan Beşiktaş Mevlevîhânesi olarak anılmaktaydı. Günümüzde ise bir sivil toplum kuruluşuna tahsis edilmiş olup çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

30 Mayıs - 25 Haziran 2024 yılında Bahariye Mevlevihânesi'nde konusu İpek Yolu olan uluslararası sergi ve sempozyumu gerçekleştirildi.

Beşiktaş Mevlevihanesi, Osmanlı Sadrazamı Ohrili Hüseyin Paşa tarafından 1613 yılında, Galata Mevlevihanesi, Kasımpaşa Mevlevihanesi ve Yenikapı Mevlevihanesi'nin ardından şehirdeki dördüncü mevlevihane olarak yaptırıldı.[1] İlk şeyhi Ağazâde Mehmed Dede idi.[1] 19. yüzyılın ikinci yarısında Padişah Abdülaziz'in talimatıyla Çırağan Sarayı yaptırılırken mevlevihanenin binası yıkıldı ve 1867'de geçici olarak Fındıklı'daki Karacehennem İbrahim Paşa Konağı'na taşındı.[2] Burada iki yıl kadar faaliyetlerini sürdürmesinin ardından, günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinin bulunduğu yerde yeni mevlevihane binasının tamamlanmasının ardından oraya geçiş yapıldı.[2] Ancak beş yıl sonra bu araziye bir kışla yapılmaya başlamasının ardından, 1873 yılında Eyüpsultan'ın Bahariye semtine taşındı ve Bahariye Mevlevihanesi olarak anılmaya başlandı.[2] 25 Ekim 1925 tarih ve 677 sayılı tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ve bazı unvanların yasaklanması ve kaldırılmasına dair kanun çerçevesinde Bahariye Mevlevihanesi'nin faaliyetlerine son verildi. Kapatılmasının ardından bakımsız kalan mevlevihanenin, 1935 yılında semahanesi yıktırıldı, 1938-39 yıllarında ise harem dairesi yandı, avlusunda yer alan türbe çöktü, 1970 yılının başlarında avlu kapısı ile arkasındaki ahşap selamlık yıktırıldı.[2] Yıllar boyunca depo olarak kullanılan Bahariye Mevlevihanesi'nin hazîresindeki 20 kadar mezar, Eyüp Mezarlığı ve Edirnekapı Şehitliği'ne nakledildi.[3] 1960 yıllarda burada önce tuğla imalathanesi, sonra mensucat fabrikası kuruldu. 1980'lerde buradaki fabrikalar da, Haliç sahilinde bulunan diğer fabrikalar gibi kapatılmıştır.

2008 yılı başlarında Eyüpsultan Belediyesi tarafından mevlevihaneyi canlandırma projesi başlatıldı. Bir müddet sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesinin devraldığı ve yaklaşık 10 milyon liraya mâl olan restorasyon projesi 2010 yılında tamamlandı.[3][4] Bahariye Mevlevihanesi günümüzde İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneğine tahsis edilmiş durumdadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b Günümüze Kadar Ulaşan Mevlevîhâneler, sf. 41
  2. ^ a b c d Günümüze Kadar Ulaşan Mevlevîhâneler, sf. 42
  3. ^ a b Günümüze Kadar Ulaşan Mevlevîhâneler, sf. 43
  4. ^ "İstanbul'un restorasyonuna 2 milyar dolar". Anadolu Ajansı. İstanbul: Radikal. 28 Nisan 2012. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2013. 
  5. ^ Bahariye Mevlevihanesi küllerinden doğdu. 11 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dunyabizim.com. Erişim Tarihi: 11.11.2016

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Mevlevihanesi</span> İstanbulda müze

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlevihane</span>

Mevlevihane, Mevlevi tarikatına mahsus tekkelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

Yenişehirli Avni, 19. yüzyıl divan şairi.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Osman Selahaddin Dede Efendi</span>

Osman Selâhaddin Dede Mevlevî şeyhi, mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Zal Mahmud Paşa Camii</span> Mimar Sinanın yaptığı cami, medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliye

Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut'un Mimar Sinan'a yaptırdığı cami, medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliyedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

Eskişehir Mevlevihanesi, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı Paşa mahallesindeki Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan eski bir mevlevihane.

Samsun Mevlevîhânesi, Türkiye'nin Samsun ilinin İlkadım ilçesinde yer alan ve 1940-50 yılları arasında yıkılmış olan mevlevîhâne.

Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi ya da eski adıyla Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, Türkiye'nin Afyonkarahisar ilinde bulunan eski bir mevlevîhâne. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Mevlevihanesi</span>

Üsküdar Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yer alan eski bir mevlevihanedir. Günümüzde Klasik Türk Sanatları Vakfı binası olarak faaliyet göstermektedir. Galata Mevlevihanesi Şeyhi Üsküdarlı Numan Dede'nin 1790'da görevinden ayrılması sonrasında, kendisi tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa Mevlevihanesi</span>

Kasımpaşa Mevlevihanesi, 17. yüzyılda İstanbul'un Kasımpaşa semtinde kurulan mevlevihane.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Mevlevihanesi</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir müze

Lefkoşa Mevlevihanesi veya Mevlevi Tekkesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Kuzey Lefkoşa'da 1593 yılında Kıbrıs fatihlerinden Arap Ahmet Paşa tarafından kurulan mevlevihanedir. Semahane ve türbe kısmı günümüze kadar gelebilmiştir ve Mevlevi-Tekke Kültürü müzesi olarak kullanılmaktadır. Girne Kapısı yakınlarındaki Mevlevihane, Kıbrıs'ın Osmanlı döneminde en önemli yapılarından birisidir. Tarihi boyunca gemi ile hacca gidenlerin uğrak yeri olan mevlevihane, yetiştirdiği insanlar ve verdiği hizmetlerle Kıbrıs Türk tarihinin önemli kurumlardan birisi olmuştur. Dânişî ve İlmî mahlaslarıyla şiirleri olan Dânişî Ali Dede, Siyahi Mustafa Dede, Hızır Handi Dede, Siyahi Mustafa Dede'nin oğlu Arif Dede, Sadri Dede, Danişi Ali Dede'nin oğlu Muhammed Mukim Dede, Talib Dede, Nesib Dede, Müneccimbaşı Ahmed Dede, Derviş Lebib Lefkoşa Mevlevihanesi'nde yetişmiş şairler arasındadır. 17. yüzyılda bina bakımsızlıktan harap olunca Rumeli Beylerbeyi Ferhad Paşa Mevlevihane'yi yeniden inşa ettirmiş ve tekke kendi adıyla anılmıştır.

Manisa Mevlevihanesi, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan eski bir mevlevihanedir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Şah Sultan, Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın kızı, III. Selim'in üvey kız kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Mevlevihanesi</span>

Yenikapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinde 16. yüzyılda kurulmuş bir mevlevihane.

<span class="mw-page-title-main">Gelibolu Mevlevihanesi</span> 17. yüzyılda Geliboluda kurulmuş bir mevlevihane

Gelibolu Mevlevihanesi, 17. yüzyılın başlarında Gelibolu'da kurulmuş bir mevlevihanedir. On beş Mevlevi asitanesi arasında en büyük mevlevihane olmasının yanı sıra dünyadaki bütün mevlevihaneler arasındaki en geniş araziye; aynı zamanda en detaylı ve görkemli semahaneye sahiptir. Ziyarete açıktır ve her pazar günü semazen gösterisi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Mevlevihanesi</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı dönemi mevlevihanesi

Selanik Mevlevihanesi, Yunanistan'ın Selanik kentinde bulunan bir Osmanlı dönemi mevlevihanesidir. Mevlevihane, Ekmekçizâde Defterdar Ahmed Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılmıştır.