İçeriğe atla

Bahamalar'da İslam


Bahamalar ezici çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkedir ve İslam'a inananlar çok küçük bir azınlıktır. Ülke anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptirl. Nüfusun %!'inden daha azı islam inancına mensuptur.

Tarih

Ülkedeki ilk Müslüman yerleşimcilerin bir kısmı Kuzey Afrika'dan köle olarak getirilmiştir.[1] 1970'lerde Bahamalı öğrencilerin çok azı yurtdışında okurken İslam'ı benimsemiş ve uygulamaya devam etmek için ülkelerine dönmüştür.[2]

Camiler

Ülkenin tek camisi Nassau'da bulunan Jamaa' Ahlus Sunnah Bahamalar Camii'dir.[1]

Ayrıca bakınız

  • Bahamalar'da Din

Kaynakça

  1. ^ a b Ansari, Anis (10 Nisan 2009). "Masjid in the Bahamas". Caribbean Muslims. 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 
  2. ^ "History of Islam in the Bahamas". Jamaa' Ahlus Sunnah Bahamas (Jamaat-ul-Islaam Bahamas). 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar</span> Batı Hint Adalarında bir ülke

Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Atlas Okyanusu'nda yer alan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesi. Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ile birlikte Lucayan Adaları'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da din</span>

Almanya'da baskın din Hristiyanlık olmaktadır ve din 4. yüzyılda modern Almanya'nın kapladığı bölgelerdeki Cermen kabilelerinin bu dini benimsemesi ile yayılmıştır. 8. ve 9. yüzyılda, Şarlman'ın hakimiyetine kadar bölge tamamen Hristiyanlaşmıştır. 16. yüzyılda Martin Luther tarafından başlatılan Reform hareketi ve Katolik Kilisesi ile yarattığı bölünme sonucunda yöre halkının önemli bir kısmı Lütercilik ve Kalvinizm başta olmak üzere Protestanlığı benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bahamalar bayrağı, Bahamalar'ın resmi ulusal bayrağı.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bahamalar ziyaretçileri, Bahamalar'ın diplomatik temsiliciliklerinden veya bazı durumlarda Birleşik Krallık diplomatik temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da dinsizlik</span>

Azerbaycan'da dinsizlik sayıma ve nüfus sayımına göre yoruma açıktır. Şii İslam Azerbaycan'da en büyük inançtır. Azerbaycan'daki ateistlerin, deistlerin veya agnostiklerin sayısını ölçmek zordur çünkü bunlar ülke nüfus sayımında resmi olarak sayılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da din</span>

Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör. Animizm, halk inançları, Sihizm, Bahailik ve diğer inanç sistemleri. Kendini ateist olarak tanımlayanların sayısı az; insan hakları örgütleri, devletin ateistlere karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir.

Bahamalar başbakanı, Karayipler'de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Bahamalar'da 1955 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin 1955 yılından itibaren Büyük Britanya'ya bağlı olduğu bir dönemde Şef Bakan unvanı ile bu görev yürütülmüş, ülkenin 1964 yılında iç işlerinde özerkliğini elde etmesi ile birlikte de başbakan unvanı ile görev üstlenilmiştir. Ülkenin 1973'te bağımsızlığını kazanması sonrasında da bu makama gelenler bağımsız Bahamalar'ın başbakanı olarak görevlerini yürütmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Bahamalar</span>

Bahamalar, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 3 farklı branşta 28 sporcu ile temsil edilmiştir.

İslam'dan çıkış genellikle bir Müslüman tarafından düşünce, söz veya fiil yoluyla İslam'ın terkidir. İslam'dan dönene mürted denir. Tanıma sadece başka bir dine dönen veya dini tamamen terk edenler değil küfür, sapkınlık veya inançsızlığı ima eden herhangi bir eylem veya söz yoluyla, İslam'ın "temel bir inanç veya akidesini" inkâr edenler de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius A. Smith</span> Bahamalar Genel Valisi

Cornelius Alvin Smith, 28 Haziran 2019 - 1 Eylül 2023 arası itibaren Bahamalar Genel Valisidir.

Dorian Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyılarını etkileyen güçlü bir tropikal siklondur. 2019 Atlantik kasırga sezonunun ilk büyük kasırgası olan Dorian, 24 Ağustos'ta tropikal bir dalga sonucu gelişti.

Bahamalar kadın millî ragbi birliği takımı, ragbi birliğinde Bahamalar'ı temsil eden millî takımdır. İlk maçlarını 2008 yılında oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Exuma Cays Kara ve Deniz Parkı</span>

Exuma Cays Kara ve Deniz Parkı, Bahamalar'daki Exuma Cays'de yer alan koruma altındaki bir alandır. Korunan alan kuzeydeki Shroud Cay'dan güneydeki Bell Cay'a kadar uzanmaktadır. Bitki örtüsü, doğu tarafları alçak çalılık ve batı tarafları daha uzun çalılıklarla kaplanmış mangrov topluluklarından oluşur. Epifitik orkideler ve bromeliadlar da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Long Island, Bahamalar</span>

Long Island, Bahamalar'da Yengeç Dönencesi ile bölünmüş bir adadır. Bahamalar'ın ilçelerinden biridir ve Bahamalar'ın en güzel manzaralı adası olarak bilinir. Başkenti Clarence Kasabasıdır. Long Island'ın nüfusu 3.094 kişidir.

Bahamalar'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 15 Mart 2020'de Bahamalar'da ilk vaka tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar monarşisi</span>

Bahamalar monarşisi, Karayipler ülkesi Bahamalar'ın yönetildiği monarşidir. Bahamalar monarşisi, kalıtsal bir hükümdarın egemen olarak Bahamalar Topluluğu devlet başkanı olduğu bir hükûmet sistemidir. Mevcut Bahama hükûmdarı ve devlet başkanı, 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana III. Charles'tır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 10 Temmuz 1973 tarihinden 8 Eylül 2022 tarihindeki ölümüne dek hükûmdar Kraliçe II.Elizabeth'ti. Egemen kişinin gücü Milletler Topluluğu içindeki diğer 14 bağımsız ülkede de eşit düzeyde olmasına rağmen her ülkenin kendi içindeki monarşisi ayrı ve yasaları ayrıdır. Sonuç olarak, şu anki hükûmdar resmî olarak Bahamalar Kralı olarak adlandırılıyor ve bu sıfatla kendisi ve Bahama Kraliyet Ailesinin diğer üyeleri, Bahama devletinin temsilcileri olarak yurt içinde ve yurt dışında kamu ve özel işlevler üstlenmektedirler. Bununla birlikte, Kral, herhangi bir anayasal rolü olan Kraliyet Ailesinin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de din</span>

Yemen'de din, çeşitli dinî inançlardan oluşur. Ülkedeki en yaygın dinin İslam olduğu bilinmekle beraber, bu dine mensup kişilerin oranına ilişkin yayınlanan veriler çelişkilidir. İslam ezici çoğunluğunu oluştururken, %34.9'unu Zeydîlik, %65'ini Sünnilik oluşturmaktadır. Yerli nüfus olarak 1.000 Hristiyan ve kalan 6 Yahudi vardır. Pew Araştırma Kuruluşu'na göre dini baskıdan dolayı dinini açıklamayanlarla birlikte 40.000 Hristiyanlar vardır. WIN/Gallup International anketine göre Yemen, Arap ülkeleri çapında en dindar ülke, Dünya çapında en dindar ülkelerden biridir.